Έρευνα στα σερβικά ΜΜΕ:
Μάριος Μαθιός Ιωσηφίδης

Με 508 ψήφους υπέρ και 76 κατά, τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκριναν την έκθεση του Βλαντιμίρ Μπίλτσικ για τη Σερβία[1]. Η απόφαση αυξάνει την πίεση προς την κυβέρνηση Βούτσιτς με στόχο τη συμμόρφωση της Σερβίας στα κελεύσματα της Δύσης. Έτσι, χαρακτηρίζει απαράδεκτο τον «συντονισμό με το καθεστώς Πούτιν» και καταδικάζει τις «στενές σχέσεις της Σερβίας με τη Ρωσία» και την μη επιβολή κυρώσεων, υπενθυμίζοντας στο Βελιγράδι ότι, προκειμένου να ενταχθεί στην Ε.Ε. (κάτι που απεύχεται πλέον η πλειοψηφία των Σέρβων), οφείλει να υποστηρίζει τις πολιτικές της… Η επέμβαση της Ε.Ε. σε στενά εσωτερικά ζητήματα της Σερβίας φτάνει στο σημείο να «εκφράζει ανησυχία» για τον διορισμό του Αλεξάνταρ Βούλιν[2] ως διευθυντή της BIA (Υπηρεσία Ασφάλειας και Πληροφοριών), με την αιτιολογία ότι αυτός έχει «αντιευρωπαϊκές απόψεις»!

Όμως η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υποκρύπτει και οικονομικές διεκδικήσεις, καθώς «ανησυχεί» μεταξύ άλλων και για τις υποθέσεις της δημόσιας εταιρείας ενέργειας Elektroprivreda Srbije[3] και της επίσης δημόσιας εταιρείας τηλεπικοινωνιών Telekom – η οποία, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές μας, «είναι ύποπτη για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά» και οπωσδήποτε χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση Βούτσιτς «για να αυξήσει την επιρροή της στα ΜΜΕ στη Σερβία». Οι ευρωβουλευτές ζητούν λοιπόν να περικοπεί η κρατική οικονομική ενίσχυση προς την Telekom, διότι έτσι η δημόσια εταιρεία αποκτά «αθέμιτα πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών» και «αποδυναμώνει τα ανεξάρτητα ΜΜΕ»! Όσον αφορά το Κόσοβο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά «αμοιβαία αναγνώριση» υπό το πρόσχημα της υποστήριξης στην εφαρμογή των έως τώρα συμφωνιών (συμπεριλαμβανομένης αυτής περί της Ένωσης Σερβικών Δήμων – την οποία το Κόσοβο αρνείται να εφαρμόσει).

«Επικουρικά» οι ευρωβουλευτές ζητούν από τη σερβική κυβέρνηση «βελτίωση και προστασία του επαγγελματισμού της ποικιλομορφίας και του πλουραλισμού των ΜΜΕ», κατηγορώντας την ότι καταχράται τα ΜΜΕ «προκειμένου να αποκτήσει άδικο πολιτικό πλεονέκτημα, να επιτεθεί σε πολιτικούς αντιπάλους και να διαδώσει παραπληροφόρηση». Με άλλα λόγια, διεκδικούν το ελεύθερο να προπαγανδίζουν δίχως περιορισμούς μια πλήρη αλλαγή γεωπολιτικής πλεύσης της Σερβίας, και να προμοτάρουν εκείνα τα σερβικά κόμματα που ζητούν ρήξη με τη Μόσχα! Στην ίδια κατεύθυνση, «εκφράζουν ανησυχίες» και για την τάση μείωσης της υποστήριξης των Σέρβων στην ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε., την οποία οι καλοί ευρωβουλευτές ερμηνεύουν ως «αποτέλεσμα της μακροχρόνιας αντιΕ.Ε./φιλορωσικής ρητορικής»… Όχι τυχαία, μετά την ψηφοφορία ο Μπίλτσικ δήλωσε ότι ελπίζει πως η έκθεσή του μπορεί «να ενθαρρύνει τη Σερβία στην ευρωπαϊκή της πορεία»…

[1] O Βλαντιμίρ Μπίλτσικ είναι κεντροδεξιός Σλοβάκος ευρωβουλευτής (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), «ειδικός» σε θέματα σχέσεων Ε.Ε.-Σερβίας. Την απόφαση υπερψήφισαν η Κεντροδεξιά (ΕΛΚ), οι Σοσιαλδημοκράτες, οι Φιλελεύθεροι και οι Πράσινοι.

[2] Σέρβος πολιτικός με αριστερό αλλά και «εθνικιστικό» παρελθόν, αντιπαθής στην Ουάσιγκτον και το Βερολίνο, που έχει διατελέσει υπουργός για το Κόσοβο, υπουργός Άμυνας και υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων.

[3] Κρατική εταιρεία ενέργειας: επιδιώκεται η «συμμετοχή και ιδιωτικών φορέων», από την Ε.Ε. κατά προτίμηση…

Χάρτης του Κοσσυφοπεδίου σε εργατική πολυκατοικία στο Βελιγράδι με την επιγραφή «Σερβικό».

Η διαφορά της «τριτοκοσμικής» Σερβίας με τις «πολιτισμένες» ΗΠΑ

Μπορεί η υπερψήφιση της έκθεσης Μπίλτσικ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αυξάνει την πίεση επί της Σερβίας, αλλά οι περισσότεροι Σέρβοι –μαθημένοι στις απειλητικές «συμβουλές» Αμερικανών και Ευρωπαίων– δεν της έδωσαν και μεγάλη σημασία. Αντίθετα, η κοινωνία εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση σοκ μετά και τη δεύτερη αιματηρή επίθεση ενόπλου εναντίον πολιτών (10 νεκροί), πόσο μάλλον που η πρώτη πραγματοποιήθηκε από ανήλικο μαθητή, ο οποίος δολοφόνησε 8 συμμαθητές του και έναν φύλακα*. Το μακελειό προκάλεσε την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Μπράνκο Ρούζιτς, στελέχους του συγκυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος, καθώς και μεγάλες διαδηλώσεις που ζητούν την παραίτηση και του υπουργού Εσωτερικών.

Ο βρετανικός Guardian, πάντως, σε μια από τις σπάνιες πλέον στιγμές αντικειμενικότητας, επαινεί τη γοργή αντίδραση του Σέρβου προέδρου Βούτσιτς, αντιπαραθέτοντάς την με την «αδράνεια της ηγεσίας των ΗΠΑ» μετά από τις μαζικές δολοφονίες που πολλαπλασιάζονται εκεί. «Μόλις μία ημέρα μετά από αυτούς τους παράλογους πυροβολισμούς, ο Βούτσιτς ανακοίνωσε πολλά μέτρα που θα αποτρέψουν περαιτέρω τραγωδίες», γράφει ο Guardian. Την ίδια στιγμή, συνεχίζει η βρετανική εφημερίδα, στις ΗΠΑ «είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι νομοθέτες θα κάνουν λίγα για να αποτρέψουν τον επόμενο μαζικό πυροβολισμό. Η διαφορά μεταξύ της δράσης της Σερβίας και της αδράνειας των ΗΠΑ οφείλεται στην πολιτική επιρροή της βιομηχανίας όπλων». Και καταλήγει: «Η Σερβία έχει σαφώς λάβει υπόψη της τις επιτυχίες άλλων εθνών, που έθεσαν τους ανθρώπους πάνω από τα όπλα. Τι θα χρειαστεί για να κάνουν το ίδιο οι Αμερικανοί νομοθέτες, που είναι δέσμιοι των χρημάτων και της επιρροής του λόμπι των όπλων;»…

* Σοκ από το μακελειό σε σχολείο (φύλλο 636).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!