«Θα ήθελα να τονίσω ότι με εντολή του πρωθυπουργού και δική μου, δεν μεταδόθηκε το μήνυμα. Υπήρχε συντονισμός και με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και με τον κ. Παπουτσή». Με αυτήτη σαφέστατη δήλωση-παραδοχή της ωμής παρέμβασης της κυβέρνησης στην πολιτική γραμμή και το πρόγραμμα της ΝΕΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Μόσιαλος, ξεκαθάρισε το τοπίο για τον τρόπο λειτουργίας της κρατικής τηλεόρασης.
Ήταν Κυριακή, 25 Σεπτεμβρίου, λίγα λεπτά μετά τις 21.00, όταν περίπου 50 φοιτητές προχώρησαν σε ειρηνική παρέμβαση στο στούντιο ειδήσεων της ΝΕΤ, με στόχο να μεταδοθούν τα -αποκλεισμένα από την πλειοψηφία των ΜΜΕ- αιτήματά τους. Το δελτίο, με παρουσιαστή τον Προκόπη Δούκα, διακόπτεται απότομα, ακολουθούν διαφημίσεις και, λίγα λεπτά αργότερα, εκπομπή με τη βουλευτίνα επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Μάγια Τσόκλη. Ούτε οι συνταγματάρχες της ΥΕΝΕΔ δεν είχαν τέτοια αντανακλαστικά, εν καιρώ χούντας και λογοκρισίας!
Οι φοιτητές διαπραγματεύονται για τη μετάδοση του μηνύματός τους. Με πρωτεργάτη στις συζητήσεις το σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΡΤ Α.Ε., κ. Ταγματάρχη, δίνονται οι διαβεβαιώσεις πως το ρεπορτάζ με τους φοιτητές θα μεταδοθεί στο νυχτερινό (12 το βράδυ) δελτίο ειδήσεων. Μάταια!
Λίγο πριν από τις 2 τα ξημερώματα, το σήμα του δελτίου «πέφτει» και ο παρουσιαστής αρχίζει την εκφώνηση των ειδήσεων. Μάταιη, έστω κι εκείνη την ώρα, η αναμονή. Το ρεπορτάζ ποτέ δεν μεταδόθηκε, παρά τις αρχικές προφορικές και έγγραφες δεσμεύσεις της ΕΡΤ Α.Ε. Ακολουθούν αντεγκλήσεις και έντονοι διάλογοι στο εσωτερικό του κτιρίου. Φοιτητές, 18 με 22 ετών, για άλλη μία φορά εξαπατημένοι από ένα σύστημα που θέλει να τους ισοπεδώσει. Το βλέπεις στα μάτια τους: οργή, αγανάκτηση, προδοσία. Οι φοιτητές αποχωρούν μαζί με τους αλληλέγγυους που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο της Αγίας Παρασκευής, μέσα σε συνθήματα, χειροκροτήματα και επευφημίες. Μπορεί το μήνυμα να μη μεταδόθηκε, αλλά το σπάσιμο της μονομερούς ενημέρωσης, έστω κι έτσι, επιτεύχθηκε. Οι φοιτητές και τα αιτήματά τους βρέθηκαν για λίγο στο προσκήνιο. Αν μη τι άλλο, η αντιμετώπισή των φοιτητών αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τη «δημοκρατία» της Ελλάδας του Μνημονίου. Ο Μόσιαλος και η παρέα του δεν μπορούν πλέον να κρυφτούν από τα μάτια του ελληνικού λαού, ο φόβος τους μυρίζει από χιλιόμετρα. Τρέμουν τόσο πολύ, που δεν αντέχουν στην ιδέα της μετάδοσης ενός μηνύματος από φοιτητές στις 2 τα μεσάνυχτα! Είναι τόσος ο πανικός τους, που η φίμωση και η καθεστωτική ενημέρωση θέλουν να επικρατεί στις πιο ακραίες της μορφές. Ας γίνουμε όλοι φοιτητές, λοιπόν…
Λ.Σ.