Ο φευγαλέος κόσμος της Κούλας Μαραγκοπούλου
«Κάποτε, στη δεκαετία του ’60, κάποια συννεφιασμένη μέρα του χειμώνα, δούλευα στην πλατεία ενός χωριού. Είχαν μαζευτεί πάνω απ’ την καρέκλα μου οι κάτοικοι και παρατεταγμένοι κατά φύλα και ηλικίες με κοιτούσαν. Η ακουαρέλα τελείωνε, όταν έπιασε σιγανή βροχή. Σιγά-σιγά όλοι εξαφανίστηκαν από την πλατεία κι έμεινα μόνη. Βράχηκα, αλλά η ανταμοιβή μου ήταν μεγάλη: ακόμα και σήμερα, μέσα στις γκρίζες και πράσινες ομιχλώδεις κηλίδες ξεχωρίζουν οι άφθονες, σα δάκρυα, σταγόνες της βροχής: το έργο εκείνο το τελείωσε η φύση, που τόσο αγάπησα και τόσο μ’ αγάπησε.
Τα λόγια ανήκουν στην ζωγράφο Κούλα Μαραγκοπούλου μια απ’ τις κυριότερες εκπροσώπους του εξπρεσιονισμού στην Ελλάδα. Γεννημένη στην Κυπαρισία το 1913, η Μαραγκοπούλου σπούδασε στην ΑΣΚΤ με δάσκαλο τον Π. Μαθιόπουλο, παρακολούθησε μαθήματα με τον Π. Βυζάντιο, καθοριστική όμως στη διαμόρφωση του έργου της, υπήρξε η μαθητεία της δίπλα στον Γ. Μπουζιάνη.
Η συμβολή του τελευταίου αποτυπώνεται εμφανώς στις εξπρεσιονιστικές της συνθέσεις, στις ακουαρέλες, το πιο ιδανικό μέσο για να απεικονισθεί ο κόσμος του φευγαλέου: το φως που μεταβάλλεται κάθε στιγμή, η φύση που αλλάζει όψη συνεχώς, οι άνθρωποι που έρχονται και φεύγουν.
Ο κόσμος γύρω μας (σημειώνει η καλλιτέχνης) είναι ύλη: γη, νερό, πέτρα. Είναι ένας ωραίος, ένας άσχημος κόσμος. Είναι ένας βαρύς κόσμος, καταδικασμένος από τον αιώνιο νόμο της φθοράς: αυτό, που πριν από λίγο υπήρχε, τώρα δεν υπάρχει, αυτό που αισθανόμαστε τώρα, μετά από λίγο δεν θα το αισθανόμαστε. Με τις αλχημείες και το μαγικό μας ραβδί, το πινέλο, διαλύουμε τα σκοτάδια που περιβάλλουν τη μικρή ζωή μας. Αντιστεκόμαστε στη βαρύτητα του κόσμου που φεύγει και σώζουμε τις πολύτιμες στιγμές αυτής της ζωής. Μερικές μόνον, από αυτές τις πολύτιμες εικαστικές στιγμές.
Θα έχουν την τύχη να θαυμάσουν όσοι επισκεφθούν την αναδρομική έκθεσή της που φιλοξενείται από την περασμένη Πέμπτη στο σπίτι (μουσείο σήμερα) του δασκάλου της, Γιώργου Μπουζιάνη, στη Δάφνη. Τα έργα εκτίθενται σε δύο ενότητες – λάδια και ακουαρέλες, ενώ στο κτίριο του Πνευματικού Κέντρου παρουσιάζονται φωτογραφικό υλικό, προσωπικά αντικείμενα, προσωπογραφίες της οικογένειας καθώς και αυτοπροσωπογραφίες από όλα τα στάδια της ζωής της.
Παράλληλα, στο Αμφιθέατρο του Μουσείου θα προβληθεί η ταινία Μιχάλης Κατσαρός, σκηνοθετημένη από τον γιο του Στάθη, καθώς και ένα ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ για τον Μπουζιάνη, βασισμένα σε προσωπικές μαρτυρίες αλλά και σπάνιο κινηματογραφικό και φωτογραφικό υλικό από τη ζωή και το έργο του.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου. Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο του Μουσείου Μπουζιάνη: 210-9028455.