Του Δημήτρη Υφαντή

Η άνοδος σύσσωμου του Υπουργικού Συμβουλίου, στη Θεσσαλονίκη, αποδείχτηκε άλλη μία πράξη στην ιλαροτραγωδία του ανασχηματισμού. Τελικά, δεν εξασφάλισε κανένα στοιχείο πανηγυρικής εμφάνισης μίας κυβέρνησης που επιδιώκει να δώσει την εικόνα ενός νέου ξεκινήματος.

«Ήρθαμε για να εργαστούμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός. Καμία σχέση. Ένας θλιβερός θίασος σκιών, χειροκροτητών και όχι μόνο ήταν ό,τι απηχούσε η κυβερνητική παράσταση στη ΔΕΘ. Όχι μόνο, γιατί, αν κάτι ήρθε στην επικαιρότητα από την εργασία των «νέων» και των «παραμενόντων», ήταν οι διαξιφισμοί όχι βέβαια γύρω από μέτρα ανακούφισης του λαού αλλά για την περίφημη διαδικασία fast track -τι άλλο θα ακούσουμε;-, δηλαδή το ξεπούλημα και το ξεζούμισμα με διαδικασίες εξπρές των παραγωγικών ανθρώπινων και υλικών πόρων που έχουν απομείνει στη χώρα.
Δίνοντας αυτή την άθλια εικόνα, δεν είναι παράδοξο το ότι οι υπουργοί κινήθηκαν στην κυριολεξία «σαν τους κλέφτες» στη συμπρωτεύουσα. Καμία δημόσια εμφάνιση πλην των προγραμματισμένων, όλοι μαζί στο πουλμανάκι! Τα μέτρα ασφαλείας ήταν πρωτοφανή, δρακόντεια, λες και επρόκειτο για σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. ή του G20. Είναι αναμενόμενος ο φόβος απέναντι στη λαϊκή αποδοκιμασία, που εκδηλώνεται οπουδήποτε εμφανίζεται κυβερνητικός παράγοντας. Το καλοκαίρι, συνέβησαν πολλά τέτοια «απρόοπτα». Το φούντωμα της κοινωνικής δυσαρέσκειας παίρνει χαρακτηριστικά θυμού και απόγνωσης, αναζητώντας διέξοδο και στοχεύοντας στην καρδιά του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος.
Δεν θα είναι κατορθωτό για πολύ ακόμη να καναλιζάρονται οι αντιδράσεις και οι εντάσεις στα συνήθη μικροπολιτικά ενδο-πασοκικά τερτίπια και καμώματα. Αυτό επιδιώκουν, όμως η εξέλιξη των πραγμάτων τούς ξεπερνάει, και το αντιλαμβάνονται. Το «όλο ΠΑΣΟΚ» έχει λάβει πλέον «θέση ευθύνης» στη ρότα του Μνημονίου. Και το βαθύ ΠΑΣΟΚ -βλέπε Παπουτσής και Σκανδαλίδης- και το εκσυγχρονιστικό. Όλοι «έχουν αρμοδιότητες», ο πρωθυπουργός το ξεκαθάρισε, γράφουν υποθήκες. Είναι πλέον ξεκάθαρο: Πρόκειται για υπαλλήλους της τρόικας, για κοινούς εκτελεστές συμβολαίων. Ένας κλειστός κύκλος γύρω από το πρωθυπουργικό γραφείο, της «οικογένειας» και των «συμβούλων», λογοδοτεί απευθείας στους τοποτηρητές του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου. Νίκος Παπανδρέου, Παμπούκης, Πάγκαλος, Ραγκούσης, Χρυσοχοϊδης, Γερουλάνος, Δρούτσας, Λοβέρδος: ονοματεπώνυμα και πρόσωπα συνώνυμα όλο και περισσότερο της υποτέλειας, της ψευτιάς, του κυνισμού. Πώς, πότε, κάτω από ποιες συνθήκες θα δραπετεύσουν από τα υπουργικά κελιά τους, όπου ακόμα νιώθουν προφυλαγμένοι απέναντι στο βέβαιο ξέσπασμα της κοινωνικής οργής;

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!