Η φασιστική Χρυσή Αυγή αποκαλύπτεται και απειλεί. Του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

Χρειάστηκε να περάσει μόλις 1,5 ώρα, από τη δημοσιοποίηση των exit polls, για να πέσουν οι μάσκες, μπροστά στα μάτια εκατομμυρίων Ελλήνων. Η πλειοψηφία των τηλεθεατών αντίκρισαν έναν μαινόμενο μεσήλικα, αφηνιασμένο να καταγγέλλει τους πάντες. Η ρητορική του μίσους κατέκλυσε τα σπίτια των τηλεθεατών οι οποίοι αντίκρισαν σε ζωντανή σύνδεση τον Μιχαλολιάκο σε στιγμές μίσους και έπαρσης. Εμβρόντητη η πλειοψηφία των εξαπατημένων ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής είδαν μπροστά στα μάτια τους, έναν αρχηγό κόμματος να χύνει τόνους δηλητήριο κατά πάντων, να επιβάλει με τις τοποθετήσεις του λεκτικούς εκβιασμούς και εν κατακλείδι να προειδοποιεί πως το κόμμα του, πιο δυνατό από ποτέ πλέον, θα δρα μέσα και έξω από τη Βουλή εναντίον του 93% που δεν τον ψήφισε. «Όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας», διαμήνυσε επί της ουσίας ο Μιχαλολιάκος στην πρώτη πανελλήνια διακαναλική συνέντευξή του, ορίζοντας εξαρχής το πολιτικό παιχνίδι του κόμματος. Με ό,τι αυτό κι αν σημαίνει.
Είχε προηγηθεί η άσκηση ψυχολογικής βίας, με αναμνήσεις από άλλες εποχές, όταν οι δημοσιογράφοι κλήθηκαν να σηκωθούν όρθιοι λίγο πριν φτάσει στο χώρο που θα έκανε δηλώσεις ο φίρερ Μιχαλολιάκος. Το «εγέρθητω», εκτός από την πρόδηλη προσπάθεια εντυπωσιασμού, αποκάλυψε και την αρρωστημένη διάθεση ολοκληρωτισμού που πρεσβεύουν.
Όσα δημοσιογραφικά κείμενα κι αν έχουν γραφτεί, η δύναμη της εικόνας παραμένει μοναδική και η πρώτη εβδομάδα παρουσίας βουλευτών της Χρυσής Αυγής, τους έχει σε μεγάλο βαθμό ξεσκεπάσει.
Οι φουσκωτοί που δίνουν διαταγές, ο επιθετικός λόγος απέναντι σε κάθε ερώτηση, ακόμη και το «εξυπνακίστικο χιούμορ» που επιστρατεύουν τα μέλη τους για να δικαιολογηθούν όταν βρίσκονται σε δύσκολες καταστάσεις, έχουν αποκαλύψει σε ένα βαθμό τι κρύβετε πίσω από τη Χρυσή Αυγή.
«Εσείς τι κάνετε και καθαρίζετε τις πλατείες από τους μετανάστες, όπως λένε κάποιοι κάτοικοι;» ρώτησε ο δημοσιογράφος του Alpha, Αντώνης Σρόιτερ το νεαρό βουλευτή Ηλ. Κασιδιάρη, για να εισπράξει την απάντηση πως αυτό το πέτυχαν στήνοντας ένα πολυβόλο και ρίχνοντας ριπές κατά των μεταναστών.
Με ύφος αλαζονικό, τσαμπουκά νύχτας και εύκολες απαντήσεις, τα μέλη της Χρυσής Αυγής ενός κόμματος που πρεσβεύει το φασισμό, υμνεί τον Χίτλερ και κατηγορείται για εγκληματικές επιθέσεις εναντίον Ελλήνων και μεταναστών προσπαθούν να αποκρούσουν τις ενοχλητικές ερωτήσεις: «Είναι δεδομένο πως όπου πάμε καθαρίζουν οι πλατείες. Χωρίς βία φυσικά», αναφέρει ο Κασιδιάρης στο Extra, ενώ λίγες ώρες νωρίτερα είχε συγκρουστεί στον τηλεοπτικό Σκάι με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΚΚΕ αναφέροντάς του πως οι Χίτες του Μεταξά πολέμησαν για τη χώρα σε αντίθεση με τους κομμουνιστές. «Και πώς καθαρίζουν οι πλατείες χωρίς βία;» ρωτάει ο παρουσιαστής του Εxtra. «Εμείς κάνουμε εκδηλώσεις. Εκ των πραγμάτων η παρουσία μας εκεί έχει σε κάποιες περιπτώσεις υποκαταστήσει το κράτος. Και αυτό δεν είναι παράνομο (…)».
Μπορεί οι βουλευτές και τα μέλη τους να μην απαντούν ευθέως ούτε για την πραγματική ιδεολογία τους, ούτε για τη θεωρία τους, ούτε καν για τις κατηγορίες για εγκλήματα του κοινού Ποινικού Δικαίου, όπως από την άλλη πλευρά είναι ξεκάθαρο η προσπάθεια ένταξής τους στο πολιτικό σύστημα με στρογγύλεμα θέσεων. Προσπάθεια που θα ενταθεί τις επόμενες ημέρες μπροστά στην υπερέκθεσή τους στα ΜΜΕ. Η αυξημένη πιθανότητα επαναληπτικών εκλογών θα είναι μία ευκαιρία για τους εξαπατημένους πολίτες να δουν πιο καθαρά τι ψήφισαν. Η συνθηματολογία της βίας κατά των Ελλήνων που δεν θέλουν χούντα και φασισμό και εναντίον των μεταναστών δεν λύνουν κανένα πρόβλημα. Η βία που προσπαθούν να εντάξουν απέναντι στη διαφορετικότητα, θα τους γυρίσει μπούμερανγκ. Και αυτό είναι χρέος κάθε δημοκράτη πολίτη.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!