Χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις και η τελευταία Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ

Ακόμη μια συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ (7/7/2010) τέλειωσε χωρίς ουσιαστικές αποφάσεις – απαντήσεις στα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί. Εξάλλου το ήδη αλλαγμένο τοπίο μετά την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας απ’ τον ΣΥΝ, που οδήγησε στην άμβλυνση της επιθετικότητας της ηγεσίας του προς το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, έγινε ακόμη πιο διαφορετικό μετά την εκδήλωση της «Πρωτοβουλίας για το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και την Κοινή Δράση της Αριστεράς» όπου πρωταγωνιστικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ.
Εξάλλου στο υπόβαθρο της συζήτησης στη Γραμματεία παραμένει η πρόταση των 10 σημείων που είχαν καταθέσει οι 5 της Γραμματείας που μετέχουν στο Μέτωπο και οι οποίες ουσιαστικά είχαν μείνει αναπάντητες. Η συζήτηση στη συγκεκριμένη συνεδρίαση δεν έγινε πάνω σε ένα συνθετικό κείμενο, όπως είχε προβλεφθεί απ’ την προηγούμενη, καθώς εμφανίστηκαν δύο κείμενα, ένα από τον Γ. Μπανιά και ένα από τον Α. Νταβανέλλο. Παρά τις διαφορές στο ύφος και την «οικονομία» (το κείμενο του Γ. Μπανιά ήταν πολύ λεπτομερές, πάνω από 10 σελίδες, σε αντίθεση με του Α. Νταβανέλλου που ήταν πιο «στακάτο» και μικρό) το σύνθημα για πτώση της κυβέρνησης αλλά και τη δημοκρατική συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ υπήρχε και στα δύο και, μαζί με το ζήτημα για τον μετωπικό χαρακτήρα στις περιφερειακές εκλογές, κυριάρχησε στην ίδια τη συζήτηση. Η διάθεση του ΣΥΝ να σχετικοποιήσει τις πολιτικές διαφορές μέσα από φλύαρες και ασαφείς διατυπώσεις, ιδιαίτερα στο φλέγον ζήτημα των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, τονίζοντας ωστόσο με ξεκάθαρο τρόπο την άρνησή του για ουσιαστικά βήματα στο πεδίο της δημοκρατικής συγκρότησης και λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ, διαμόρφωσε άλλη μια αδιέξοδη συνεδρίαση.
Εν τέλει αποφασίστηκε επόμενη συνεδρίαση την προσεχή Τρίτη σε μία εκ νέου προσπάθεια συνεννόησης καθώς και η διοργάνωση Πανελλαδικού Συντονιστικού το επόμενο Σαββατοκύριακο 17 και 18 Ιούλη στην Αθήνα, με αντικείμενο τη γραμμή για τις περιφερειακές εκλογές με ομολογημένη, ωστόσο, την πιθανότητα να μην υπάρχει ενιαία εισήγηση.
Στα παραλειπόμενα ενδιαφέρον παρουσιάζει η αντίδραση του ΣΥΝ (Βίτσας, Βούτσης) απέναντι στην «Πρωτοβουλία για το Αριστερό Βήμα Διαλόγου και την Κοινή Δράση της Αριστεράς» με τον υπαινιγμό ότι είναι θετική στο βαθμό που θα μπορούσε να υπογράψει και ο ΣΥΝ συνολικά!

Μ.Σ.
Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!