Συνέντευξη στον Λεωνίδα Σακλαμπάνη. Μπορεί τα χτυπήματα στο πρόσωπο και στο σώμα να πόνεσαν πολύ το Στέλιο Μιχαηλίδη, ήταν όμως αρκετά για να ξεσκεπάσουν το φόβο του «αγανακτισμένου Έλληνα ιδιοκτήτη» που βλέπει μετανάστες και μετανάστριες να μην είναι πια τόσο μόνοι τους σ’ αυτή τη χώρα.
Η αλληλεγγύη του Στέλιου Μιχαηλίδη απέναντι στο μετανάστη από το Πακιστάν που οι ιδιοκτήτες μιας βιοτεχνίας θέλησαν να του κλέψουν τα λίγα ευρώ που κέρδισε με τον ιδρώτα του (ούτε χίλια….), τον έφερε αντιμέτωπο με καμιά 10αριά φουσκωτούς, την περασμένη Τετάρτη, στον σταθμό της Νέας Ιωνίας.  Το μέλος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και της Κίνησης Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή, μιλώντας στο Δρόμο για τα όσα συνέβησαν, διευκρίνισε πως δεν πρόκειται για μια απλή αντιδικία μεταξύ αυτών και της εργοδοσίας αλλά για μια ξεκάθαρα πολιτική επίθεση με ρατσιστικές προεκτάσεις. Παράλληλα όμως, έγινε σαφές πως η οργάνωση των μεταναστών σε συλλόγους, έχει ταρακουνήσει τους εργοδότες, οι οποίοι βλέπουν μετανάστες και μετανάστριες να διεκδικούν και να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους.

Στέλιο, περιέγραψέ μας την επίθεση που δέχτηκες από τους «αγνώστους» την περασμένη Τετάρτη…

Εγώ μαζί με έναν σύντροφο μετανάστη, εργάτη από το Πακιστάν, μέλος της Ένωσης Μεταναστών Εργατών και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, πήγαμε στη συνάντηση με την εργοδοσία όπως αυτή είχε καθοριστεί, προκειμένου, έπειτα από πάρα πολύ καιρό και πολλές αναβολές, να λάβει τα δεδουλευμένα του. Το βράδυ της Τετάρτης λοιπόν βρεθήκαμε σε ένα ραντεβού ενέδρα, όπου αφού περιμέναμε αρκετή ώρα κιόλας, εμφανίστηκε ο συγκεκριμένος μαζί με άλλους δέκα που μου επιτέθηκαν. Αρχικά με χτύπησαν στο πρόσωπο, έπεσα κάτω και μετά άρχισαν οι κλωτσιές και οι βρισιές. Ήταν μια καθαρά πολιτική επίθεση. Η φράση που χρησιμοποίησαν ήταν «εσύ είσαι ο αριστερός που θα μας δείξει;» και «εσύ είσαι αυτός που θα μας διαλύσει το μαγαζί;»

Φαντάζομαι πως δεν χρησιμοποίησες κάποια τέτοια φράση στην επικοινωνία που είχες μαζί του…
Όχι φυσικά. Σε καμία περίπτωση. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχα, τους έκανα γνωστό πως ο συγκεκριμένος μετανάστης-εργάτης είναι συνδικαλισμένος, είναι στην Ένωση Μεταναστών και στην Ένωση Λιθογράφων από παλιότερη δουλειά του και πως έχει τη δυνατότητα να ακολουθήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Μου απάντησε, πως ναι, δεν έχω αυτή τη περίοδο τα χρήματα, αφήστε μου ένα περιθώριο να τα βρω και να επικοινωνήσουμε. Όπως και συνέβη τελικά.

Ο μετανάστης δούλευε για μεγάλο χρονικό διάστημα στη συγκεκριμένη εταιρεία;
Είχε κάνει κάποια μεροκάματα στη βιοτεχνία που έχει ο συγκεκριμένος ιδιοκτήτης, με ρούχα, στον Άγιο Παντελεήμονα. Δούλεψε για την μετακόμιση της βιοτεχνίας από μία αποθήκη που ήταν πριν, σε μαγαζί στον Άγιο Παντελεήμονα. Μεταξύ άλλων ήταν ανασφάλιστος, δεν ήταν μια κανονική πρόσληψη με χαρτιά, αν και έχει όλα τα απαραίτητα έγγραφα. Και πάνω σε αυτό πάτησε η εργοδοσία προσπαθώντας να τον εκμεταλλευτεί.

Εσύ πως έφτασες στο σημείο να επικοινωνείς με την ιδιοκτησία της βιοτεχνίας;
Μου ζήτησε ο σύντροφος μετανάστης να μιλήσουμε στον ιδιοκτήτη, για να γίνει γνωστό στον συγκεκριμένο πως ο μετανάστης δεν είναι μόνος του, είναι συνδικαλισμένος, και πως θα ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να πληρωθεί. Ζητήσαμε να οριστεί μία ημερομηνία για να του δοθούν τα δεδουλευμένα, μας όρισε την Τετάρτη το μεσημέρι, αναβλήθηκε το ραντεβού και μας όρισε νέα συνάντηση το βράδυ της ίδιας ημέρας στο σταθμό της Νέας Ιωνίας με τα γνωστά αποτελέσματα.

Μετά την επίθεση;
Πήγα στο ΚΑΤ και μετά στο τμήμα για τη μήνυση. Στο τμήμα έγινε μία κατάθεση αλλά δεν γνωρίζαμε την επωνυμία ή το όνομα του ιδιοκτήτη. Ο σύντροφος μετανάστης ήξερε μόνο τα μικρά τους ονόματα, ακριβώς γιατί ήταν μία ιστορία μεροκάματου και όχι μία δουλειά που κράτησε για καιρό. Και επομένως, γι αυτό μπορούσαν κι αυτοί πάρα πολύ εύκολα να το παίξουν «ανήξεροι»…Αυτό πάντως, δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός που συνέβη σε μένα ή στο συγκεκριμένο μετανάστη. Τέτοια συμβαίνουν πάρα πολλά, απλά το συγκεκριμένο έγινε γνωστό γιατί υπάρχει οργάνωση. Είμαστε μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπάρχουν κάποιοι φορείς που μας στηρίζουν κ.λπ. Τέτοια γεγονότα με μετανάστες, ειδικά σε αυτούς που δεν έχουν χαρτιά και δεν μπορούν να μιλήσουν, είναι αμέτρητα.

Για ποιο λόγο θεωρείς πως υπήρξε αυτή η αντίδραση από την πλευρά του εργοδότη, τη στιγμή μάλιστα που το ποσό είναι μικρό;
Επιχείρησαν να τρομοκρατήσουν γιατί βλέπουν πως έχουν αρχίσει οι μετανάστες να οργανώνονται και να διεκδικούν. Η ιστορία που έγινε πριν από λίγες ημέρες έξω από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με τους πρόσφυγες από το Αφγανιστάν και το Ιράν, οργανωμένοι πλέον σε επιτροπή για να πάρουν άσυλο. Η ιστορία στη Σκάλα Λακωνίας, η ιστορία στα Γιάννενα που έγινε αυτές τις μέρες, όπου οι Σενεγαλέζοι μετανάστες έκαναν απεργία πείνας έξω από το Δημαρχείο καταφέρνοντας να πληρωθούν τελικά. Όλες αυτές οι καταστάσεις φαίνεται πως ενοχλούν και η τρομοκρατία με αυτούς τους τρόπους είναι η πρακτική τους. Τους χαλάει τη δουλειά η οργάνωση των μεταναστών, αφού πλέον δεν μπορούν να τους έχουν στη δούλεψή τους χωρίς χαρτιά και μετά να τους διώχνουν χωρίς χρήματα και να μην συμβαίνει τίποτα. Αυτό φυσικά δεν είναι μια προσωπική αντιδικία. Και αυτό που βάζουμε κι εμείς από την πλευρά μας, είναι πως χρειάζεται να ανοίξει ο δρόμος, και η Αριστερά να πρωτοστατήσει σ’ αυτό, με τους μετανάστες να εγγράφονται στα σωματεία και στα συνδικάτα. Και με αυτό το τρόπο να έχουν τη δυνατότητα της διεκδίκησης και της υποστήριξης. Οι ίδιοι ήδη οργανώνονται και διεκδικούν την νομιμότητά τους και τις περισσότερες φορές την κερδίζουν.

Αντιρατσιστικό στις 15 Γενάρη;
Και αυτό θα είναι και μία πρώτη απάντηση σε όλη αυτή την ιστορία. Στις 15 Γενάρη οργανώνεται συλλαλητήριο από τα Προπύλαια με την συμμετοχή Φοιτητικών Συλλόγων, Σωματείων, Αντιρατσιστικών Οργανώσεων, Ενώσεων Μεταναστών κ.λπ. με κατάληξη στον Άγιο Παντελεήμονα όπου θα γίνει και μία συναυλία.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!