«Στα τέλη του 2009, ο αριθμός των δισεκατομμυριούχων αυξήθηκε από 793 σε 1.011 και η συνολική τους περιουσία από 2,4 σε 3,6 τρισ. δολάρια… Παρά την κρίση, ο κατάλογος αυξήθηκε κατά 218 άτομα και το συνολικό τους κεφάλαιο επεκτάθηκε κατά 50%.

 

Αυτό μπορεί να φαίνεται παράδοξο, αλλά δεν είναι. Αντιθέτως, ήταν προβλέψιμο, αν λάβουμε υπ’ όψιν μας πώς αντιμετώπισαν οι κυβερνήσεις όλου του κόσμου την οικονομική κρίση». (Από την έκθεση Κοινωνική Ανισότητα στην Αμερική: Διεύρυνση των Εισοδηματικών Ανισοτήτων). Η ανισότητα πλούτου στις ΗΠΑ ανάμεσα στο ανώτερο εισοδηματικά 0,5% και στο υπόλοιπο 99,5% του πληθυσμού είναι, σήμερα, πιο υψηλή από ποτέ. Το οικονομικά ανώτερο 1% ελέγχει το 70% όλων των χρηματοπιστωτικών περιουσιακών στοιχείων. Και ενώ η οικονομική κρίση ήταν καταστροφική για το 99% της Αμερικής, η ελίτ της Γουόλ Στριτ πραγματοποιεί τεράστια κέρδη. Η πιο κερδοφόρα εταιρία στην ιστορία της Γουόλ Στριτ είναι -ποια άλλη- η Goldman Sachs που έβγαλε τα περισσότερα κέρδη στην 140χρονη ιστορία της. Τα μπόνους που μοίρασε η Γουόλ Στριτ στα τέλη του 2009 έσπασαν ιστορικό ρεκόρ.

Και όλα αυτά συνέβησαν, αφού τσέπωσαν όλες αυτές οι εταιρίες 14 τρισ. δολάρια από τους φορολογούμενους, με τη βοήθεια της κυβέρνησης, που ισοδυναμούν με 46.662 δολάρια για κάθε άντρα, γυναίκα και παιδί στην αμερικανική επικράτεια.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!