Με δύο ξεχωριστά ψηφοδέλτια και η εκλογή για τη Συντονισιτκή Γραμματεία
Με την εκλογή της Συντονιστικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έκλεισε το περασμένο Σάββατο η συνεδρίαση της Κεντρικής του Επιτροπής που είχε προκύψει από την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη.
Η Συντονιστική Γραμματεία, που αποτελείται από 36 μέλη και από τον πρόεδρο της Κ.Ο. Αλέξη Τσίπρα, θα έχει το έργο της υλοποίησης σε πανελλαδικό επίπεδο των κεντρικών αποφάσεων και γραμμών του νέου φορέα και θα αναδείξει ένα πιο μικρό και ευέλικτο όργανο, 9μελές, που θα έχει στην ευθύνη του τον καθημερινό χειρισμό των ζητημάτων που ανακύπτουν.
Οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησαν με την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος καταφέρθηκε εναντίον των «αυτοαναφορικών πανηγυρισμών της δοσοεξαρτημένης κυβέρνησης» οι οποίοι είχαν καταλάβει τα πρωτοσέλιδα της προηγούμενης μέρας, τονίζοντας πως «το 2013 θα είναι το έτος της πιο άγριας λιτότητας από την αρχή των μνημονίων». Αμφισβήτησε ότι το 2020 η χώρα θα έχει βιώσιμο χρέος, καθώς και ότι η έλευση της δόσης των 34,5 δισ. που εξασφάλισε η κυβέρνηση θυσιάζοντας το λαό και τη χώρα, θα δημιουργήσει ρευστότητα στην αγορά. Για τον ΣΥΡΙΖΑ τόνισε χαρακτηριστικά ότι «δεν θέλουμε την εργολαβία της σωτηρίας, θέλουμε ο λαός να ενώσει τις δυνάμεις του με την Αριστερά, να διαμορφώσουμε μαζί του το κυβερνητικό πρόγραμμα, να κυβερνήσουμε μαζί του και όχι απλώς να μας αναθέσει τη διακυβέρνηση». Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτό είναι «να μετασχηματίσουμε τις δικές μας δομές για να αναλάβουμε την ευθύνη ακύρωσης της καταστροφικής πορείας».
Η πρόταση, η εκλογή, οι προβληματισμοί
Σε μια διαδικασία που είχε εκ των προτέρων εξορίσει την πολιτική συζήτηση, οι εργασίες συνεχίστηκαν με την πρόταση της απερχόμενης Γραμματείας που εισηγήθηκε 36 ονόματα μελών της Κ.Ε. για να αποτελέσουν τη Συντονιστική Γραμματεία. Η πρόταση ήρθε ως μια συναινετική προσπάθεια μεταξύ των διαφόρων πλευρών του κόμματος, κυρίως τάσεων του Συνασπισμού, όμως συνάντησε αντίδραση από πολλά μέλη της Κ.Ε., που ζήτησαν να γίνουν κανονικά εκλογές. Αποτέλεσμα ήταν στην προτεινόμενη 36άδα να προστεθούν και άλλες ακόμη υποψηφιότητες. Πρέπει να σημειωθεί ότι μολονότι έγιναν προσπάθειες να υπάρξει μόνο μία λίστα υποψηφίων, αυτό δεν έγινε κατορθωτό, καθώς η ομαδοποίηση που έχει σχηματιστεί γύρω από το Αριστερό Ρεύμα του ΣΥΝ δήλωσε ότι θα καταθέσει δικό της ξεχωριστό ψηφοδέλτιο. «Είχαμε ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι αν υπήρχαν και άλλες υποψηφιότητες πέραν της προτεινόμενης 36άδας, θα καταθέταμε δική μας λίστα έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη του Αριστερού Ρεύματος.
Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις στο σώμα, με πολλούς να μιλούν για μια ούτως ή άλλως προειλημμένη απόφαση του Αριστερού Ρεύματος, καθώς θεωρείτο περίπου βέβαιο ότι θα υπήρχαν κι άλλες υποψηφιότητες πέραν της πρότασης της απερχόμενης Γραμματείας. Ανεξαρτήτως αυτών, με τη για δεύτερη φορά (η πρώτη ήταν στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη) κατάθεση ξεχωριστού ψηφοδελτίου, η ομαδοποίηση γύρω από το Αριστερό Ρεύμα του Συνασπισμού κατοχυρώνει την ύπαρξη μιας άλλης πλατφόρμας μέσα στον κατά τα λοιπά ενιαίο φορέα, και μεταφέρει στον ΣΥΡΙΖΑ πρακτικές Συνασπισμού που δεν είχαν ποτέ συζητηθεί στις διαδικασίες του ενιαίου σχήματος. Με πρακτικές αντιγραμμένες από τον ΣΥΝασπισμό, πολλοί τώρα αναρωτιούνται ποια θα είναι τα όρια αυτής της άτυπης «αριστερής αντιπολίτευσης» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ (η οποία μάλιστα θεωρεί όλους τους υπόλοιπους συλλήβδην «δεξιόστροφους»), ενθυμούμενοι μάλιστα οι ίδιοι ότι στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στο ΣΕΦ οι σύνεδροι οι οποίοι δεν ψήφισαν τον Αλ. Τσίπρα ήταν περίπου ίδιοι σε αριθμό (και λίγο παραπάνω) με τις ψήφους που συγκέντρωσε η Αριστερή Πλατφόρμα.
Για την ιστορία, να πούμε ότι στη νέα Συντονιστική Γραμματεία 26 μέλη εξελέγησαν με το Ενιαίο Ψηφοδέλτιο και 10 με την Αριστερή Πλατφόρμα, ενώ το νεοεκλεγέν όργανο συγκλήθηκε την περασμένη Τετάρτη το απόγευμα, με θεματολογία που αφορούσε τη συγκρότηση επιτροπών και το χωρισμό τομέων ευθύνης στο εσωτερικό του.
Τ.Τ.