του Λευτέρη Αρβανίτη

Πτώση τζίρου κατά 50% και «έκρηξη» των ακάλυπτων επιταγών κατά 128%. Σε αντίθεση με τα μικρά μαγαζιά της αγοράς, τεράστια κέρδη φαίνεται να αποκομίζουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα που λειτουργούν τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και εκτός αυτού

Μία βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, αρκεί για να διαπιστώσει κανείς την πραγματική κατάσταση της αγοράς. Τα μαγαζιά κλείνουν το ένα μετά το άλλο και οι βιτρίνες γεμίζουν με ενοικιαστήρια και πωλητήρια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μείωση στις τιμές ενοικίασης των καταστημάτων, στο εμπορικό κέντρο της πόλης, αγγίζει το 15% το πρώτο τετράμηνο του 2010, ενώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τους εμπόρους στα δυτικά και ανατολικά προάστια και τις περιφερειακές αγορές.

Τα στοιχεία που δίνει ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ) αποδεικνύουν, ξεκάθαρα, ότι η αγορά έχει μπει σε μια βαθιά περίοδο ύφεσης, ενώ έμποροι και εμποροϋπάλληλοι εμφανίζονται πιο απαισιόδοξοι από κάθε άλλη φορά. Συγκεκριμένα, σε έρευνα του ΕΣΘ το 83% των εμπόρων δηλώνει απογοητευμένο από την κατάσταση της αγοράς και μόνο το 17% θεωρεί ότι η κίνηση, τον τελευταίο μήνα, ήταν ικανοποιητική. Πιο συγκεκριμένα, το 78% των εμπόρων είχε μείωση του τζίρου του σε σχέση με πέρυσι, το 16% κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα και το 5% των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα είδε αύξηση στον τζίρο του.

Με δεδομένο ότι και η περυσινή χρονιά ήταν εξίσου αρνητική για την αγορά, γίνεται αντιληπτό ότι το εμπόριο της πόλης έχει υποστεί τεράστιες οικονομικές απώλειες.

 

Κρίση και πολυκαταστήματα

Κοινή διαπίστωση επιχειρηματιών και καταναλωτών είναι ότι η οικονομική κρίση έχει κάνει εμφανείς, πλέον, τις συνέπειές της και στην καθημερινή λειτουργία της αγοράς. Η έλλειψη ρευστού, σε συνδυασμό με την ανασφάλεια για το μέλλον, έχει περιορίσει εμφανώς τις άμεσες οικονομικές συναλλαγές. Οι περικοπές του 14ου μισθού και του Δώρου του Πάσχα, δεν επέτρεψαν στην αγορά να κινηθεί αξιοπρεπώς, ούτε ακόμη και κατά τη διάρκεια των γιορτών, καθιστώντας σαφές και στον πιο ανίδεο, περί των οικονομικών, ότι το πακέτο μέτρων της κυβέρνησης μόνο σε βαθιά ύφεση της αγοράς μπορεί να οδηγήσει.

Αντίθετα, τεράστια κέρδη φαίνεται να αποκομίζουν τα μεγάλα πολυκαταστήματα που λειτουργούν τόσο στο κέντρο της πόλης, όσο και εκτός αυτού. Συνήθως, πρόκειται για πολυεθνικές ή μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων που έχουν τη δυνατότητα να κρατούν σχετικά χαμηλά τις τιμές, αλλά και τα λειτουργικά τους έξοδα, με τους εργαζόμενους σε αυτά να κάνουν λόγο για συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα. Οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και το διευρυμένο ωράριο αποτελούν πλέον πραγματικότητα.

Το επόμενο βήμα φαίνεται να είναι η απαίτηση προς τους εργαζόμενους, για εργασία 4 ή και 3 ημερών και συνακόλουθη μείωση των ενσήμων και του μισθού που μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 40%. Ήδη εργασία τριών ημερών πρότεινε στους εργαζόμενούς του η ιδιοκτησία του Ράδιο Κορασίδης, επικαλούμενη σοβαρή οικονομική δυσκολία. Ο ιδιοκτήτης τού Ράδιο Κορασίδης, Β. Ευαγγελάτος, πρότεινε στους εργαζόμενους εργασία τριών ημερών, κάτι που θα επιφέρει 40% μείωση μισθού, θα παίρνουν τέσσερα ένσημα την εβδομάδα, ενώ το συνεχές ωράριο των καταστημάτων θα μετατραπεί σε διακεκομμένο, προκαλώντας σημαντικές δυσκολίες στην καθημερινότητα των εργαζομένων. Η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ και πρόεδρος του εμπορικοϋπαλληλικού συλλόγου Θεσσαλονίκης, δήλωσε στον Δρόμο ότι «τα χρήματα είναι που λείπουν και όχι οι ώρες για την ομαλή λειτουργία τής αγοράς. Εάν ο κόσμος είχε χρήματα, θα κινούνταν και η αγορά. Βέβαια, η οικονομική κρίση οξύνει και τον ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων, αλλά αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τους επιχειρηματίες και όχι τους εργαζόμενους. Διεύρυνση του ωραρίου σημαίνει απλήρωτες ώρες εργασίας. Μια κατάσταση που ήδη υφίσταται, αλλά στο μέλλον συνεχώς θα εντείνεται».

«Παραεμπόριο stop» και στη Θεσσαλονίκη;

Με πρωτοβουλία του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, σήμερα Σάββατο, θα πεζοδρομηθούν βασικοί δρόμοι του κέντρου της πόλης σε μία προσπάθεια τόνωσης της αγοράς. Με αφορμή την κίνηση αυτή του ΕΣΘ δόθηκε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη, 22 Απριλίου, όπου αναλύθηκαν από τους φορείς της πόλης τα αίτια της ύφεσης της αγοράς.

Εντύπωση προκαλεί η στάση τόσο του αντιδημάρχου του δήμου Θεσσαλονίκης Θ. Αθανάσαρου, όσο και του προέδρου του εμπορικού συλλόγου Κ. Χατζαρίδη που εντόπισαν ως βασικό πρόβλημα της αγοράς το παραεμπόριο, φτάνοντας στο σημείο να στοχοποιήσουν τους πλανόδιους πωλητές μετανάστες. Χαρακτηριστικά, ο κ. Χατζαρίδης τόνισε ότι «όπου υπάρχει παραεμπόριο θα υπάρχει και λαθρομετανάστευση.

Όταν σταματήσουν να έχουν αντικείμενο εργασίας, θα σταματήσουν και να έρχονται». Μάλιστα, δεν δίστασαν να προαναγγείλουν πογκρόμ κατά των πλανόδιων μικροπολιτών για σήμερα το πρωί.

Ο κ. Χατζαρίδης δήλωσε ότι «σε συνεργασία με την ΕΛΑΣ και τη δημοτική αστυνομία μπορούμε να πετύχουμε μια πραγματικά καθαρή πόλη, όπως το Σάββατο 27 Μαρτίου, όταν έπειτα από συντονισμένη επιχείρηση η πόλη καθάρισε από τις 11 το πρωί, μέχρι και τις 8 το βράδυ». Παράλληλα, αναφέρθηκε ξανά το θέμα της διεύρυνσης του ωραρίου, με τον εμπορικό σύλλογο να τίθεται ξεκάθαρα υπέρ του μέτρου, τονίζοντας ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το αυξημένο λειτουργικό κόστος που προκύπτει από μια τέτοια κίνηση για τις επιχειρήσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι την τελευταία δεκαετία στη Θεσσαλονίκη έχουν βάλει λουκέτο 27.000 επιχειρήσεις και μόνο το τελευταίο τρίμηνο ο αριθμός των ακάλυπτων επιταγών αυξήθηκε κατά 128%.

Για τους θεσμικούς φορείς, όμως, της πόλης η αιτία εντοπίζεται στο παραεμπόριο και στο κακό marketing των επιχειρηματιών.

Λευτέρης Αρβανίτης

[email protected]

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!