Ακόμη και κάποια ελληνικά ΜΜΕ αναφέρονται εκστασιασμένα σε μια διαδικασία που λαμβάνει χώρα αυτές τις μέρες στην Κολομβία: πρόκειται για συνεδριάσεις του JEP, του Ειδικού Δικαστηρίου για την Ειρήνη, στα πλαίσια του οποίου μια σειρά στρατιωτικοί και παραστρατιωτικοί ομολογούν ότι διέπραξαν μαζικές δολοφονίες αμάχων, με αντάλλαγμα «εναλλακτικές» ποινές κοινωνικής εργασίας. Ακόμη κι έτσι, οι συνεδριάσεις είναι πράγματι συγκλονιστικές, καθώς οι δολοφόνοι μιλούν ενώπιον των οικογενειών των θυμάτων για εγκλήματα που έγιναν όχι σε κάποια άλλη μακρινή εποχή, αλλά στις δύο πρώτες δεκαετίες του αιώνα μας. Ο όρος «μιλούν» είναι βέβαια σχετικός: όταν η μητέρα ενός δολοφονημένου νεαρού χωρικού ζήτησε από τους στρατιωτικούς να αποκαλύψουν «ποιος σας έδωσε την εντολή να σκοτώσετε το παιδί μου», ακολούθησε σιωπή. Διότι καλή είναι η κάθαρση και η συγχώρεση, αλλά όχι και να φτάσει στα ανώτατα κρατικά αξιώματα – εκεί δηλαδή που λαμβάνονται οι αποφάσεις για «εκκαθαριστικές επιχειρήσεις» στις «απείθαρχες» επαρχίες…

Το πρόβλημα με το JEP δεν είναι όμως μόνο αυτό. Είναι ότι ενώ υποτίθεται ότι έχει επέλθει ειρήνευση, οι κρατικές και παρακρατικές υπηρεσίες εξακολουθούν να «εκκαθαρίζουν» τους ενοχλητικούς. Σαν να βιάζονται κιόλας να προλάβουν να «εκκαθαρίσουν» τους πιο επικίνδυνους, αφού είναι ρεαλιστικοί οι φόβοι τους ότι στις προεδρικές εκλογές της 29ης Μαΐου μπορεί να επικρατήσει ο Γκουστάβο Πέτρο, επικεφαλής του «Ιστορικού Συμφώνου», μιας προοδευτικής συμμαχίας στην οποία συμμετέχουν και πρώην αντάρτες. Μια τέτοια πιθανότητα, που ενισχύθηκε από τις αιματηρές λαϊκές εξεγέρσεις των τελευταίων χρόνων, θα έβαζε τέλος στη διαρκή εναλλαγή «κεντροδεξιών» και ακροδεξιών κυβερνήσεων που εδώ και δεκαετίες, χέρι-χέρι με την Ουάσιγκτον, αιματοκυλούν τον λαό τους. Ίσως να έβαζε τέλος και στην ατιμωρησία; Αυτό φοβούνται οι «υπηρεσίες», και στοχοποιούν όσους γνωρίζουν καλά τα εγκλήματά τους, δηλαδή στελέχη των κινημάτων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, 52 εξ αυτών δολοφονήθηκαν μόνο το πρώτο τρίμηνο του 2022, σημειώνοντας κάθετη αύξηση σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο.

Να ’ταν μόνο αυτό; Ενώ είχαν αρχίσει οι πολυδιαφημισμένες συνεδριάσεις του JEP, μια ομάδα μαυροντυμένων ανδρών των κολομβιανών ειδικών δυνάμεων, που υποτίθεται ότι κυνηγούσε αντάρτες οι οποίοι δεν είχαν καταθέσει τα όπλα, επιτέθηκε ξημερώματα στο χωριό Άλτο Ρεμάνσο και σκότωσε 11 αμάχους, μεταξύ των οποίων τον πρόεδρο της ιθαγενικής κοινότητας, μία έγκυο γυναίκα κι ένα παιδί. Έπειτα συγκέντρωσαν τους επιζήσαντες στο γήπεδο του χωριού, έντυσαν τους δολοφονημένους με στρατιωτικά ρούχα και… ενημέρωσαν τη στρατιωτική διοίκηση για την «επιτυχία» τους. Εξακολουθούν δηλαδή να κάνουν ό,τι έπρατταν και στο παρελθόν οι συνάδελφοί τους που τώρα «ομολογούν συντετριμμένοι» τα εγκλήματά τους. Πολλοί προοδευτικοί βουλευτές έχουν καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του υπουργού Άμυνας και ζητούν την παραίτησή του για την εν λόγω σφαγή. Γιατί να παραιτηθεί; Στο κάτω-κάτω τη δουλειά του έκανε κι αυτός, «εντολές εκτελούσε» (της Πρεσβείας και των μεγαλογαιοκτημόνων).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!