Κοντεύουν τέσσερα χρόνια από τις προηγούμενες φινλανδικές εκλογές, που ανέδειξαν αρκετά αργότερα (τον Δεκέμβριο 2019) μια πεντακομματική συγκυβέρνηση καθοδηγούμενη από νεαρές στην πλειοψηφία τους γυναίκες, η οποία εξυμνήθηκε ως υπόδειγμα προοδευτισμού και φεμινισμού. Ιδίως η πρωθυπουργός Σάνα Μάριν αναγορεύθηκε σε υπόδειγμα και ελπίδα για όλη την ευρωπαϊκή (κεντρο)αριστερά εξαιτίας της νεαρής ηλικίας της –ήταν τότε 35 ετών– και του χαρακτηρισμού της ως «αριστερής σοσιαλδημοκράτισσας». Έκτοτε μεσολάβησαν βέβαια πολλά. Το ροζ χρώμα της συγκυβέρνησης θάμπωνε διαρκώς, τόσο που σήμερα σήμερα μοιάζει μάλλον με γκρι.
Η επικείμενη ένταξη της ιστορικά ουδέτερης Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ (που αναμένεται να εγκριθεί από τον… Ερντογάν πριν από αυτήν της Σουηδίας) είναι ο βασικός λόγος, αλλά όχι ο μοναδικός. Η αναμενόμενη φιλολαϊκή κοινωνική πολιτική τελικά ήταν πολύ πιο δειλή από τις προεκλογικές διακηρύξεις και το αρχικό πρόγραμμα της συγκυβέρνησης, και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έδωσε το κατάλληλο πρόσχημα για την αθέτηση των υποσχέσεων. Έτσι πολλά συνδικάτα δυσανασχετούν με τις περικοπές, παρόλο που η ηγεσία τους πρόσκειται στην (κεντρο)αριστερά, και πληθαίνουν οι συνήθως σπάνιες απεργίες. Τώρα επίκειται αυτή που έχουν κηρύξει για τη Δευτέρα οι σιδηροδρομικοί – οι οποίοι αντιδρούν μεταξύ άλλων στη μείωση των οικογενειακών επιδομάτων και των ρεπό.
Πού να μείνουν όμως λεφτά για κοινωνική πολιτική όταν έχουν ήδη διπλασιαστεί οι στρατιωτικές δαπάνες ώστε να «πιάσουν» τις νόρμες του ΝΑΤΟ, ή όταν σχεδόν μισό δισεκατομμύριο ευρώ ξοδεύεται για να ανεγερθεί τείχος στα σύνορα με τη Ρωσία; Η προοδευτική συγκυβέρνηση της Σάνα Μάριν δικαιολογεί αυτό το πρωτοφανές για τα δεδομένα της «ανεκτικής» Φινλανδίας εγχείρημα ως άμυνα απέναντι σε «σχέδιο του Πούτιν να εργαλειοποιήσει το προσφυγικό»! Αξίζει να επισημανθεί ότι πρόκειται για την ίδια χώρα της οποίας πολιτικές προσωπικότητες, ΜΚΟ και ΜΜΕ κατηγορούσαν την Ελλάδα για τον «απάνθρωπο» και «αντίθετο με τις ευρωπαϊκές αξίες» φράχτη στον Έβρο…
Εκλογές με ΝΑΤΟϊκό τετελεσμένο και… ριζοσπαστικές τομές
Τώρα όλες οι πολιτικές δυνάμεις, από τις συγκυβερνώσες «προοδευτικές» έως την κεντροδεξιά και ακροδεξιά αντιπολίτευση, ετοιμάζονται να κάνουν ταμείο: σε δύο εβδομάδες, την Κυριακή 2 Απριλίου, θα πραγματοποιηθούν οι προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές. Πριν από αυτές όμως έσπευσαν με σχεδόν καθολική συναίνεση του πολιτικού κόσμου να εγκρίνουν στην παρούσα βουλή, που ετοιμάζεται να κατεβάσει ρολά, το αίτημα ένταξης στο ΝΑΤΟ. Ακόμα και η (συγκυβερνώσα…) Αριστερή Συμμαχία, το μοναδικό κόμμα που πάντα ήταν «από θέση αρχών» υπέρ της φινλανδικής ουδετερότητας και κατά του ΝΑΤΟ, διασπάστηκε σε αυτό το «λεπτό» θέμα: ούτε καν οι μισοί βουλευτές του δεν καταψήφισαν την ένταξη!
Δεν τρέχει όμως τίποτα: προκειμένου να κρατήσουν τα στελέχη του τις υπουργικές και βουλευτικές καρέκλες, αποφάσισαν ότι σε αυτό το… τριτεύον ζήτημα μπορεί ο καθένας να ψηφίσει «κατά βούληση»! Άλλωστε στο σημερινό προεκλογικό πρόγραμμα της Αριστερής Συμμαχίας υπάρχουν χιλιάδες λέξεις για το «ευκταίο κοινωνικό κράτος», αλλά ο όρος ΝΑΤΟ δεν αναφέρεται ούτε μια φορά. Ούτε καν για να ζητηθεί να μην εγκατασταθούν πυρηνικά όπλα και αμερικανικές βάσεις σε φινλανδικό έδαφος… Ίσως σε αντάλλαγμα της κατανόησης που επιδεικνύει η αριστερά και γενικά ο ριζοσπαστικός χώρος στην αναγκαιότητα συμμόρφωσης με τις ΝΑΤΟϊκές επιταγές, οι φινλανδικές αρχές εξετάζουν την καθιέρωση μεγάλων προοδευτικών τομών, όπως ας πούμε να επιτρέπεται στις γυναίκες να κολυμπούν στις πισίνες με οποιαδήποτε ενδυμασία θέλουν: είτε με «μπουρκίνι» οι μουσουλμάνες, είτε γυμνόστηθες οι υπόλοιπες…
Κλιμάκωση της φινλανδικής εμπλοκής στον πόλεμο
Από την πλευρά της η «αριστερή σοσιαλδημοκράτισσα» πρωθυπουργός έχει αναδειχθεί σε γεράκι φανατικότερο και του δεξιού Σουηδού ομολόγου της: την περασμένη εβδομάδα επισκέφθηκε το Κίεβο και υποσχέθηκε στον Ζελένσκι ότι θα του παραδώσει τα F-18 που διαθέτει η πολεμική αεροπορία της χώρας της ώστε να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τους Ρώσους! Ίσως η αριστερή φεμινίστρια να το υποσχέθηκε επειδή συγκινήθηκε όταν παραβρέθηκε στην κηδεία του «Ουκρανού ήρωα» Ντμίτρο Κοτσιουμπάιλο, που σκοτώθηκε πρόσφατα στις μάχες του Μπαχμούτ: πρόκειται για έναν νεοναζί, διοικητή της παραστρατιωτικής συμμορίας των «Λύκων», που από το 2014 είχε διαπρέψει στις σφαγές ρωσόφωνων στο Ντονμπάς…
Εν πάση περιπτώσει, η Φινλανδία γίνεται έτσι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στην ουκρανική απαίτηση για εξοπλισμό με ακόμη σημαντικότερα σύγχρονα όπλα, μετά την απόφαση των Ευρωπαίων να του δώσουν βαρέα άρματα μάχης. Και μ’ αυτόν τον τρόπο εμπλέκεται ακόμη πιο άμεσα στην ουκρανική σύρραξη. Οι σχετικές δηλώσεις της Μάριν προκάλεσαν πάντως ανησυχία και αναταραχή στη Φινλανδία αφού, πάνω στον ενθουσιασμό της, «ξέχασε» να ζητήσει τη γνώμη των λοιπών κυβερνητικών εταίρων της, καθώς και της φινλανδικής στρατιωτικής ηγεσίας! Αλλά πού θα πάει, θα το καταπιούν κι αυτό οι Φινλανδοί, περιλαμβανομένων των αριστερών…