του Ηρόστρατου
Το Στάρι και το… Star!
Σταρ’ λένε στο χωριό μου το σιτάρι και ο συνειρμός με οδήγησε στο γνωστό κανάλι της τηλεόρασης. Θα μου πείτε τώρα ότι παίρνω… ληγμένα και γράφω άλλα αντ’ άλλων. Αν σας πω, μάλιστα, ότι ο συνειρμός αυτός ξεκίνησε από μια ανάρτηση στο Facebook, τότε είναι πιθανόν η διεύθυνση της εφημερίδας να με στείλει να παρακολουθήσω κανένα ειδικό σεμινάριο απεξάρτησης από το Διαδίκτυο!
Η ανάρτηση απ’ όπου ξεκίνησαν όλα αφορούσε την Ομάδα hιστορισταί που πριν από έναν, περίπου, χρόνο ξεκίνησαν τη δράση τους. O κινηματογραφιστής Αντώνης Γασπαρινάτος, η πολιτισμολόγος Κατερίνα Κοφφινά, η αρχιτέκτων & φωτογράφος Άννα Μώτου και η Μαρία Σαμπατακάκη στο συντονισμό και την ιστορική επιμέλεια, αποφάσισαν να ασχοληθούν με τη δημιουργική αναπαράσταση της ιστορικής έρευνας.
Πρόσφατα ολοκλήρωσαν την πρώτη τους δουλειά: Το Στάρι, μια ταινία για την τροφή και την έλλειψή της, τον επισιτισμό και την αποστολή διεθνούς βοήθειας στην Ελλάδα της Κατοχής.
Μια ομάδα σημαντικών ιστορικών όπως ο Θάνος Βερέμης, η Τασούλα Βερβενιώτη, ο Άγγλος Βλάχος, ο Νίκος Γιαννόπουλος, ο Βασίλης Μανουσάκης, ο Γιάννης Σκαλιδάκης και ο Μενέλαος Χαραλαμπίδης Βασίλης αλλά και η καθηγήτρια Ψυχολογίας, Φωτεινή Τσαλίκογλου αποδέχτηκαν την πρόσκληση της ομάδας και κατέθεσαν τη ματιά και τη σκέψη τους.
Συνοδοιπόροι και συνεργάτες στο εγχείρημα, ο Νίκος Κουρμουλής ως αφηγητής, ο Κωνσταντίνος Σιαχάμης στη μουσική και ο Μελέτης Ζαχαράκης στην επικοινωνία. Μια σειρά Αρχείων και φορέων (Πολεμικό Μουσείο, Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, ΑΣΚΙ, Ιστορικό Αρχείο ΥΠΕΞ, Αρχείο Βουλής των Ελλήνων κ.ά.) συνέδραμαν καθοριστικά στην προσπάθεια…
Διάβαζα τα παραπάνω και παράλληλα σκεφτόμουνα πως αυτοί οι άνθρωποι -ουσιαστικά μόνοι τους- έκαναν αυτό που θα έπρεπε να κάνει μια Δημόσια Τηλεόραση.
Σκεφτόμουν, επίσης, τα ποσά που δίνονται για παραγωγές, ενισχύοντας σταθερά τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα, για εκπομπές άνευ ουσίας και πως -υποτίθεται- ότι όσα κανάλια λειτουργούν θα έπρεπε να περιλαμβάνουν στο πρόγραμμά τους επιμορφωτικά προγράμματα και ντοκιμαντέρ. Βεβαίως ουδείς ασχολείται να εφαρμόσει το νόμο. Πάρτε παράδειγμα το… Star. Κι αν ανακαλύψετε επιμορφωτικό πρόγραμμα, να μη με λένε Ηρόστρατο!
Καλές οι συζητήσεις για τις άδειες, αλλά η ουσία δεν είναι μόνο το ποιος θα πάρει το χαρτί στο χέρι, αλλά κυρίως τι θα εκπέμπει. Θα υποχρεωθούν τα κανάλια να στηρίζουν το ντοκιμαντέρ και την έρευνα; Θα υποχρεωθούν να έχουν σημαντικό ποσοστό ελληνικού προγράμματος (και δεν εννοώ τις φτηνιάρικες κουτσομπολίστικες εκπομπές);
Εμείς, πάντως, το επόμενο Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, θα πάμε στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας, όπου η Ομάδα hιστορισταί θα παρουσιάσει Το Στάρι σε avant premiere στο πλαίσιο και τον ρυθμό των εκδηλώσεων 12 Οκτωβρίου. H Aθήνα Ελεύθερη (www.freeathens44.org).
Κρεμάστρες Αλληλεγγύης
«Αν τις επόμενες μέρες δείτε στη γειτονιά σας κάποια παράξενα γλυπτά, μην ξαφνιαστείτε! Είναι οι “κρεμάστρες αλληλεγγύης” και μπορείτε να κρεμάτε ρούχα, αγαθά, τρόφιμα ή μπορείτε να παίρνετε κάποιο από αυτά –αν το έχετε ανάγκη!».
Ο Δήμος Χαλανδρίου, για ακόμη μια φορά, δείχνει πώς μπορεί να συνδυαστεί η τέχνη κι ο πολιτισμός με την αλληλεγγύη.
Οι Κρεμάστρες του Δημόσιου Χώρου ή Το Σύμβολο της Αμοιβαιότητας -όπως τιτλοφορείται το project της Ελένης Πολυχρονάτου- έχει ως σκοπό «τη δημιουργία ενός νέου τρόπου και χώρου συγκέντρωσης και ανταλλαγής ρούχων, αγαθών ή τροφίμων, υλοποιημένο με ένα λειτουργικό τρόπο με γνώμονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, εμπνέοντας σε αυτόν και την κοινωνία το πνεύμα της αλληλεγγύης, της βοήθειας και της ανταλλαγής που τόσο έντονα αναδεικνύεται στη σημερινή πραγματικότητα … Το έργο μπορεί να χαρακτηριστεί ως “ζωντανό γλυπτό” το οποίο οφείλει να προσφέρει μια λειτουργία στην κοινότητα, μεταμορφώνοντας το δημόσιο χώρο από μια εικόνα βαρβαρότητας σε μια εικόνα τρυφερότητας…».
Την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου 2015, τα 12 έργα θεμελιώθηκαν σε επιλεγμένα σημεία του Δήμου Χαλανδρίου:
- Εκκλησία Αγία Βαρβάρα Χαλανδρίου, 2. Πλατεία Χίου-Κάτω Χαλάνδρι, 3. Αθλητικό Κέντρο Μάρκος Παπαδάκης-Κάτω Χαλάνδρι, 4. Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο, 5. Δημαρχείο, 6. Πεζόδρομος Χαιμαντά, 7. Πλατεία Κιοσέ, 8. Πλατεία Δούρου, 9. Παρκάκι Τούφα, 10. Παιδική χαρά – ΚΕΠ Παλιού Δημαρχείου, 11. ΚΕΠ Μετρό, 12. Συνοικισμός (οδός Καρελά, «Ρίζες»).
Βραβείο Νέου Λογοτέχνη
Το Περιοδικό Κλεψύδρα και η Λέσχη Πολιτισμού Έναστρον ολοκληρώνοντας έναν κύκλο παρουσιάσεων βιβλίων νέων λογοτεχνών, μας καλούν σήμερα, Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2015 στις 8μ.μ., στην εκδήλωση απονομής του Βραβείου Νέου Λογοτέχνη Έναστρον-Κλεψύδρα 2015, στον Γιώργο Κουτσούκο για το βιβλίο του Ενυδρείο που κυκλοφορεί από τις Eκδόσεις Κίχλη.