Φαίνεται πως ο Λευκός Οίκος έκανε και πάλι μια πολύ εύστοχη επιλογή για την, εν γένει, «προβληματική Ελλάδα».  Η επιλογή του Τζ. Πάιατ στη θέση του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ενός διπλωμάτη με ειδικές γνώσεις στη μεθόδευση αντιδημοκρατικών λύσεων,  μαρτυρά το ειδικό βάρος που έχει η χώρα στο διεθνή χάρτη και η ειδική μεταχείριση που ίσως χρειασθεί να επιβληθεί αν οι συνθήκες το απαιτήσουν.

Ένα πλούσιο βιογραφικό με αρκετές περγαμηνές όσον αφορά σε προβληματικές καταστάσεις χωρών συνοδεύουν το νέο Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα. Ξεκίνησε την πλούσια διπλωματική του καριέρα από την Ονδούρα και αργότερα έγινε εκπρόσωπος των ΗΠΑ στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας. Σ’ αυτήν την Υπηρεσία μάλιστα, αποτέλεσε βασικό βραχίωνα πίεσης εναντίον του Ιράν, την περίοδο που η κυβέρνηση των ΗΠΑ την είχε κατατάξει ως επόμενο στόχο στο σχέδιο επιβολής των συμφερόντων της στην περιοχή.

Ο Τζ. Πάιατ, όμως, έγινε ευρέως γνωστός για τον σημαίνονται ρόλο του σαν πρέσβης στην Ουκρανία κατά την ανατροπή της εκλεγμένης κυβέρνησης της χώρας.  Ήταν η εποχή που  αποκαλύφθηκαν οι σχεδιασμοί της Ουάσινγκτον και η  συνεργασία της ακόμη και με ένοπλες ουκρανικές φασιστικές ομάδες. Μάλιστα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, οι ΗΠΑ είχαν δώσει πάνω από 20 εκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση κομμάτων της αντιπολίτευσης όχι μόνο για συνηθισμένα «λειτουργικά έξοδα», αλλά και για όπλα.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος για έλεγχο της Ουκρανίας, εις βάρος της Μόσχας, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιθυμούσε  τον παραγκωνισμό από την διεκδίκηση κομματιού της «πίτας» ακόμα και της Γερμανίας. Έτσι το κόμμα του Βιτάλι Κλίτσκο, που ακόμα χρηματοδοτείται από ερευνητικά ιδρύματα συμφερόντων του κόμματος της Άγκελα Μέρκελ, έπρεπε «να μείνει εκτός κυβέρνησης». Ο Αμερικανός πρέσβης έγινε παγκοσμίως γνωστός  όταν διέρρευσε τηλεφωνική του επικοινωνία με την υφυπουργό Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, όπου μεταξύ άλλων είχε πει την φράση «να πάει να γαμηθεί η Ε.Ε.».

Τέλος, ως σωστός καριερίστας, δεν είχε κανένα πρόβλημα, παρότι διατράνωνε με κάθε τρόπο την εναντίωσή του στον αντισημιτισμό, να συνεργαστεί με ένα κόμμα το νεοναζιστικό κόμμα της Ουκρανίας Svoboda οποίο στο παρελθόν υπερασπιζόταν  το ολοκαύτωμα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!