Προσδοκίες από υπουργούς
Η νέα κυβέρνηση γεννά προσδοκίες στους πολίτες. Από τον νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Παντελή Οικονόμου για παράδειγμα περιμένουμε «να καταγγείλει το Μνημόνιο», όπως δήλωνε αγανακτισμένος στη Βουλή στις 30 Απριλίου. Και από τον βουλευτή Κοζάνης Πάρι Κουκουλόπουλο, που τα «έβαζε» με την (πρώην πλέον) υπουργό ΠΕΚΑ Τ. Μπιρμπίλη για το χειρισμό της υπόθεσης των λιγνιτικών αποθεμάτων, αναμένουμε να αντιταχθεί σθεναρά από τη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών στην εκχώρηση των μετοχών της ΔΕΗ σε ιδιώτες.
Από τους πρώην συνδικαλιστές Κουτρουμάνη και Κουτσούκου που κατέλαβαν πλέον το υπουργείο Εργασίας αναμένουμε να καταργήσουν όλους τους Μνημονιακούς νόμους που κατάλυσαν όλα τα δικαιώματα και κάθε σύμβαση.
Να περιμένουμε εξελίξεις; Αν κρίνουμε από την κίνηση του Π. Οικονόμου να κατεβάσει από την ιστοσελίδα του όλες τις προηγούμενες δηλώσεις του μάλλον οι ελπίδες μας είναι φρούδες.

Τρέμε περιβάλλον –έρχεται ο Παπακωνσταντίνου
Αφού κατόρθωσε ως υπουργός Οικονομικών να… διώξει όλα τα κεφάλαια από τη χώρα, δημιουργώντας την μεγαλύτερη ύφεση που έχει ζήσει η οικονομία μας τα τελευταία χρόνια, κρίθηκε ο καταλληλότερος για να διοικήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Να περιμένουμε ανάλογα αποτελέσματα και στα νέα του καθήκοντα; Θα ζήσει και το χρηματιστήριο… ρύπων εποχές δόξης ανάλογες του ΧΑ; Οι φήμες περί αυξημένων εισαγωγών αντιασφυξιογόνων μασκών δεν έχουν επαληθευτεί ακόμα.

Επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό
Είναι σαφές πως η κυβέρνηση επιχειρεί -με πλάγιο και αδιαφανή τρόπο- να εφαρμόσει μια αποτυχημένη συνταγή πλήρους ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας, με επιδίωξη την κάλυψη των διευρυνόμενων ελλειμμάτων του  Προϋπολογισμού, μέσω ρευστοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Αν υλοποιηθούν τα σχέδια της κυβέρνησης, η Ελλάδα θα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία τα μεγαλύτερα λιμάνια, το σύνολο των μεγάλων αεροδρομίων, οι τηλεπικοινωνίες, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και άλλοι ζωτικοί τομείς της οικονομίας θα είναι ιδιωτικοί ή και θα ελέγχονται από αντίστοιχους οργανισμούς άλλων χωρών. Αυτή η πολιτική είναι και ξεπερασμένη και αποτυχημένη. Την εφάρμοσαν στο παρελθόν ακραία νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις όπως της κ. Θάτσερ και του κ. Μητσοτάκη….
Για το λόγο αυτό καλείται ο κ. πρωθυπουργός…
…Να εξηγήσει ποιο όφελος θα έχει ο Έλληνας καταναλωτής, αν οι αποφάσεις για τις τηλεπικοινωνίες, για την ηλεκτροπαραγωγή και για τα λιμάνια λαμβάνονται από ξένους επιχειρηματικούς ομίλους αντί του Ελληνικού Δημοσίου.

Ο ερωτών
Γιώργος Α. Παπανδρέου
Ημ. Δημοσίευσης: 08/04/2008, 01:00.
Ξενόδουλοι και υποτακτικοί
Καμιά φορά τρελαίνεσαι με το ραγιαδισμό ορισμένων, λες και γεννήθηκαν για να είναι τσιράκια.
«Είναι φορές που νιώθει κανείς ότι χάνουμε το μέτρο και κάθε αίσθηση σοβαρότατος. Αίφνης, για παράδειγμα, ξεσηκώνεται ένας ορυμαγδός αντιρρήσεων και δήθεν πατριωτικής βαβούρας επειδή οι «ξένοι» απαιτούν να έχουν δικούς τους τεχνοκράτες στις εφορίες, στον οργανισμό που θα αναλάβει τις αποκρατικοποιήσεις ή στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους». Τόσο απλά και ξεδιάντροπα απορεί και εξανίσταται ο γνωστός κ. Παπαχελάς που τολμήσαμε να διαμαρτυρηθούμε, γιατί θα μας ορίζει τους υπουργούς η τρόικα.
Και συνεχίζει, απτόητος, ο υπάλληλος: «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα στο παρελθόν μας που δείχνουν πόσο εθνικά αναγκαία ήταν η βοήθεια των ξένων.
Τα μικροσυμφέροντα, η διαπλοκή, οι συνδικαλιστές, οι κομματικοί είναι προφανές ότι προτιμούν να είναι αφεντικά και μικρονταβατζήδες σε μια εξαθλιωμένη και φτωχή Ελλάδα της δραχμής, παρά επαγγελματίες δημόσιοι υπάλληλοι υπό την επίβλεψη έμπειρων τεχνοκρατών. Ας αφήσουν, λοιπόν, τα παραμύθια περί απώλειας κυριαρχίας οι πλασιέ του δήθεν πατριωτικού λαϊκισμού…».
Προτείνουμε σύνθημα: «Δώστε τα τσιράκια στις πλατείες».

Πέστα… χρυσόστομη
Αυτά που δεν τολμούν να ξεστομίσουν οι δικοί μας, τα είπε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, σε συνέντευξή της στην αυστριακή εφημερίδα Βίνερ Τσάιτουνγκ της οποίας εκδότης είναι η Αυστριακή Δημοκρατία.
Αναφερόμενη στο πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν οι φόβοι των Αυστριακών, ως προς τη συμμετοχή της χώρας τους στην οικονομική «βοήθεια» προς την Ελλάδα, εναντίον της οποίας καταφέρεται σε καθημερινή βάση η αυστριακή ακροδεξιά, η κ. Φέκτερ θεωρεί πως πρέπει να εξηγηθεί αυτό που συμβαίνει:
«Μέχρι στιγμής έχουμε κερδίσει 19.000.000 ευρώ από τόκους και δεν έχουμε χάσει ούτε ένα λεπτό. Δανείζουμε τα χρήματα, δεν τα χαρίζουμε».
Στη συνέχεια της συνέντευξής της και απαντώντας σε εκείνους που πάνε να μας στριμώξουν και να κερδοσκοπήσουν ασύστολα, η υπουργός τους υπενθυμίζει:
«Εν τέλει, το πρόβλημα είναι δικό μας και όχι των Ελλήνων, εμείς έχουμε πολύ περισσότερα να χάσουμε, το ρίσκο για μας είναι τεράστιο». Δεν τη στέλνουμε να διαπραγματευτεί με την τρόικα;

«Χαρτί» χωρίς αντίκρισμα
Δεν έχει περάσει και πολύς καιρός που η καινοτόμα Άννα καθιέρωνε, στα καλά καθούμενα, το περίφημο «ενδοσχολικό απολυτήριο».
Τι διαβεβαιώσεις, τι λογύδρια, τι αναλύσεις ακούσαμε για την «καινοτομία», αλλά και τι κεραυνούς δεχτήκαμε όσοι καταγγείλαμε το μέτρο. Θα θυμάστε βέβαια και τις διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Παιδείας ότι και τα δύο απολυτήρια θα είναι ισότιμα.
Τελικά, 4.500 μαθητές επέλεξαν να πάρουν το απολυτήριό τους μέσω των ενδοσχολικών εξετάσεων και χωρίς να δώσουν πανελλήνιες εξετάσεις και κάποιοι απ’ αυτούς οδηγήθηκαν προς πανεπιστήμια της Ε.Ε.
Οι πρώτες προσπάθειες για εγγραφή των υποψηφίων με «ενδοσχολικό» απολυτήριο, στα περισσότερα ξένα πανεπιστήμια, απέβησαν άκαρπες καθώς στις χώρες της Ε.Ε. ισχύει αυστηρή πιστοποίηση εκπαιδευτικών προσόντων και γίνονται δεκτά μόνο τα ενιαία απολυτήρια Λυκείου, που μπορούν να οδηγήσουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Έτσι, αρκετοί νέοι που είχαν αποφασίσει να σπουδάσουν στο εξωτερικό αποκλείονται από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.
Και μετά απορούν για τα γιαούρτια και τα αβγά…

Το παραμύθι της κρατική παρέμβασης
Θα θυμάστε πόσα πρόστιμα μας έβαλε η Ε.Ε. γιατί έπαιρνε κρατική επιχορήγηση η κάποτε δημόσια Ο.Α. Θα γνωρίζετε, επίσης, πως η δημόσια Αγροτική Τράπεζα είναι πρώτη στον κατάλογο για να ξεπουληθεί σε ιδιώτες.
Μόλις, λοιπόν, αυτό σιγουρεύτηκε, η Κομισιόν που υποτίθεται ότι κυνηγάει τις κυβερνήσεις που δίνουν κρατικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις που ανήκουν στο Δημόσιο, αποφάσισε για την περίπτωση της Αγροτικής Τράπεζας ότι το Δημόσιο μπορεί να τη χρηματοδοτήσει με 1,2 δισ. ευρώ, για να αποκατασταθεί, λέει, η κεφαλαιακή της επάρκεια.
Τι σημαίνει αυτό; Ότι το κεφάλαιο θα βρει στα ταμεία της συμπληρωματικό «ζεστό» χρήμα πάνω από 1 δισ. ευρώ. Για να γίνει ακόμα πιο δελεαστική η απόκτησή της, η Κομισιόν δίνει και μια οδηγία: Μέσα στα επόμενα χρόνια, η Αγροτική πρέπει  να… φτωχύνει κατά 25%.  Πώς θα γίνει αυτό; Μειώνοντας τα περιουσιακά της στοιχεία.
Λεπτομέρεια: Μαζί με την τράπεζα θα παραδοθούν στο ιδιωτικό κεφάλαιο οι αγρότες και η γη τους, ενώ θα κλείσουν οριστικά όλες οι συνεταιριστικές οργανώσεις που υπάγονται στο χαρτοφυλάκιο της ΑΤΕ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!