Το ουκρανικό κουβάρι μπερδεύεται κι άλλο, χωρίς ορατή διέξοδο. Η περίφημη ουκρανική αντεπίθεση προκαλεί μεν πολλές απώλειες και στα δύο στρατόπεδα, έχει όμως άγνωστη έκβαση επί του πεδίου, καθώς και οι δύο πλευρές ισχυρίζονται ότι σημειώνουν επιτυχίες. Οπωσδήποτε ο μεγαλύτερος κίνδυνος προκαλείται από την τυχοδιωκτική εμπλοκή του πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια στα στρατιωτικά (και όχι μόνο…) σχέδια των αντιμαχόμενων*. Σε κάθε περίπτωση, θαμπώνει η προς στιγμήν εντύπωση ότι η «περίεργη» βραχύβια ανταρσία της Βάγκνερ και του Πριγκόζιν θα είχε άμεσα σοβαρό κόστος για τους Ρώσους στα πεδία των μαχών. Αντίθετα, ο βασικός κορμός της Βάγκνερ φαίνεται να έχει μετακομίσει στη Λευκορωσία του Λουκασένκο, που έδρεψε πλούσιους καρπούς από τη διαμεσολάβησή του: τώρα η ρωσική μισθοφορική εταιρία εκπαιδεύει τα λευκορωσικά στρατεύματα υπό τον φόβο… πολωνικής επίθεσης. Προκαλώντας έτσι και κωμικοτραγικές καταγγελίες των Δυτικών ΜΜΕ, ότι οι Λευκορώσοι προκαλούν κάνοντας ασκήσεις κοντά στα σύνορα του ΝΑΤΟ! Ο Πούτιν πάντως δεν τις θεώρησε πολύ αστείες, αφού δήλωσε ότι «θα αντιδράσουμε σε οποιαδήποτε απειλή εναντίον της Λευκορωσίας με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας»…

ΟΜΩΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ μονοπωλεί η απόφαση της Μόσχας να αποσυρθεί από τη συμφωνία με τον ΟΗΕ, που επιτεύχθηκε ένα χρόνο πριν μετά από μεσολάβηση της Τουρκίας, για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, αλλά και για απρόσκοπτη εξαγωγή ορισμένων ρωσικών προϊόντων. Η ρωσική κυβέρνηση είχε ήδη επιδώσει στον ΟΗΕ την προβλεπόμενη προειδοποίηση: «Το μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ αναφέρει πως η συμφωνία θα είναι σε ισχύ για τρία χρόνια και πως, σε περίπτωση που ένα εκ των συμβαλλομένων μερών σκοπεύει να την καταγγείλει, πρέπει να προειδοποιήσει τρεις μήνες πριν. Προειδοποιήσαμε!», ανακοίνωσε η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ. Η Μόσχα θεωρεί ότι ο ΟΗΕ δεν διασφάλισε την εξαγωγή των ρωσικών λιπασμάτων και ειδών διατροφής, όπως προέβλεπε η ίδια συμφωνία, κι επιπλέον δηλώνει ότι η Ουκρανία χρησιμοποίησε τον δίαυλο εξαγωγής σιτηρών για να μεταφέρει οπλικά συστήματα. Η καταγγελία της συμφωνίας ήταν μια πιθανότητα για την οποία η κυβέρνηση Πούτιν μιλούσε εδώ και καιρό, αφού εκτιμούσε ότι υλοποιείται ετεροβαρώς. Φαίνεται πάντως ότι η σχετική απόφαση οριστικοποιήθηκε μετά από δύο σοβαρές εξελίξεις: την απόφαση των ΗΠΑ να εξοπλίσουν το Κίεβο με βόμβες διασποράς, και το νέο ουκρανικό σαμποτάζ στην τεράστια γέφυρα που ενώνει την Κριμαία με την κυρίως Ρωσία – το οποίο αποκάλυπτε την ανικανότητα προστασίας τέτοιων σημαντικών υποδομών.

ΤΑ ΡΩΣΙΚΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ για το σαμποτάζ, που πήραν κυρίως τη μορφή αεροπορικού βομβαρδισμού ουκρανικών λιμένων και άλλων υποδομών (όπως και οι προειδοποιήσεις ότι εφεξής όσα πλοία κατευθύνονται σε ουκρανικά λιμάνια θα θεωρούνται στόχοι), μπορεί να ήταν σοβαρά. Δεν συγκρίνονται όμως με τις πολύ πιο βαριές επιπτώσεις της αποχώρησης της Ρωσίας από τη συμφωνία για ανεμπόδιστες αμοιβαίες εξαγωγές σιτηρών, λιπασμάτων και άλλων προϊόντων. Ήδη τα νέα διεθνή συμβόλαια προμήθειας σιτηρών σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών εδώ και πάνω από μια δεκαετία, υπό τον φόβο σοβαρών ρηγμάτων στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα. Μάλιστα ο Ευρωπαίος «ΥΠΕΞ» Ζοζέπ Μπορέλ κατακεραύνωσε προχθές στις Βρυξέλλες τη Μόσχα γι’ αυτήν την απόφαση, καθιστώντας την υπεύθυνη για «την επερχόμενη τεράστια επισιτιστική κρίση σε όλο τον πλανήτη». Λίγα λεπτά αργότερα ο ίδιος, στην ίδια συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., πρότεινε τη χορήγηση επιπλέον 20 δισεκατομμυρίων ευρώ για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας – υπογραμμίζοντας έτσι άθελά του το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η Ε.Ε. μετά την άνευ όρων, αυτοκτονική ευθυγράμμισή της με τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για «πόλεμο μέχρις εσχάτων» στην πλάτη της Ευρώπης. Η πρόσθετη αυτή ενίσχυση των 20 δισεκατομμυρίων (ήδη η Κομισιόν σχεδιάζει την καταβολή ξεχωριστής «βοήθειας» ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Κίεβο) θα δίνεται μέσω του «Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη»(!) και εντάσσεται στις δεσμεύσεις της πρόσφατης συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ και του G7 για «αυξημένες εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!