Αρχική διεθνή Οι Κούρδοι στη… Νορμανδία

Οι Κούρδοι στη… Νορμανδία

Γελοία σε υπέρτατο βαθμό ήταν η δικαιολογία που πρόβαλε ο Τραμπ για την εγκατάλειψη των Κούρδων στο έλεος του Ερντογάν: «Δεν ήρθαν να μας βοηθήσουν στην απόβαση της Νορμανδίας» είπε – ή τουλάχιστον σε αυτή την εξωφρενική δήλωσή του στάθηκαν τα διεθνή ΜΜΕ. Ίσως ακόμη πιο γελοίο είναι το γεγονός ότι οι αντίπαλοι του Τραμπ βάλθηκαν να τον… διαψεύσουν: το CNN έφτασε να δημοσιεύσει άρθρο στο οποίο ανέφερε ότι πολλοί Κούρδοι που είχαν καταφύγει στη Σοβιετική Ένωση κατατάχθηκαν στον Κόκκινο Στρατό και πολέμησαν τους ναζί – άρα, έμμεσα έστω, βοήθησαν και τις ΗΠΑ! Όταν ο τραμπούκος Ερντογάν αφήνεται ελεύθερος να «καθαρίσει», τέτοιου είδους καβγάδες συνιστούν ύβρι. Έχει όμως ενδιαφέρον αυτό που ξεστόμισε ο Τραμπ – όχι ως τεράστια γκάφα και απόδειξη της αμορφωσιάς του, αλλά ως επιπλέον απόδειξη της προσπάθειας του Αμερικανού προέδρου να υψώσει σε νέα επίπεδα την κατάργηση της Ιστορίας.

Το κάνει βέβαια άτσαλα: ένας «αξιοπρεπής και μορφωμένος» Δημοκρατικός δεν θα μιλούσε τόσο κυνικά. Η ουσία είναι ότι η επίμαχη φράση εκφράζει ευθαρσώς την ιδεολογία του τραμπικού στρατοπέδου: Δεν υπάρχει ηθική, δεν υπάρχει σωστό και λάθος, υπάρχει μόνο ό,τι συμφέρει τις ΗΠΑ. Είναι σημαντικό ότι σχεδόν κανείς από όσους ειρωνεύτηκαν την ανιστόρητη ατάκα του Αμερικανού προέδρου δεν έκανε τον κόπο να ανατρέξει στο άρθρο που την ενέπνευσε. Το έχει γράψει ο υπερσυντηρητικός απόστρατος συνταγματάρχης Κουρτ Σλίχτερ, και έχει τον χαρακτηριστικό υπέρτιτλο «Οι επικριτές του Τραμπ μένουν με το στόμα ανοιχτό καθώς αυτός εκπληρώνει την υπόσχεσή του για τέλος στους πολέμους»*. Το κείμενο που παρήγαγε την ατάκα του Τραμπ αποτελεί επιτομή της γραμμής του. Ιδού η εισαγωγή, χωρίς άλλα σχόλια:

«Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε στην εξουσία με την υπόσχεση να μην ξεκινήσει νέους πολέμους και να μας βγάλει από τους παλιούς, στους οποίους μας έσυρε η αδύναμη ελίτ μας. Και τώρα που το κάνει στη Συρία, οι συνήθεις ύποπτοι έχουν βγει από τα ρούχα τους. Πώς τολμά να υλοποιήσει την υπόσχεσή του να μην υποδεχόμαστε πλέον σε φέρετρα τους πολύτιμους πολεμιστές μας, που σκοτώθηκαν σε πεδία μάχης τα οποία δεν μπορούμε ούτε να προφέρουμε, σε συγκρούσεις που άρχισαν πριν υπάρξουν καν οι ΗΠΑ, σε εκστρατείες χωρίς κανενός είδους συνεκτικό στόχο; Οι συντηρητικοί σαν κι εμένα εξακολουθούμε να θεωρούμε ότι είμαστε γεράκια. Αλλά και δεν πρόκειται να χύσουμε το αίμα των στρατευμάτων μας αν δεν είναι απόλυτα αναγκαίο. Στην ελίτ μπορεί να μην αρέσει στη στάση μας, αλλά γενικά η ελίτ δεν καταλήγει να θάβει τους γιους της, τις κόρες της, τους συζύγους της… Ακούμε λέξεις όπως “προδοσία” να πετάγονται δεξιά-αριστερά. Όμως, εάν οι Τούρκοι σκοπεύουν να εισβάλουν, ένα σκέτο “Όχι” από το Οβάλ Γραφείο δεν αρκεί για να σταματήσει ένα τάγμα τεθωρακισμένων Leopard. Αν θέλετε να τα σταματήσετε, πρέπει να είστε έτοιμοι να τα σταματήσετε. Αυτό σημαίνει πόλεμο. Και ο πρόεδρος –μαζί με εκατομμύρια από εμάς– λέει “Όχι, ευχαριστώ”.»

* Βλ. townhall.com/columnists/kurtschlicter, 8 Οκτωβρίου 2019.

Σχόλια

Exit mobile version