του Γιώργου Κυριακού

«Για θέματα δικαιοσύνης, δεν κάνουμε κανέναν συμβιβασμό με κανέναν και για κανένα λόγο» δήλωσε ο Αλβανός πρωθυπουργός Ράμα για τη δίωξη του Μπελέρη. Εξέφρασε επίσης την πεποίθησή του ότι η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σχετικά με τα στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών από την Ιταλία θα έχει αίσια έκβαση – «προβλέποντας» και σ’ αυτήν την υπόθεση το τι θα αποφασίσουν οι δικαστές!

Από την άλλη ο Μπερίσα, πρώην πρωθυπουργός και νυν ηγετική φιγούρα της αντιπολίτευσης (που κι αυτός διώκεται από το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς/SPAK), είναι το πλέον σημαίνον πρόσωπο στην Αλβανία που υπερασπίζεται την εκλογή του Μπελέρη. Καλώντας σε συλλαλητήριο ανυπακοής στην κυβέρνηση τη Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου, ο Μπερίσα δημοσίευσε στοιχεία για την παλαιότερη αποπομπή της δικαστού του SPAK στην υπόθεση Μπελέρη-Κοκαβέση, Ιρένα Γκιόκα, γεγονός που η ίδια απέκρυψε, και έτσι προάχθηκε στο σώμα του Ειδικού Δικαστηρίου.

Δίκη και μεταγωγή Μπελέρη: Στις 19/12 συνεχίστηκε η δίκη των Μπελέρη-Κοκαβέση στο SPAK, με ακρόαση του τηλεφώνου του ψευδομάρτυρα Άρσεν Ράμα, και ορίστηκε για τις 29/12 η επόμενη συνεδρίαση. Και μια εξωδικαστική εξέλιξη: μετά τη δολοφονία κρατούμενου σε αλβανικές φυλακές από συγκρατούμενό του (ο οποίος παρέλαβε το όπλο με… drone), o Μπελέρης κι άλλοι προφυλακισμένοι δήμαρχοι και πολιτικοί μεταφέρθηκαν «για την ασφάλειά τους» από το Δυρράχιο στις φυλακές του Φιερ. Στο συλλαλητήριο ανυπακοής του Δημοκρατικού Κόμματος στα Τίρανα, τη Δευτέρα, ακούστηκε χαρακτηριστικά: «Οι βουλευτές ελέγχονται με σαρωτές και κάμερες πριν μπουν στην αίθουσα της Βουλής, οι κρατούμενοι στις φυλακές όχι!»…

Στάχτη στα μάτια από την κυβέρνηση Μητσοτάκη;

Ο Έντι Ράμα, έχοντας τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς στο πλευρό του, αξιοποιεί όλες τις αισιόδοξες προβλέψεις μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. περί του «διμερούς θέματος Μπελέρη» και της κατάργησης του βέτο, για το οποίο έχουν κατατεθεί δεκάδες προτάσεις αναθεώρησης! Ο πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος το αξιολόγησε χαρακτηριστικά:

«Η ελληνική κυβέρνηση έδωσε πριν από 10 περίπου ημέρες [Σ.Σ. πριν τη Σύνοδο Κορυφής] την έγκρισή της να φύγει μια επιστολή των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών-μελών της Ε.Ε. προς την αλβανική κυβέρνηση για έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης σε πέντε κεφάλαια, ενώ δεν επέτρεπε έως τότε να φύγει η επιστολή προς τα Τίρανα… Πώς εξηγείται η σημερινή δήλωση της κυρίας Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν ότι “αν θέλουμε αρχίζουμε τις διαπραγματεύσεις ένταξης της Αλβανίας από την Πέμπτη”; Μήπως η στάση της Ελλάδας στην προχθεσινή Σύνοδο ήταν ένα θέατρο για να πέσει στάχτη στα μάτια του ελληνικού λαού; Από πού άντλησε η κα Φον Ντερ Λάιεν το δικαίωμα να ξεκινήσει η Ε.Ε. με την Αλβανία διαπραγματεύσεις ένταξης παρά την αρνησικυρία της Αθήνας; Γιατί επιτρέψαμε να φύγει η παραπάνω επιστολή προς την αλβανική κυβέρνηση ενώ ήταν άλυτο το ζήτημα Μπελέρη;».

Σύμφωνα με την επιστολή, η Αλβανία ολοκλήρωσε τη διαδικασία αναθεώρησης συμβατότητας για την ένταξή της στην Ε.Ε.!

Διαχρονική η «φιλία» του Βερολίνου και των Τιράνων, με τον Γερμανό καγκελάριο Σολτς να έχει αναλάβει τώρα προσωπικά την εξάλειψη κάθε εμποδίου στην πορεία ένταξης της Αλβανίας στην Ε.Ε.

Ο ζόφος της ευρωκρατίας και η ελλαδική «αφέλεια»

Οι επίσημες δηλώσεις της αρχικομισάριας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και του προέδρου του Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ότι μπορούν να ξεπεράσουν την αντίθεση του Όρμπαν όσον αφορά την παροχή βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Κίεβο (να γράψουν δηλαδή τους κανόνες λειτουργίας της Ε.Ε. στα παλαιότερα των υποδημάτων τους εφόσον δεν τους εξυπηρετούν), δείχνουν τον ζόφο της «σωστής πλευράς της Ιστορίας». Η Ελλάδα, που εξάλλου διά των περισσότερων ευρωβουλευτών της ήδη έστειλε το αυτοκτονικό μήνυμα ότι δεν έχει πρόβλημα με την κατάργηση του βέτο, έχει «φυσικά» συνταχθεί στο μέτωπο κατά του Όρμπαν. Κι αυτό παρόλο που μπορεί εύκολα να βρεθεί στη θέση του, και να έχει την αντίστοιχη αντιμετώπιση, εάν θα είναι το μοναδικό κράτος μέλος που θέτει εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, και δη για το… «διμερές θέμα» του Μπελέρη!

Πέραν αυτών, το ζήτημα είναι, από πού αντλεί την αισιοδοξία του ο Έντι Ράμα; Μήπως κάτι δείχνει για τις διαθέσεις των «εταίρων» και «συμμάχων» μας το γεγονός ότι η Αλβανία, δίπλα σε άλλες διακρίσεις (Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, Συμβούλιο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα!), αναλαμβάνει την προεδρία της Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου, όπως και της Χάρτας της Αδριατικής, και γίνεται συνομιλητής της Μελόνι και του Σούνακ για τα θέματα μετανάστευσης στη Μεσόγειο; Όσον αφορά δε τις αστείες επικλήσεις του κράτους δικαίου από την ελλαδική κυβέρνηση, το ερώτημα είναι: η Κομισιόν (που δεν θα ασχοληθεί με τις παρακολουθήσεις του Predator ή με τόσες άλλες υποθέσεις, όπως του μαζικού εγκλήματος στα Τέμπη), γιατί να ασχοληθεί με έναν διωκόμενο και μάλιστα για «διαφθορά» εκλεγμένο δήμαρχο στη Χιμάρα; Σε όλα αυτά τα ερωτήματα αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει η (διόλου «αφελής») κυβέρνηση Μητσοτάκη.


Η γερμανοαλβανική φιλία μετρά πολλές δεκαετίες…

Ο Βορειοηπειρώτης αρθρογράφος για την Ελληνική Μειονότητα και τα Βαλκάνια, Ορφέας Μπέτσης, έγραψε σε πρόσφατο άρθρο του για τις καταστροφές που πραγματοποίησε η γερμανική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο: «Μαρτυρίες καταδεικνύουν ότι οι γερμανικές κατοχικές δυνάμεις ενθάρρυναν και στήριξαν μισελληνικούς κύκλους εντοπίων μουσουλμάνων εθνικιστών (Balli Kombëtar), και οι ίδιες διέπραξαν εγκλήματα πολέμου. Δολοφονίες, πυρπολήσεις, λεηλασίες πολιτιστικής αξίας πλούτου και αφαίμαξη των έτσι κι αλλιώς περιορισμένων πόρων της τοπικής οικονομίας».

Μόνο στις περιοχές Αργυροκάστρου δολοφονήθηκαν τουλάχιστον πέντε ορθόδοξοι ιερείς, με το ανάλογο ψυχολογικό αντίκτυπο που αυτό είχε στις κοινότητες των πιστών στους Αγίους Σαράντα, τη Χιμάρα, το Αργυρόκαστρο, την Πρεμετή κ.α. Εκατοντάδες οι κατοικίες που πυρπολήθηκαν στα πλαίσια των επιχειρήσεων των Γερμανών το 1943 και 1944. Ολόκληροι οικισμοί πυρπολήθηκαν, αφού προηγουμένως είχαν λεηλατηθεί. Καταγραφή της Μητρόπολης του έτους 1946, αναφέρει καταστροφές από τον Σεπτέμβριο 1943 μέχρι τον Οκτώβριο 1944. Ανυπολόγιστες καταστροφές σε μοναστήρια με πυρπολήσεις, λεηλασίες εικόνων και εκκλησιαστικών αντικειμένων και σκευών, αρπαγές ζωικού κεφαλαίου, αποθεμάτων, σχολικών κτιρίων (όπως αυτών που είχε χτίσει ο Ευάγγελος Ζάππας), μαρτυρούν μερικά στοιχεία από την επέλαση των Ναζί.

Ίσως η Επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις θα πρέπει να ανοίξει και αυτό το κεφάλαιο καταστροφών. Σ’ αυτό οφείλουν να συμβάλουν τα σωματεία των Βορειοηπειρωτών και οι αντίστοιχες κοινότητες της Εθνικής Μειονότητας που έχουν ζωντανές τις μνήμες. Στη φωτογραφία, παρέλαση Αλβανών εθνικιστών με τη «σωστή» σημαία της εποχής

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!