Στη συζήτηση του Ευρωκοινοβουλίου, πριν από περίπου 15 μέρες, περίσσεψε η αισιοδοξία για επίλυση του Κυπριακού που «θα συμβάλλει σημαντικά στη διαμόρφωση ενός καλύτερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος και θα απελευθερώσει το πλήρες οικονομικό δυναμικό του νησιού και στον ενεργειακό τομέα», όπως είπε ο επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση, Στέφαν Φούλε – και ο νοών νοείτω.
Πιο ξεφωνημένος ήταν ο γνωστός… φιλέλλην Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ που πρόσφατα μας είχε για πολλοστή φορά κατσαδιάσει, ενθυμούμενος ότι στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας είχαμε ως λαός υποστηρίξει τους Σέρβους και όχι τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ, όπως ο ίδιος. Ο πρόεδρος των Πρασίνων, που έχουν εξελιχθεί σε μερκελικότερους της Μέρκελ, με αφορμή το Κυπριακό, δήλωσε πως η οικονομική δύναμη που μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της Κύπρου και της Ελλάδος είναι η Τουρκία! «Οι Τούρκοι επενδυτές δεν θα επενδύσουν στην Κύπρο, παρά μόνο εάν υπάρξει ενοποίηση… Οι Τούρκοι επενδυτές έχουν πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον και συμφέρον από τους Ρώσους να επενδύσουν στην Κύπρο… Ισχύει για την περίπτωση της Κύπρου, αλλά και για την οικονομία της Ελλάδας. Η ελληνική οικονομία δεν θα ανακάμψει, παρά μόνο εάν αυτό συμβεί στο πλαίσιο μίας περιφερειακής οικονομικής ανάκαμψης. Και η οικονομική δύναμη που μπορεί να βοηθήσει αυτή τη στιγμή είναι η Τουρκία».
Σωστά τα λέει ο μεγάλος. Πριν όμως απ’ αυτό, όπου εκτός από ζητήματα οικονομικού ανταγωνισμού με τη γείτονα εμπλέκονται και κάτι… ψιλοζητηματάκια γεωπολιτικού ανταγωνισμού, επεκτατισμού, casus belli, κατοχής της μισής Κύπρου και κάτι τέτοια ασήμαντα, μήπως πρώτα να εξετάζαμε μια… παρεμφερή περίπτωση που είναι λιγότερη μπερδεμένη; Να εξετάζαμε, ας πούμε, την περίπτωση η Κίνα που, τηρουμένων των αναλογιών, είναι η οικονομική δύναμη που μπορεί να βοηθήσει στην ανάκαμψη της Ε.Ε. και της Γερμανίας, να αποκτούσε ελεύθερη πρόσβαση για όλα τα προϊόντα της στην Ε.Ε., καταργώντας δασμούς και προδιαγραφές και άλλα τέτοια ασήμαντα πράγματα ώστε να έρχονταν και αυτοί με τα λεφτά τους (όπως η Τουρκία καλή ώρα στην Ελλάδα) να γίνουν δύναμη «περιφερειακής οικονομικής ανάκαμψης» στην Ε.Ε. και τη Γερμανία. Αντίστοιχα, να αφήσουν ελεύθερα τους Ρώσους να αγοράσουν τα ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα (δίνουν άλλωστε τις πιο συμφέρουσες προσφορές απ’ όλους τους άλλους) κ.ο.κ.
Τι θα έλεγε, άραγε, επ’ αυτών ο Ντάνι ο Απαισιότατος;
Γ.Τσ.
* «Ο Απαισιότατος» είναι τίτλος παιδικής ταινίας κινουμένων σχεδίων στην οποία ο πρωταγωμιστής λέγεται έτσι γιατί πασχίζει να κάνει την πιο κακή πράξη του κόσμου. Συγκινείται όμως από τρία μικρά αδερφάκια και γίνεται καλός άνθρωπος. Ο Κον-Μπεντίτ διέγραψε αντίστροφη πορεία. Από «Κόκκινος Ντάνι» στα νιάτα του, συγκινήθηκε μάλλον κι αυτός στη συνέχεια, όχι από τρία μικρά αδερφάκια αλλά από την καλοπέραση ενός Γερμανού αστού πολιτικού…