Η έκπληξη στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής στη Σερβία δεν ήταν ούτε η αποχή, που κινήθηκε στα επίπεδα της προηγούμενης αναμέτρησης, ούτε η αυτοδυναμία που απέσπασε ο Βούτσιτς. Κι ας επιχειρείται τώρα, με πρωτοστάτη το Βερολίνο, να αμφισβητηθεί μια νίκη την οποία προέβλεπαν όλες οι δημοσκοπήσεις. Στην πραγματικότητα η μόνη διαφοροποίηση από τις προβλέψεις ήταν ότι υπήρξαν διαρροές προς το κόμμα του Βούτσιτς από τους συμμάχους του, όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα (που υπολογιζόταν στο 9% αλλά τελικά έλαβε 6,7% και 18 έδρες). Οι ανακατατάξεις αφορούσαν δηλαδή το εσωτερικό του κυβερνώντος συνασπισμού – αλλά ήταν αρκετές για να δώσουν στο κόμμα του Βούτσιτς ποσοστό 48% και αυτοδυναμία (128 έδρες σε σύνολο 250).
Αντίθετα, η πολυκομματική συμπαράταξη της αντιπολίτευσης «Η Σερβία ενάντια στη βία» καθηλώθηκε στα ποσοστά που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις: έλαβε 24,4% και 65 έδρες. Αλλά καταγγέλλει νοθεία διότι –όπως υποστηρίζει– ο Βούτσιτς μετέφερε με πούλμαν στο Βελιγράδι 40.000 ψηφοφόρους που κατοικούν στη Βοσνία. Αυτό βέβαια δεν αλλάζει το γεγονός ότι το κόμμα του Βούτσιτς μαζί με τους συμμάχους του έχει υπερδιπλάσια ποσοστά από αυτά της φιλοδυτικής αντιπολίτευσης. Τέταρτο κόμμα, μετά το Σοσιαλιστικό, αναδείχθηκε το δεξιό NADA (5,1% και 13 έδρες) και πέμπτο –εδώ είναι η έκπληξη!– το νέο κόμμα «Εμείς – Η Φωνή του Λαού» του αντιεμβολιαστή γιατρού Μπράνιμιρ Νεστόροβιτς με ποσοστό 4,8% και 13 έδρες. Φαίνεται ότι στη Σερβία, που μπήκε δυνατά στην αγορά του εμβολιαστικού τουρισμού και της παραγωγής ή προώθησης των κινεζικών και ρωσικών εμβολίων, υπήρξε αντίδραση – η οποία είχε εκφραστεί ήδη στις εκλογές του 2022…
Το Βερολίνο απαιτεί «συμμόρφωση»
Η κατάσταση στη Σερβία, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, θα εξαρτηθεί από τις εξωτερικές πιέσεις για τις διεθνείς συμμαχίες της, που μέχρι τώρα εκφράζονται με μια πολυκεντρική πολιτική. Ο Βούτσιτς, με ένα στρατιωτικο-επενδυτικό μοντέλο άρρηκτα δεμένο με την εισαγωγή φτηνού αερίου από τη Ρωσία, και ανοίγοντας τις δυνατότητες άμεσων ξένων επενδύσεων από τη Δύση και την Ανατολή, κορυφώνει στο διεθνές ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου ισορροπώντας σε τεντωμένο σκοινί. Και γι’ αυτό τώρα δέχεται τεράστια πίεση από το Βερολίνο, που υποδαυλίζει τα ενεργούμενά του εντός Σερβίας να αμφισβητούν το εκλογικό αποτέλεσμα προκειμένου να αποσπάσει τη «συμμόρφωση» του Βούτσιτς.
Έτσι η φιλοδυτική αντιπολίτευση ξεκίνησε ζητώντας επανάληψη των δημοτικών εκλογών στο Βελιγράδι και κλιμάκωσε, ζητώντας τώρα επανάληψη και των βουλευτικών εκλογών! Ο Βούτσιτς από την πλευρά του δηλώνει ότι «δεν θα μας κάνουν μπανανία», αλλά έχει να αντιμετωπίσει και την επίσημη πίεση της ευρωκρατίας – η οποία αναθεώρησε αυθαίρετα το Κεφάλαιο 35 της διαδικασίας ένταξης της Σερβίας στην Ε.Ε., βάσει του οποίου οι Βρυξέλλες είχαν δεσμευτεί να μην αναγνωρίσουν την «ανεξαρτησία» του Κοσόβου…
Γ.Κ.