Δεν πρόλαβε να θυμώσει η Κοσοβάρα υπουργός Εξωτερικών Βιόσα Οσμάνι για την αγορά κινεζικών αντιπυραυλικών συστημάτων από τη Σερβία, και τα σερβικά ΜΜΕ κατήγγειλαν ότι η Βρετανία έσπευσε να στείλει στο Κόσοβο πυραύλους Javelin και NLAW. Οι αντιδράσεις του Βούτσιτς ήταν άμεσες: «Οι Άγγλοι δεν είναι οι πρώτοι που τους οπλίζουν. Οπλίστηκαν και από τους Αμερικανούς, ενώ οι Τούρκοι εκπαιδεύουν πιλότους για το μέλλον – μάλλον κάποιος σκοπεύει να τους παραδώσει και αεροπλάνα. Η προμήθεια όπλων είναι αντίθετη με την απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που προβλέπει ότι υπάρχει μόνο μία στρατιωτική δύναμη στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια: η KFOR. Ωστόσο, αυτοί οι όροι παραβιάζονται και η Πρίστινα, με την υποστήριξη της Δύσης, σχηματίζει δικό της στρατό». Με 48ωρη καθυστέρηση, η βρετανική πρεσβεία στο Βελιγράδι διέψευσε ότι το Κόσοβο παρέλαβε βρετανικούς πυραύλους. Οι εξοπλισμοί κι από τις δυο πλευρές είναι πάντως γεγονός. Και δείχνουν ότι η κοσοβάρικη εστία βρίσκεται υπό ανάφλεξη. 

…και «κατανόηση» προς τη Σερβία

Στο μεταξύ, μετά τα συγχαρητήρια από τον Πούτιν, συνεχάρησαν τον Βούτσιτς για την επανεκλογή του και τρεις Αμερικανοί γερουσιαστές – οι οποίοι του έδωσαν και συμβουλές για επιβολή κυρώσεων προς τη Ρωσία… Προσπερνώντας τις, ο Βούτσιτς ζήτησε την τήρηση της συμφωνίας του Ντέιτον και ταυτόχρονα ευχαρίστησε τους γερουσιαστές: «Η εμπορική ανταλλαγή Σερβίας-ΗΠΑ θα φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος, κάτι που δείχνει σημαντική πρόοδο στις οικονομικές μας σχέσεις», είπε.

Φαίνεται ότι, στις νέες συνθήκες διχοτόμησης του κόσμου, οι ασκήσεις λεπτής ισορροπίας στις οποίες επιδίδεται το Βελιγράδι ευνοούν μια νέα ισχυρή παρουσία της Σερβίας. Η «μετρημένη» αποστασιοποίησή της από τη Ρωσία της επιτρέπει να χαράζει μια γραμμή που σε κάποιο βαθμό συναντιέται με τη Δύση –αλλιώς θα μπορούσε εύκολα να στραγγαλιστεί η οικονομία της– ενώ ταυτόχρονα υπενθυμίζει πως αποτελεί στρατηγικό εταίρο της Κίνας. Η εναλλακτική που ακολουθεί για τον εξοπλισμό της και την οικονομία υποδηλώνει την επιδίωξή της να δημιουργεί τις δικές της ρωγμές μέσα στις διεθνείς αντιπαραθέσεις.

Γ.Κ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!