του Ιάσονα Κωστόπουλου

Την τελευταία εβδομάδα η πανδημία στη χώρα μας δείχνει σημάδια σταθεροποίησης και μικρής υποχώρησης. Την ίδια στιγμή σε πολλές περιοχές παρατηρούνται φαινόμενα μικρών εκρήξεων που προοιωνίζουν τις συνέπειες που θα μπορούσε να έχει η άνευ όρων χαλάρωση ενόψει της τουριστικής περιόδου. Παράλληλα, Η πυρετώδης προετοιμασία για τον ερχομό των τουριστών φανερώνει δυνατότητες, ως προς των αριθμό των εμβολιασμών ανά ημέρα, που αν αξιοποιούνταν εξαρχής η κατάσταση θα μπορούσε να είναι πολύ διαφορετική. Καθώς, ακόμη και με 100.000 εμβολιασμούς την ημέρα, ο χαμηλός ρυθμός όλης της προηγούμενης περιόδου δεν μπορεί να αντιστραφεί εύκολα, με αποτέλεσμα ο συνολικός εμβολιασμός του πληθυσμού να παραμένει στο 25%. Ποσοστό πολύ χαμηλότερο από ότι απαιτείται για την ανοσία, αλλά και δυσανάλογο των πανηγυρισμών και της επίπλαστης εικόνας που προωθείται ενόψει του ανοίγματος του τουρισμού.

Η συνέντευξη στην οποία προχώρησε ο Β. Κικίλιας μαζί με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων), Γ. Ρέτσο, είναι ενδεικτική των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Καθώς αποτελούν μία κίνηση υψηλού συμβολισμού, τόσο η από κοινού συνέντευξη, όσο και οι δηλώσεις του υπουργού για τη συσχέτιση τουρισμού και συστήματος υγείας. Το μήνυμα είναι απλό: «Όλα στην υπηρεσία του τουρισμού». Τα μέτρα που αίρονται ή εφαρμόζονται, το άνοιγμα και τα μίνι λοκντάουν, ακόμη και το σύστημα υγείας, αρκεί να πάει καλά η «βαριά βιομηχανία» της χώρας. Άλλωστε όπως, επισήμανε και ο κ. Ρέτσος η πορεία του τουρισμού είναι απόλυτα συνδεδεμένη με την πορεία της πανδημίας. Αυτό το σκοπό εξυπηρετεί τόσο η κούρσα εμβολιασμών στα νησιά με μονοδοσικά εμβόλια από την υπόλοιπη χώρα. Όσο και ο εξωραϊσμός της εικόνας της πανδημίας στην Ελλάδα, που οδηγεί σε ανησυχητική χαλάρωση, προσπαθώντας το στήσιμο του covid free σκηνικού του καλοκαιριού. Εκεί σκοπεύουν και οι παραινέσεις για υπευθυνότητα εν μέσω χαλάρωσης, γιατί άλλωστε τώρα που δεν υπάρχουν μέτρα, μας έμεινε μονάχα η ατομική ευθύνη για την υγεία και το εθνικό μας προϊόν.

Η κυβέρνηση σεργιανίζει τις αγορές ζητιανεύοντας τουριστικές ροές και προτείνοντας πατέντες για ξεχωριστή αξιολόγηση στα νησιά, ελπίζοντας πως το επερχόμενο ψηφιακό πιστοποιητικό θα σώσει την παρτίδα. Αλλιώς όλο και κάποιος «ανεύθυνος» αποδιοπομπαίος τράγος θα βρεθεί

Αν αυτά δεν αποδώσουν, τότε το μενού έχει μίνι λοκντάουν απροσδιόριστης διάρκειας, ειδικά για τις λιγότερο τουριστικές περιοχές, που χαλάνε το brand της χώρας. Την ίδια στιγμή προωθούνται οι υποχρεωτικοί εμβολιασμοί για τις «νευραλγικές» θέσεις. Ενώ, οι λοιμωξιολόγοι έχουν ήδη πάρει σβάρνα τα κανάλια, προαναγγέλλοντας την ανάγκη για ειδικά μέτρα, στις επόμενες εξάρσεις που ήδη αναμένουν και προετοιμάζοντας για το «αναπότρεπτο» τέταρτο κύμα του φθινοπώρου. Μάλιστα, δεν λείπουν και οι δηλώσεις για τα καταστροφικά κορωνοπάρτι που διοργανώνει για μια ακόμη φορά η ανεύθυνη νεολαία. Με τον τρόπο αυτό, η κυβέρνηση προχωρά για μια ακόμη φορά σε έναν εκβιασμό προς την κοινωνία. Κατά τον οποίο, είναι ανάγκη να ανοίξει ο τουρισμός ακόμη και αν δεν είμαστε έτοιμοι για να μην καταστραφούμε οικονομικά. Αλλά, αν κάτι πάει στραβά, η ελληνική κοινωνία θα φταίει τόσο για την επιδείνωση της υγείας του όσο και για την οικονομική καταστροφή. Για αυτό καλούνται όλοι να εμβολιαστούν, γιατί αλλιώς θα φταίνε για τη μείωση των τουριστικών εισροών, ειδικά αν ζουν σε νησιά. Έτσι ο εμβολιασμός μετατρέπεται κι αυτός σε οικονομικό δείκτη. Από μεριάς της η κυβέρνηση θα δώσει έναν ακόμη μποναμά μέσα στο καλοκαίρι, μήπως και ανοίξουν οι επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές όλη την προηγούμενη περίοδο. Προμηνύοντας συγχρόνως πως αυτός μάλλον θα είναι και ο τελευταίος, αφού από Σεπτέμβρη η Ε.Ε. αποφάσισε πως πρέπει να αποσυρθούν τα οριζόντια μέτρα για τον κορωνοϊό και να αντικατασταθούν από άλλα πιο «εξειδικευμένα».

Όσο για τη στρατηγική της κυβέρνησης ενόψει καλοκαιριού, τα πράγματα είναι απλά: Όλο το βάρος θα δοθεί στο να μην χαλάσει η εικόνα της χώρας. Και η κυβέρνηση θα σεργιανίζει τις αγορές ζητιανεύοντας τουριστικές ροές και προτείνοντας πατέντες για ξεχωριστή αξιολόγηση της πανδημίας στα νησιά, ελπίζοντας πως το επερχόμενο ψηφιακό πιστοποιητικό θα σώσει την παρτίδα. Αν τα πράγματα δεν πάνε κατ’ ευχήν, όλο και κάποιος «ανεύθυνος» αποδιοπομπαίος τράγος θα βρεθεί, σε κάποιο κορωνοπάρτι. Εντωμεταξύ, οι υπόλοιποι μπορούμε να ζούμε σαν να μην υπάρχει πανδημία αρκεί να μην κολλήσουμε κανένα τουρίστα και μετά έχουμε άλλα…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!