Mε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το συνέδριο «Το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας στην τροχιά του 21ου αιώνα» που διοργάνωσε ο Δρόμος στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, στις 18 και 19 Μαΐου. Τόσο από πλευρά συμμετοχής όσο και από πλευρά ποιότητας των απόψεων που εκτέθηκαν αλλά και του εύρους του προβληματισμού που τέθηκε στις εφτά (7) συνεδρίες και στις 37 ανακοινώσεις που έγιναν στα πλαίσια των διαδικασιών του Συνεδρίου.

Σχεδόν 1.400 πολίτες έκαναν την εγγραφή τους ως σύνεδροι για να παρακολουθήσουν τις διαδικασίες του συνεδρίου είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά. Οι σύνεδροι προέρχονταν από 40 γειτονιές της Αθήνας και περιοχές της Αττικής, από 75 πόλεις της Ελλάδας αλλά και από 25 πόλεις του εξωτερικού – γεγονός που έδειξε την αγωνία και το ενδιαφέρον που έχει ένας κόσμος για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το συνέδριο το παρακολούθησαν με φυσική παρουσία περίπου 450 πολίτες ενώ μέσω του διαδικτύου, την πρώτη μέρα περίπου 500 πολίτες και περίπου 400 τη δεύτερη μέρα των διαδικασιών.

Το κλίμα σε όσους συμμετείχαν ήταν ζεστό με διάχυτο τον προβληματισμό και την όρεξη για συζήτηση πάνω στα θέματα που τέθηκαν στο Συνέδριο. Αυτό ήταν κάτι που αποτυπώθηκε έντονα στα διαλείμματα όπου τα πηγαδάκια ήταν πολλά αλλά και τη διάθεση πολλών συνέδρων να παρέμβουν στις συνεδρίες και στην καταληκτική συνέλευση. Πολλοί και πολλές ήταν αυτοί που δήλωσαν ότι οι διαδικασίες του Συνεδρίου τους έφεραν σε επαφή με άλλους ανθρώπους που έχουν παρόμοιες ανησυχίες (κάτι που δεν το περίμεναν), ότι τους έκανε εντύπωση το επίπεδο των ανακοινώσεων, ότι απέκτησαν έναν γόνιμο προβληματισμό και ότι το Συνέδριο τους δημιούργησε πολλές προσδοκίες για τη συνέχεια που όμως χρειάζεται πολλή σκέψη για το ποια ακριβώς θα μπορεί να είναι. Επίσης φαίνεται ότι έκανε εντύπωση σε όσους συμμετείχαν η πολύμηνη προετοιμασία του Συνεδρίου, με εκπομπές, με παρεμβάσεις, με αρθρογραφία στην ιστοσελίδα, με την παρουσία εκπροσώπων του Συνεδρίου στα ΜΜΕ και στο διαδίκτυο, όπως και η πολύ καλή οργάνωση του Συνεδρίου στους φιλόξενους χώρους του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών. Συνολικά, κοινή αίσθηση όσων συμμετείχαν ήταν ότι έπαιρνα μέρος σε κάτι διαφορετικό από τα συνηθισμένα, σε κάτι που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση ή / και την αρχή για ένα εγχείρημα που θα θέλει να συμβάλει στον αγώνα για να έχει η Ελλάδα μια διέξοδο.

Οι διαδικασίες της πρώτης μέρας

Οι διαδικασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν το πρωί του Σαββάτου 18 Μαΐου σε μια αίθουσα γεμάτη από συνέδρους, με το άνοιγμα των διαδικασιών από τον πρόεδρο του Συνεδρίου, Ρούντι Ρινάλντι. Στη σύντομη ομιλία του ο Ρούντι Ρινάλντι είπε μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για «ένα υβριδικό συνέδριο, πολιτικό και επιστημονικό, που απασχολεί έναν κόσμο που η φράση “το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας” του μιλά στο μυαλό και στην καρδιά.» Τόνισε ότι οι άνθρωποι που παίρνουν μέρος μπορεί να συναντιούνται για πρώτη φόρα ή μετά από πολύ καιρό, γεγονός και αυτό σημαντικό για τον αγώνα που είναι να δοθεί. Ακόμα ευχαρίστησε όλους όσους δήλωσαν συμμετοχή στο συνέδριο και συνέβαλαν στην πραγματοποίησή του ενώ στο τέλος της ομιλίας του έκανε μια ιδιαίτερη αναφορά σε όσα συμβαίνουν στην Παλαιστίνη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «το Συνέδριο ενώνει τη φωνή του με την ελευθερία και το δίκιο σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώνει τη φωνή του στην παγκόσμια διαμαρτυρία, με όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους και ειδικά με τη νέα γενιά που απαιτεί να σταματήσει η σφαγή του παλαιστινιακού λαού από το Ισραήλ με τη συνενοχή και τον κυνισμό του δήθεν πολιτισμένου κόσμου».

Κατόπιν τον λόγο πήρε ο φιλόλογος και συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης που πραγματοποίησε την εναρκτήρια ομιλία του Συνεδρίου με τίτλο: «Το πολιτιστικό αντίδοτο στο υπαρξιακό πρόβλημα του Τόπου μας». Μεταξύ άλλων ο Λαοκράτης Βάσσης αναφέρθηκε στα ζητήματα που συνθέτουν το υπαρξιακό πρόβλημα της χώρας όπως η μετατροπή της πολιτικής της ελληνικής ελίτ σε διαχειριστική νομή της εξουσίας και σε διαμεσολάβηση μεταξύ των ξένων παραγόντων και της ελληνικής κοινωνίας ενώ τόνισε ότι στην καρδιά του προβλήματος βρίσκεται πάντα η πολιτιστική κρίση και οι εστίες αιτίων της που τις περιέγραψε αναλυτικά. Ακόμα μίλησε για το αναγκαίο πολιτιστικό αντίδοτο και το τι θα πρέπει να το συνθέτει ενώ δεν παρέλειψε την αναφορά του στο παραδοσιακό πολιτιστικό μας πρότυπο.

Οι συνεδρίες της πρώτης μέρας

Μετά το άνοιγμα των διαδικασιών και την εναρκτήρια ομιλία ξεκίνησαν οι συνεδρίες, επίσης σε ένα γεμάτο από κόσμο αμφιθέατρο. Η πρώτη συνεδρία είχε θέμα «Πλευρές της χρεοκοπίας: Η ελληνική οικονομία, κερδισμένοι, χαμένοι και προοπτικές» και συντόνισε ο οικονομολόγος Παύλος Δερμενάκης. Ο διδάκτωρ οικονομίας και πανεπιστημιακός Κώστας Μελάς μίλησε για την ελληνική οικονομία και τι επίδραση έχει ασκήσει πάνω της η ευρωζώνη, ο ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής Σχολής Αθηνών Δημήτρης Τραυλός-Τζανετάτος για τον καπιταλισμό της πλατφόρμας, το πώς επιδρά πάνω στην εργασία και το ελληνικό παράδειγμα και ο οικονομολόγος Χάρης Μαντινιώτης για τον αφελληνισμό της ελληνικής οικονομίας και το πώς δημιουργήθηκαν ολιγοπώλια. Με τη σειρά του ο δημοσιογράφος Παντελής Σαββίδης μίλησε για το θέμα του αθηναϊκού κράτους και της εμφάνισης οικονομικής εσωτερικής αποικίας στη χώρα ενώ ο καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Κουζής για το πώς η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε χώρο ειδικών εργασιακών σχέσεων εντός του ευρώ. Παρεμβάσεις έκαναν ο Άρης Λιαροκάπης, η Ευδοκία Ελευθερίου, ο Όθωνας Κουμαρέλλας, ο Νίκος Ιγγλέσης και η Δήμητρα Δίνη.

Η δεύτερη συνεδρία είχε τον τίτλο «Το νέο πολιτικό καθεστώς και το ξεγύμνωμα της δημοκρατίας» και συντόνισε ο γεωπόνος και πρώην βουλευτής Δημήτρης Κοδέλας. Η συνεδρία είχε μεγάλη συμμετοχή με τον καθηγητή Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρη Καλτσώνη να μιλά για τη δημοκρατία χωρίς δυνάστες, με τον ομότιμο καθηγητή και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργο Κοντογιώργη να θέτει το ζήτημα της ερμηνείας του υπαρξιακού προβλήματος της Ελλάδας ενώ ο δικηγόρος και διδάσκων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Θέμης Τζήμας τοποθετήθηκε για το διεθνοπολιτικό μνημόνιο μετά το 2010. Με τη σειρά του ο ηλεκτρολόγος μηχανικός Κώστας Δημητριάδης έθεσε το θέμα της επιθετικής προώθησης ενός νέου καθεστώτος εξάρτησης και ο θεολόγος Βασίλης Ξυδιάς το ζήτημα του ριζικού εκδημοκρατισμού και της λαϊκής κυριαρχίας. Παρεμβάσεις έκαναν ο Όθων Ιακωβίδης, ο Στάθης Κώνστας, η Άννα Ετιαρίδου και η Νέλλη Ψαρρού.

Το μεσημέρι του Σαββάτου έλαβε χώρα η τρίτη συνεδρία με θέμα «Ζητήματα συλλογικής και πολιτιστικής συνείδησης της ελληνικής κοινωνίας» όπου συντόνιζε η ιστορικός και βιομηχανική αρχαιολόγος Μαρία Μαυροειδή. Μίλησαν: ο καθηγητής Πολιτισμού και Επικοινωνίας Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλης Καραποστόλης όπου έθεσε το θέμα της δύναμης της παιδείας, η ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αθηνών Πέπη Ρηγοπούλου για το πώς από το destroy Athens φτάσαμε στο destroy Greece και ο αναπτυξιακός και κοινωνικός ψυχολόγος, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, Αντώνης Ανδρουλιδάκης για το συλλογικό μας τραύμα. Ο σκηνοθέτης Δήμος Αβδελιώδης μίλησε για την αθόρυβη και καταλυτική επιρροή της τέχνης ως πρότυπο σκέψης και δράσης ενώ ο ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Πανούσης για τις μεταλλάξεις της βίας. Παρεμβάσεις έκαναν ο Γιάννης Πατίλης και ο Χρήστος Παπαδόπουλος.

Η τέταρτη συνεδρία ξεκίνησε το απόγευμα του Σαββάτου με τίτλο «Το κοινωνικό δικαίωμα στην Υγεία και την Εκπαίδευση: Από τη διάλυση στη διατεταγμένη υπηρεσία» και συντόνισε ο εκπαιδευτικός και γεωπόνος Τάσος Βαρούνης. Τοποθετήθηκαν: ο εκπαιδευτικός και συγγραφέας Δημήτρης Ουλής για το τέλος της Εγκύκλιας Παιδείας, η καθηγήτρια γλωσσολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννα Γιαννουλοπούλου για την κρίση στο ελληνικό πανεπιστήμιο και την περίπτωση των ανθρωπιστικών σπουδών και ο καθηγητής Ιατρικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Κούβελας για το θέμα του συστήματος Υγείας και τους πυλώνες πολιτικής για την κοινωνία και τον πολίτη. Ο γιατρός Βαγγέλης Χρήστου μίλησε για τη βαθιά υπαρξιακή κρίση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και ο κοινωνιολόγος, θεραπευτής απεξάρτησης στο ΚΕΘΕΑ Δημήτρης Γιαννάτος για τη στοχοποίηση του ανθρώπου και του κοινωνικού αγαθού από τον μεγάλο ψηφιο-βιοπολιτικό μετασχηματισμό. Παρεμβάσεις έκαναν η Μαρία Νικολακάκη και ο Κωνσταντίνος Σταβουλίδης.

Η πέμπτη συνεδρία έγινε και αυτή το απόγευμα του Σαββάτου και παράλληλα με την τέταρτη. Είχε τίτλο «Προς νέες μορφές αποικιοποίησης: Ενέργεια, περιβάλλον και “ψηφιακή δεκαετία”» και συντόνισε η βιολόγος MSc Μαρία Χατζησταυράκη. Μίλησαν: η αρχιτέκτονας Βάνα Σφακιανάκη που έθεσε το θέμα της άλωσης της χώρας μέσα από την ενεργειακή μετάβαση, ο οικολόγος, αρθρογράφος και συγγραφέας Γιάννης Σχίζας με θέμα την ανατροπή των παραγωγικών δυνάμεων από την οικολογική σκέψη και ο προγραμματιστής Ιάσονας Κωστόπουλος για το ζήτημα της ψηφιακής αναδιάρθρωσης. Η Καίτη Μυλωνά –κτηνίατρος, μέλος των Φίλων της Φύσης και εκπρόσωπος των ΦτΦ στο ETJC (Ευρωπαϊκός Συνασπισμός για το Δίκαιο Εμπόριο)– μίλησε για τα βιώσιμα αγροδιατροφικά συστήματα και το δικαίωμα στην τροφή ενώ η Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου –γιατρός, συγγραφέας, πρόεδρος του ελληνικού κλάδου της IPPNW και αντιπρόσωπος της ICAN στην Ελλάδα– τοποθετήθηκε για τον στενό κλοιό των πυρηνικών γύρω μας. Παρεμβάσεις έκαναν μεταξύ άλλων ο Κώστας Φωτεινάκης και η Νέλλη Ψαρρού.

Η δεύτερη μέρα του Συνεδρίου

Το πρωί της Κυριακής 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η έκτη συνεδρία με θέμα «Οι άμεσες εθνικές απειλές και το γκριζάρισμα του ελληνισμού», όπου συντόνισε ο γεωπόνος Σπύρος Παναγιώτου. Μίλησαν: ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Πανεπιστημίου Ανατολικού Λονδίνου Βασίλης Φούσκας για το θέμα του χαρακτήρα της Τουρκίας, ο δρ. μηχ. αεροναυπηγός Θόδωρος Σπαθόπουλος σχετικά με την ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας ως σημαντικός παράγοντας για την εθνική ανεξαρτησία και ο πρέσβης επί τιμή Γιώργος Αϋφαντής για την άμεση απειλή σε Αιγαίο και Κύπρο. Ο διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών και συγγραφέας Λουκάς Αξελός τοποθετήθηκε για το Κυπριακό ως θεμελιακό εθνικό μας πρόβλημα και ο καθηγητής Δημογραφίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Βύρων Κοτζαμάνης για το δημογραφικό ζήτημα. Παρεμβάσεις έκαναν ο Γιώργος Κυριακού, ο Κώστας Καραΐσκος, η Ευαγγελία Αναστασίου, ο Μιχάλης Τικτόπουλος και ο Νίκος Ιγγλέσης.

Το θέμα της έβδομης συνεδρίας ήταν «Εθνική στρατηγική και υποκείμενο: Προϋποθέσεις για μια διαφορετική πορεία» με συντονιστή τον ηλεκτρολόγο μηχανικό Κώστα Δημητριάδη. Μίλησαν: η Μαρία Καραμανώφ –αντιπρόεδρος Σ.τ.Ε. ε.τ. και πρόεδρος Επιμελητηρίου Περιβάλλοντος και Βιωσιμότητας– για μια συνολική αποτύπωση του ελληνικού προβλήματος, ο δικηγόρος, πολιτικός επιστήμονας και διδάσκων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης Βασίλης Ασημακόπουλος όπου ανέπτυξε σκέψεις γύρω από την έννοια της εθνικής στρατηγικής και ο ομότιμος καθηγητής, διδάκτωρ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Βαγγέλης Πισσίας, για το θέμα της ταξικής, εθνικής και αληθούς συνείδησης. Ο εκδότης του Δρόμου Ρούντι Ρινάλντι τοποθετήθηκε σχετικά με τις ελάχιστες απαραίτητες προϋποθέσεις για ένα σχέδιο Εθνικής Κυριαρχίας, ο διευθυντής του Geoeurope Βαγγέλης Χωραφάς για τις μικρές και μεσαίες δυνάμεις σε μια εποχή ανταγωνισμού, ο φαρμακοποιός και δημοτικός σύμβουλος Βριλησσίων Γιάννης Τσούτσιας για το θέμα του αιτήματος της πολιτικής απέναντι στις ετερογενείς αντιστάσεις και τη θραυσματοποίηση και ο φιλόλογος και συγγραφέας Λαοκράτης Βάσσης για το «εθνικό δια ταύτα» της Αριστεράς. Παρέμβαση έκανε ο Αριστομένης Συγγελάκης.

Η κατάληξη

Η δεύτερη μέρα έκλεισε με την καταληκτική συνέλευση του Συνεδρίου όπου συντόνισαν η πολιτική επιστήμονας Νέλλη Ψαρρού και ο δημοσιογράφος και αναλυτής διεθνών θεμάτων Ερρίκος Φινάλης. Στη συνέλευση μίλησαν οι: Γιώργος Τασσιόπουλος, Τάσος Βαρούνης, Δημήτρης Αντωνιάδης, Κλεοπάτρα Λιακοπούλου, Θωμάς Μάλλιαρης, Θεόδωρος Κατσιλιέρης, Λουκάς Αξελός, Πάολα Γεωργιάδου, Παναγιώτης Παυλίδης, Θοδωρής Ράκκας, Γιώργος Κυριακού, Μαρία Νικολακάκη, Μιχάλης Πυρουνάκης, Ιορδάνης Σινιόσογλου, Βασίλης Ξυδιάς, Γιάννης Μαύρος, Γιώργος Παπαϊωάννου, Δημήτρης Τραυλός-Τζανετάτος, Φίλιππος Νικολόπουλος, Όθων Ιακωβίδης και Νέλλη Ψαρρού. Ακολούθησε το κλείσιμο των εργασιών του Συνεδρίου από τον Ρούντι Ρινάλντι, όπου μεταξύ άλλων μίλησε για τη μεγάλη επιτυχία του Συνεδρίου αλλά και για το θέμα της συνέχειας αυτής της προσπάθειας, μιας συνέχειας που θα πρέπει να είναι αντάξια με το μέγεθος του υπαρξιακού προβλήματος της χώρας με το οποίο προσπάθησε να αναμετρηθεί το Συνέδριο (δείτε περισσότερα στο πλαίσιο).


Ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής

Στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου, yparxiakoellada.gr, δημοσιεύτηκε μια πρώτη ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής που τόνιζε χαρακτηριστικά: «Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με επιτυχία που ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Δύο ημέρες πλούσιες σε προβληματισμό και διάλογο. Ευχαριστούμε όσους και όσες βρεθήκατε στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών ή παρακολουθήσατε διαδικτυακά τις εργασίες του συνεδρίου.

Μας απασχολεί ήδη το ζήτημα της συνέχειας του Συνεδρίου. Στην συνέλευση τέθηκαν ορισμένες προτάσεις και γνωρίζουμε ότι αυτή την στιγμή στο μυαλό πολλών ανθρώπων γεννιούνται σκέψεις και ιδέες για την συνέχεια. Θα μας δοθεί στο άμεσο μέλλον η ευκαιρία (θα βρούμε και τους τρόπους) ώστε η συνέχεια να είναι προϊόν ευρείας διεργασίας και συζήτησης.

Σύντομα θα δημοσιευτούν αναλυτικά στοιχεία απολογισμού καθώς και τα βίντεο των θεματικών, ενώ παρακάτω μπορείτε να βρείτε πλούσιο φωτογραφικό άλμπουμ.

Το συνέδριο συνεχίζεται!»


Το κλείσιμο των εργασιών από τον Ρούντι Ρινάλντι

«Κυρίες και κύριοι, φίλοι και φίλες,

Φθάνουμε στο τέλος του Συνέδριου που όμως μοιάζει με μια αρχή, με ένα ξεκίνημα.

Το Συνέδριο και η ανταπόκριση-συμμετοχή που υπήρξε, ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας όταν ξεκινούσαμε, ίσως ακόμα και αυτές που είχαμε την παραμονή της έναρξής του και υπήρχαν ήδη θετικά σημάδια. Το συνέδριο ήταν εντυπωσιακό.

Νοιώθουμε ικανοποίηση, αλλά συγχρόνως νοιώθουμε το μήνυμα της συνέχειας που βγαίνει σαν απαίτηση και απαύγασμα από όλη την διαδικασία, της συνέχειας που πρέπει να έχει αυτή η προσπάθεια.

Οι προσδοκίες που δημιουργεί η πραγματοποίηση του Συνέδριου, είναι ένα ιδιαίτερο θετικό αποτέλεσμα και επιτυχία και πρέπει να μας βάλει όλους σε σοβαρή σκέψη για το πώς θα ικανοποιήσουμε την απαίτηση-προσδοκία για συνέχεια. […]

Δυο λόγια για την συνέχεια:

Δεν θα χάσουμε την επαφή και την σχέση που έχει δημιουργηθεί μεταξύ μας. Αυτό είναι βασικότατο. Θα βρούμε τρόπους και μορφές να συζητήσουμε και να προχωρήσουμε.

α) Με τον απολογισμό όσων έγιναν,

β) Με τη δημοσίευση των πρακτικών του Συνεδρίου,

γ) Με τη συνέχιση της λειτουργίας του site που θα είναι κύριο μέσο επικοινωνίας και εργαλείο,

δ) Με συνέχιση των εκπομπών που κάναμε μέχρι τώρα από το κανάλι μας,

ε) Με Συνελεύσεις και Συζήτηση σε τόπους και χρόνους και με μέσα που θα ορίσουμε,

στ) Με διεύρυνση προς ένα υπαρκτό δυναμικό σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η ελπίδα, το ξεπέρασμα της αίσθησης ότι «δεν μπορούμε» απαντιούνται με την κατάκτηση της αξιοπιστίας κι αυτό απαιτεί σοβαρή στάση, σταθερό προσανατολισμό και φυσικά τόλμη.

Θα μπορούσαμε να παραφράσουμε το γνωστό «ο αγώνας συνεχίζεται» λέγοντας ότι «το συνέδριο συνεχίζεται».

Βάλαμε νομίζω όλοι μαζί ένα λιθαράκι στην επίγνωση (και την κεντρικότητα που έχει) του υπαρξιακού προβλήματος της χώρας. Τώρα από μια καλύτερη θέση μπορούμε να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στην αντιμετώπισή του. Δημιουργώντας ένα ενδιαφέρον εγχείρημα που θα δημιουργεί ένα «Εμείς» που έχουμε όλοι και όλες ανάγκη.

Σας ευχαριστώ – Να είστε καλά – Καλό μας αγώνα!


Δείτε τα βίντεο του Συνεδρίου

 Στην ιστοσελίδα του Συνεδρίου, yparxiakoellada.gr, μπορείτε να βρείτε και να δείτε σε βίντεο όλες τις διαδικασίες, όλες τις ομιλίες και όλες τις συνεδρίες. Επίσης μπορείτε να βρείτε και άλλο υλικό, όπως κείμενα, φωτογραφίες, άρθρα κ.ά. σχετικά με το Συνέδριο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!