ΚΕΙΜΕΝΑ: Δημήτρης Γκάζης, Νίκος Ταυρής

 

Στην ομιλία του κατά τη συνεδρίαση κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας είχε κλείσει αναφέροντας τα εξής. «Η Βόρεια Μακεδονία, γίνεται μια σύμμαχος χώρα (…) για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και βεβαίως –ίσως και πιο σημαντικό– μακριά από τη σφαίρα επιρροής τρίτων χωρών που για ίδιον όφελος επιδιώκουν τη διαιώνιση της αστάθειας στα Βαλκάνια». Από εκεί και μετά η κυβερνητική προπαγάνδα και τα διεθνή αφεντικά της, προσπαθούν να παρουσιάσουν τη συμφωνία ως το τέλος ενός δρόμου αστάθειας. Από κοντά και ο «αντιπολιτευόμενος» Κ. Μητσοτάκης που με την πρόσφατη δήλωσή του, «δε συμφωνώ αλλά θα σεβαστώ τη Συμφωνία των Πρεσπών», στο Φόρουμ των Δελφών, επικύρωσε ουσιαστικά την ίδια λογική.

Το πολιτικό σύστημα της χώρας βρίσκεται ακόμη μια φορά εκτός πραγματικότητας και σε εκπληκτική ασυμφωνία με την κοινωνική πλειοψηφία που αγωνιά βλέποντας την εθνική υποχώρηση στο Μακεδονικό να ανοίγει τον ασκό του Αιόλου σε όλα τα ανοιχτά εθνικά μας ζητήματα. Στους λίγους μήνες που έχουν περάσει έχει φανεί πως η συμφωνία αυτή δεν διασφαλίζει σε τίποτα τη χώρα μας, θεσμοποιεί τον «μακεδονισμό» και εντάσσει τη χώρα μας στον κύκλο της βαλκανικής αστάθειας. Όπως έχουμε ξαναπεί μέσα απ’ τις σελίδες του Δρόμου, θα καταγραφεί στην ιστορία δίπλα στη συνθήκη Ζυρίχης–Λονδίνου, που αντί να κλείσει το Κυπριακό, επί της ουσίας το άνοιξε με δραματικές συνέπειες.

Έχει ήδη φανεί πως η συμφωνία των Τσίπρα και Ζάεφ δεν διασφαλίζει σε τίποτα τη χώρα μας, θεσμοποιεί τον «μακεδονισμό» και εντάσσει τη χώρα μας στον κύκλο της βαλκανικής αστάθειας

Τα πρόσφατα απότοκα

Μόνο την προηγούμενη εβδομάδα τρία χαρακτηριστικά περιστατικά είδαν το φως της δημοσιότητας.

Το πρώτο αφορά το ζήτημα των εμπορικών ονομασιών, για τις οποίες πολλοί φορείς και επαγγελματίες στη Βόρεια Ελλάδα έχουν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα αποτελέσει μια ανοιχτή πληγή για τη χώρα μας. Συγκεκριμένα στην έκθεση κρασιού Prowein που θα πραγματοποιηθεί στο Ντίσελντορφ το διήμερο 17-19 Μαρτίου, η γειτονική χώρα θα συμμετάσχει προωθώντας το brandname «Οίνος Μακεδονία», διαφημίζοντας την παράδοση δύο χιλιετιών οινοποιίας στην περιοχή. Η είδηση αυτή έρχεται μόλις μια βδομάδα μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε με το σλόγκαν «Macedonia Timeless» που εμφανίστηκε σε Τουριστική Έκθεση του Βερολίνου και αποσύρθηκε μόνο μετά από παρέμβαση της ελληνικής Πρεσβείας. Σε κάθε περίπτωση τα Σκόπια δείχνουν ξεκάθαρα τις προθέσεις τους να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τα θολά σημεία της συμφωνίας, μονοπωλώντας όπου μπορούν το «μακεδονικός». Στον αντίποδα η Αθήνα δεν φαίνεται να έχει μια εξίσου ξεκάθαρη απάντηση, ενώ χαρακτηριστικά στην εν λόγω τουριστική έκθεση, η Ελλάδα συμμετείχε με τρία διαφορετικά «Μακεδονικά» περίπτερα, ένα για κάθε περιφέρεια, ενισχύοντας έτσι την σύγχυση των ξένων γύρω απ’ το θέμα.

Το δεύτερο αφορά στο ζήτημα του πολιτισμού, με την προώθηση από πλευράς της υπουργού Πολιτισμού, κ. Ζορμπά, της ανταλλαγής πολιτιστικών μνημείων, σε υλοποίηση της απόφασης για αντικατάσταση του προκλητικού αγάλματος του Μ. Αλεξάνδρου που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με δήλωση του γλύπτη Κώστα Βαρώτσου, η υπουργός του πρότεινε τη μεταφορά στα Σκόπια του εμβληματικού γλυπτού «ο δρομέας» που βρίσκεται απέναντι απ’ το Χίλτον στην Αθήνα, με τον ίδιο να απαντά αρνητικά και να δηλώνει μάλιστα προσβεβλημένος απ’ την επίθεση που δέχτηκε για τη στάση του αυτή και απ’ την προσπάθεια της υπουργού να κουκουλώσει το συγκεκριμένο γεγονός διαψεύδοντας τον ίδιο.

Το τρίτο σχετίζεται με τη διεθνή διπλωματία και τις «τρίτες χώρες» που, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, δεν μπορούν μετά τη συμφωνία να εποφθαλμιούν την ισχύ της χώρας μας στα Βαλκάνια. Η πραγματικότητα διαψεύδει και αυτή την εκτίμηση. Σε πρόσφατη συνάντηση στα Τίρανα, Ράμα και Ζάεφ συμφώνησαν τη μεγαλύτερη συνεργασία των δύο χωρών, με τον Αλβανό πρωθυπουργό, να χαρακτηρίζει «ιστορική και μεγαλοπρεπή» τη Συμφωνία των Πρεσπών, να ανοίγει ζήτημα «μακεδονικής», όπως είπε, μειονότητας σε άλλες βαλκανικές χώρες, να προωθεί ανοιχτά το αποσταθεροποιητικό όραμα της «Μεγάλης Αλβανίας» κ.ά. Την ίδια στιγμή ο άλλος «φίλος» και «υποστηριχτής της ειρήνης», Ερντογάν, συνεχίζει να αποκαλεί τη γειτονική χώρα ως «σκέτη» Μακεδονία, όπως λόγου χάρη σε πρόσφατη ανάρτηση του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας, που αφορούσε «σε τελετή μνήμης για την αποφοίτηση του αιώνιου αρχιστράτηγού μας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, από τη στρατιωτική σχολή Μοναστηρίου, με τη συμμετοχή Τούρκων και Μακεδόνων εκπροσώπων, στη Μακεδονία, στο μουσείο της πόλεως του Μοναστηρίου» που πραγματοποιήθηκε στις 13 Μαρτίου.

Όλα αυτά μόλις μέσα σε μία εβδομάδα. Έπεται και συνέχεια αν ως χώρα δεν αποφασίσουμε να κατεβούμε απ’ το ΝΑΤΟϊκό μας «συννεφάκι», αμφισβητώντας τα τετελεσμένα της συμφωνίας αυτής και παλεύοντας ταυτόχρονα για τα εθνικά μας δίκαια και για την πραγματική ειρήνη, φιλία και σταθερότητα στην πολύπαθη περιοχή των Βαλκανίων.

 

Προκλητική έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την Ελλάδα

Επικριτική προς την Ελλάδα είναι για ακόμα μια φορά η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα –κατά αυτούς– λεγόμενα «μειονοτικά» ζητήματα. Η Ελλάδα δέχεται κριτική από τις ΗΠΑ γιατί δεν αποδέχεται τον όρο «τουρκικός» σε ενώσεις στη Θράκη και γίνεται ειδική αναφορά στην «Τουρκική Ένωση Ξάνθης». Επίσης επικρίνεται γιατί «θέτει νομικούς περιορισμούς στις ονομασίες των ενώσεων πολιτών που αυτοπροσδιορίζονται ως εθνικά Μακεδόνες» και γιατί δεν αποδέχεται τις επιδιώξεις «πολιτών που αυτοκαθορίζονται ως Τούρκοι, Πομάκοι, Βλάχοι, Ρομά, Αρβανίτες ή Μακεδόνες για επίσημη αναγνώρισή τους ως εθνοτικών ή γλωσσικών μειονοτήτων». Η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί πρόκληση για την χώρα μας και δείχνει ότι οι ΗΠΑ έχουν βάλει μπροστά το σχέδιο αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου και σε αυτό περιλαμβάνεται εξ ολοκλήρου η ελληνική επικράτεια.

 

 

Ο αλυτρωτισμός της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί

 

Όσοι πιστεύουν ότι με τη Συμφωνία των Πρεσπών έκλεισε το Μακεδονικό εθελοτυφλούν – κάποιοι από αφέλεια, άλλοι συνειδητά εξυπηρετώντας άλλους σκοπούς και αφεντικά. Η γενικευμένη αποσταθεροποίηση κρατών, συνόρων και εθνών στην περιοχή της Βαλκανικής Χερσονήσου την οποία προκαλούν οι ΗΠΑ, Γερμανία, Ρωσία και μπλέκονται και διάφορες περιφερειακές δυνάμεις, π.χ. Τουρκία, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα στα κράτη των Βαλκανίων και, όπως είναι φυσικό, και στην ΠΓΔΜ που ούτως ή άλλως είναι αρκετά ευάλωτη στις γεωπολιτικές πιέσεις.

Αυτό που εξάγεται σαν συμπέρασμα από τα παραπάνω είναι ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το βασικό «συνεκτικό» της στοιχείο που είναι η ιδεολογία του «μακεδονισμού» και βέβαια τον αλυτρωτισμό που πηγάζει από αυτή την ιδεολογία. Έξω και πέρα από τη «μακεδονική» ταυτότητα το γειτονικό κράτος κινδυνεύει να ρευστοποιηθεί, να αποσαθρωθεί, να διαμελιστεί. Γι’ αυτό τον λόγο πρέπει να μας είναι καθαρό ότι η ΠΓΔΜ δεν πρόκειται να παραιτηθεί από τον «μακεδονισμό»-αλυτρωτισμό, θα είναι ένα χαρτί που θα συνεχίσει να παίζει πιο δυνατά για να μπορεί να αντισταθεί στις πιέσεις που δέχεται από διάφορες πλευρές – το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι η μοναδική χώρα που δεν της δημιουργεί ουσιαστικό πρόβλημα είναι η Ελλάδα.

Η ιδεολογία του «μακεδονισμού»-αλυτρωτισμού αποτελεί βασικό όρο επιβίωσης του γειτονικού κράτους αλλά και προϋπόθεση «διεξόδου» για τις ελίτ της ΠΓΔΜ που γίνεται όμως κάτω από τις φτερούγες των ΗΠΑ και της Γερμανίας. Και από αυτή την οπτική θα πρέπει να καταλάβουμε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών και ό,τι απορρέει από αυτήν τους δίνει τη δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τη στρατηγική τους με καλύτερους όρους. Έτσι, ουσιαστικά, η συμφωνία όχι μόνο δεν έκλεισε το Μακεδονικό, αλλά το ανοίγει με πολύ χειρότερους όρους για τους λαούς της περιοχής και βέβαια για την Ελλάδα.

 

Ο δρομέας και η υπουργός

 

Η υπόθεση με την ανταλλαγή του «Δρομέα» που πρότεινε η υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά στον δημιουργό του, Κώστα Βαρώτσο, είναι ενδεικτική για την ποιότητα και το ήθος των κυβερνόντων, αλλά έχει και διάφορες άκρες.

Η Μ. Ζορμπά δεν είναι τυχαία. Προερχόμενη από τον βαθύ σημιτικό εκσυγχρονισμό, ευρωβουλευτής τη δεκαετία του 2000 με πρόταση του Κ. Σημίτη, αλλά και σύμβουλός του τα τελευταία χρόνια, μέχρι που πρόσφατα προσέγγισε τη… ριζοσπαστική κυβερνώσα Αριστερά. Ταγμένη ιδεολογικά στον παγκοσμιοποιητικό «εκπολιτισμό», ανέλαβε το υπουργείο Πολιτισμού και είναι σημαντική, ειδικά στη συγκεκριμένη θέση, για τις «γέφυρες» του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά.

Βεβαίως όλοι γνωρίζουν, μιας και είναι κι οι δύο δημόσια πρόσωπα, ότι είναι και σύζυγος του Αντώνη Λιάκου, που ακόμα περισσότερο δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Ιστορικός, πρόεδρος του «Ομίλου Προβληματισμού» του Κ. Σημίτη (ΟΠΕΚ) και ο πλέον φανατικός μέντορας των θεωριών της αναθεώρησης της Ιστορίας «αλά Ρεπούση». ΣΥΡΙΖΑ κι αυτός τα τελευταία χρόνια, αξιοποιείται πολιτικά και ιδεολογικά σε διάφορους ρόλους.

Όλοι καταλαβαίνουν πως η πρόταση που η υπουργός έκανε στον γλύπτη, πρώτον πράγματι έγινε και δεύτερον αποτελεί τμήμα μιας πολιτικής. Η ίδια η Συμφωνία των Πρεσπών προβλέπει διάφορες ρυθμίσεις για μνημεία και αγάλματα και κάθε είδους «ανταλλαγές», που φυσικά εντάσσονται σε άλλες στοχεύσεις και όχι σε κάποιο πνεύμα συνεργασίας των λαών.

Ο ίδιος ο καλλιτέχνης όταν ρωτήθηκε αν θα έκανε ένα έργο στα Σκόπια απάντησε: «Εννοείται! Στο όνομα της φιλίας των λαών». Αλλά για τη συγκεκριμένη πρόταση δηλώνει: «Ο Δρομέας είναι πλέον μια από τις ρίζες που ενώνουν τους Αθηναίους με την πόλη τους, δεν τον ξεριζώνεις. Το ζητούμενο της τέχνης αλλά και του πολιτισμού είναι, ξέρετε, αυτό ακριβώς: να δημιουργεί ρίζες, να σου δίνει την αίσθηση του τόπου και του χρόνου».

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι βεβαίως η ίδια η διάψευση. Αυτή δείχνει τον αμοραλισμό που κυριαρχεί στους κύκλους της εξουσίας. Αν κρίνουμε από τους χειρισμούς του Μαξίμου για παρόμοια θέματα, αναμένουμε στη συνέχεια αποκαλύψεις του Documento για τον «ακροδεξιό» Βαρώτσο, ίσως και κάποιο ξεψάχνισμα ως «τα γεννοφάσκια του» από τα λαγωνικά της Εφ.Συν

 

Υ.Γ.: Βέβαια, η κυρία Μυρσίνη Ζορμπά είχε διακριθεί και μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά της, με την «ηρωική» της στάση (να κάνει την «πάπια») όταν, στις 28 Οκτωβρίου ήταν παρούσα ως επίσημη στις εκδηλώσεις στις Βουλιαράτες, τότε που δολοφονούνταν εν ψυχρώ ο Κατσίφας από τις αλβανικές ειδικές δυνάμεις…

 

 

Βραβεύσεις άξιων τέκνων του ευρωατλαντισμού

 

Δύο «σημαντικές» βραβεύσεις αυτή τη βδομάδα σε Έλληνες πολιτικούς που με λόγια και έργα ανέδειξαν την πλούσια προσφορά της συνομοταξίας τους στους ευρωατλαντικούς σχεδιασμούς. Βραβεύεται ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, σε διεθνές συνέδριο που οργανώνει το Πανεπιστήμιο Πειραιά με θέμα «Η Ελληνική Ενεργός Εξωτερική Πολιτική στον 21ο αιώνα».

Αξίζει να θυμηθούμε ορισμένους βασικούς σταθμούς. Συμμετοχή στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς της Γιουγκοσλαβίας, συμμετοχή στην εκστρατεία στο Αφγανιστάν, «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» για τα Ίμια, παραχώρηση Σούδας για σταυροφορία κατά του Ιράκ και της Συρίας, «ευχαριστούμε τις ΗΠΑ» για το Γ’ Μνημόνιο, συμμετοχή στην περικύκλωσης της Ρωσίας, απελάσεις Ρώσων διπλωματών, παραχώρηση Λάρισας, Στεφανοβίκιου, Άκτιου, Καλαμάτας, Αλεξανδρούπολης κ.λπ. στο ΝΑΤΟ, Συμφωνία των Πρεσπών, καταγγελία της «μοναχοφαγίας» σε Αιγαίο και Κύπρο, διατεταγμένα ΜΟΕ με Άγκυρα.

Δίκαια ο «επίτιμος» καθηγητής Κοτζιάς θα τιμηθεί για το έργο του. Και εκείνο που προσέφερε ως υπουργός και το σημερινό ως «λαγός» της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ.

Η παρουσία των Ντιμιτρόφ, υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Μπουράτι, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας, Μίτσελ, βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, υποδεικνύουν την οφειλόμενη τιμή εκ μέρους των ευεργετηθέντων δυνάμεων και χωρών.

Η βράβευση του κ. Κοτζιά επισκιάζει τη βράβευση ενός άλλου άξιου τέκνου της Μακεδονίας. Ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γ. Μπουτάρης θα παραλάβει το παράσημο του Μέγα Σταυρού της Αξίας του Τάγματος της Αξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας σε αναγνώριση της ιδιαίτερης συμβολής του στη βελτίωση των σχέσεων Γερμανίας-Ελλάδας κατά τη διάρκεια της θητείας του. Αυτό χωρίς σχόλιο…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!