Γαλλικό «αλτ» στην Κίνα

Στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, ο Μισέλ Τζοτόντια, αρχηγός της ένοπλης αντιπολίτευσης Seleka η οποία κατέλαβε την πρωτεύουσα Μπανγκουί την Κυριακή ανατρέποντας τον πρόεδρο Φρανσουά Μποζιζέ, διέλυσε το Kοινοβούλιο δηλώνοντας πως εφεξής θα κυβερνά με διατάγματα. Η Seleka είχε καταλάβει τις περισσότερες πόλεις τον Δεκέμβρη, προτού υπογράψει την εύθραυστη Συμφωνία της Λιμπρεβίλ, που προέβλεπε πρόεδρο τον Μποζιζέ ώς το 2016 και πρωθυπουργό από την αντιπολίτευση.  
Η κατάσταση περιπλέχτηκε, καθώς οι επιτιθέμενοι σκότωσαν επιφορτισμένους με τη φύλαξη του προεδρικού μεγάρου Νοτιοαφρικανούς στρατιώτες, ενώ τα διπλασιασμένα από τον Δεκέμβρη γαλλικά στρατεύματα, ανεπτυγμένα στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας, σκότωσαν δύο Ινδούς πολίτες. Χαλαρός ο Γάλλος πρέσβης στον ΟΗΕ, Gerard Araud, δήλωσε: «Θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε τις επόμενες ημέρες για να πείσουμε το νέο πρόεδρο να διοργανώσει εκλογές». Αναγνωρισμένος πια, ο Τζοτόντια προκήρυξε τη διεξαγωγή τους εντός… τριών ετών.
«Για τα μάτια του κόσμου», η Γαλλία συγκάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο όμως, παρά τη λεηλασία ακόμα και της έδρας του ΟΗΕ, απηύθυνε απλώς μια έκκληση, χλιαρή όσο εκείνη του Πάπα. «Ζωηρότερα ανήσυχοι», όπως αντιστοίχως και η Ε.Ε., οι BRICS από τη σύνοδό τους στο Durban κάλεσαν «τις συγκρουόμενες πλευρές να επιστρέψουν σε διαπραγματεύσεις». Η δε γαλλοκρατούμενη Οικονομική Κοινότητα των Κεντροαφρικανικών Κρατών, με στρατεύματα στη χώρα, δεν βιάζεται, συγκαλώντας «έκτακτη» Διάσκεψη Κορυφής στις 3 Απρίλη.
Αξιοσημείωτη είναι, επίσης, η καταγγελία του Μποζιζέ, σε συνέντευξή του (Jeune Afrique, 13/3), πως ο Αμερικανός πετρελαιάς Jack Grynberg, κατά την ακροαματική διαδικασία στις 18 Δεκέμβρη, στην αντιδικία της χώρας μαζί του, που έληξε υπέρ της, είχε ανοιχτά δηλώσει πως «η διαφορά μας θα τακτοποιηθεί εντός ολίγου» καθώς «επίκειται ανατροπή του Μποζιζέ».
Κατά παράβαση της συμφωνίας που είχε αναθεωρήσει -κλείνοντας μια γαλλική βάση- ο δημοκρατικά εκλεγμένος Άνζ-Φελίξ Πατασέ τον οποίο ο Μποζιζέ ανέτρεψε πραξικοπηματικά το 2003, οι Γάλλοι επεμβαίνουν για να αναχαιτίσουν την κινεζική προέλαση στην πλούσια σε διαμάντια και πετρέλαιο χώρα με τον πάμφτωχο λαό (κατά κεφαλήν ΑΕΠ 457 δολάρια και 11% του πληθυσμού με AIDS το 2011).
Ενώ η χώρα ήταν μόλις ο 175ος προορισμός των γαλλικών άμεσων επενδύσεων το 1998, έτος αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων με την Κίνα, η τελευταία επένδυσε σε έργα υποδομών και δώρισε στάδια, νοσοκομεία και εκατομμύρια ευρώ. Στην Boromata, κοντά στο Τσαντ, προβλεπόταν η έναρξη γεωτρήσεων από Κινέζους στις αρχές του 2013. Με την έναρξη της εξέγερσης οι Κινέζοι απέσυραν τα μηχανήματα.
Η Κίνα μάλλον προσαρμόζεται. Ενώ τον Γενάρη αντιτασσόταν «στις βίαιες επιθέσεις των αντικυβερνητικών δυνάμεων», υποστηρίζοντας ονομαστικά τις προσπάθειες της Αφρικανικής Ένωσης που προανήγγειλε την παραμονή των 2.000 Ουγκαντέζων που πολεμούν το «Στρατό Αντίστασης του Κυρίου», αποπέμποντας παράλληλα τη χώρα από τις τάξεις της, τώρα απλώς κάλεσε τα κόμματα «να λάβουν υπ’ όψιν τα θεμελιώδη συμφέροντα της χώρας και του λαού, να αποκαταστήσουν την τάξη και να σώσουν την εθνική ενότητα και σταθερότητα».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!