Αρχική πολιτική παραπολιτική Και διηγώντας τα να κλαις… (φ.376)

Και διηγώντας τα να κλαις… (φ.376)

Kala sto Ellada, Mr. Tsipras!

Κορδωμένος ο κ. Τσίπρας κι από κοντά η Αχτσιόγλου και κάθε «μάπετ» της κυβέρνησης να διαλαλούν τη μείωση της ανεργίας. Ναι, αλλά δεν λένε αυτό που μαθαίνουμε από τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ.

Το μήνα που μας πέρασε, από ένα σύνολο 261.807 προσλήψεων, οι περισσότερες θέσεις (157.961) είναι για μερική απασχόληση ή εκ περιτροπής, δηλαδή με αμοιβές που κατά μέσο όρο είναι 393,79 ευρώ! Αυτό σήμερα αποκαλείται εργασία.

Δεν λένε επίσης ότι αν αφαιρέσεις τους 244.679 εργαζόμενους που έχασαν τις θέσεις εργασίας τους κατά τον ίδιο μήνα, το καθαρό υπόλοιπο είναι 17.128.

Πέρα από όποιους συμψηφισμούς και αποκρύψεις, η σκληρή αλήθεια είναι ότι για κάθε τρεις θέσεις πλήρους απασχόλησης που χάνονται οι δύο που αναπληρώνονται είναι μερικής απασχόλησης. Το ποσοστό των εργαζομένων με αποδοχές 900 – 1300 ευρώ από 35,7% το 2009 έπεσε στο 17,6% το 2016 και συνεχίζει να πέφτει. Δηλαδή, επί ΣΥΡΙΖΑ, το σώμα των εργαζομένων συνεχίζει να μετατρέπεται ραγδαία από εργαζόμενους με πλήρη σταθερή εργασία σε εργαζόμενους ευκαιρίας. Αντιθέτως, η Eurostat ενημερώνει ότι από το 2015 στο 2016, στη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία, φτωχές αλλά χωρίς μνημόνια, οι πραγματικές αυξήσεις του κατώτατου μισθώνονται κυμάνθηκαν μεταξύ 10,5% και 16,2%. Toso kala, sto Ellada, Mr. Tsipras!

Σταύρος Μαρούλης

 

Έλιωσαν τα παγωτά

Έκλεισε και το εργοστάσιο Froneri Hellas, που παρασκεύαζε παγωτά στην Ελλάδα από τη δεκαετία του ’60. Παραμένουν τα εργοστάσια της Unilever και της Κρι-Κρι. Άλλοι 102 εργαζόμενοι στο δρόμο. Τώρα τα προϊόντα της εταιρίας, ιδιοκτησίας Nestle και R&R, θα εισάγονται στην Ελλάδα από άλλες χώρες. Οι πωλήσεις παγωτού στην θερμόαιμη Ελλάδα έπεσαν κατά 26% στην περίοδο 2012-2016.

Κατά ένα περίεργο τρόπο, οι επιχειρήσεις που πήραν την κάτω βόλτα από το 2010 μέχρι το 2015, συνεχίζουν να πηγαίνουν κατά διαόλου από το 2015 μέχρι σήμερα, παρ’ όλη την ανάπτυξη που διαφημίζει από κάθε βήμα ο πρωθυπουργός! Σίγουρα θα φταίνε οι ανίκανοι επιχειρηματίες, οι τεμπέληδες εργαζόμενοι και οι άπιστοι καταναλωτές. Και ο καιρός!

Λαυρέντης Νικολέρης

 

Πάρτε τώρα που τσιμπάει

Πανηγυρίζουν όσοι βλέπουν την Ελλάδα σαν ξένο μαγαζί! Αυτοί που θεωρούν την εκποίηση κάθε πλούτου, δημόσιου και ιδιωτικού, εκσυγχρονισμό. Αυτοί που θέλουν όλους τους Έλληνες χαμηλόμισθους, παρτ τάιμ εργαζόμενους και άνεργους για να κρατιούνται οι αμοιβές χαμηλά. Μια Ελλάδα ιδιοκτησία των ξένων, με υπαλλήλους των 300 και 400 ευρώ χωρίς ωράρια και άλλες «πολυτέλειες». Αυτές τις μέρες προβάλλουν θετικά το ξεπούλημα δύο μεγάλων μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, των εταιριών «Σελόντα» και «Νηρεύς». Πέρσι ξεπουλήθηκε η «Ανδρομέδα» και από το 2014 η Bitsakos Agriculture. Αγοραστές; Τα γνωστά funds, οι αγοράζω-πουλάω ό,τι έχει αξία. Και τα ψάρια, και τη θάλασσα και τη διατροφική αλυσίδα. Ξένοι στην ίδια μας τη χώρα, ήδη…

Νίκος Ζαμπούνογλου

 

Γλώττα λανθάνουσα… (;)

Στον επίσημο ιστότοπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπάρχει αναρτημένο ένα πρόσφατο δελτίο Τύπου το οποίο αναφέρεται στην πρόταση για ριζική μεταρρύθμιση του συστήματος ΦΠΑ που ισχύει σήμερα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εντυπωσιακό ενδιαφέρον έχει η παράγραφος η οποία περιγράφει που θα διοχετευθούν τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν εάν εφαρμοστεί η προτεινόμενη πρόταση. Αντιγράφουμε: «Τα χρήματα αυτά μπορεί να χρησιμοποιούνται για τη χρηματοδότηση εγκληματικών οργανώσεων, συμπεριλαμβανομένης της τρομοκρατίας – This money can be used to finance criminal organisations, including terrorism.» Τι να υποθέσουμε; Τόσο διάφανη ειλικρίνεια πια ή γλώττα λανθάνουσα;

Σ.Μ.

 

Ο Πολύφημος στο Μαξίμου

Ο Θανάσης Καρτερός (γνωστός κι ως Πολύφημος) μπήκε στην ομάδα προπαγάνδας και σχεδιασμού του Μαξίμου, ενώ ο προηγούμενος, ο Μιχόπουλος αποχώρησε προς στιγμήν. Έτσι η «σκουάντρα» θα αποτελείται από Καρτερό, Τσέκερη, Βερναρδάκη, Καρανίκα.

Ισχυρή ομάδα, με πίστη, ζήλο, ήθος, δεοντολογία, αξιοπιστία.

Ομάδα που με την ενίσχυση του Πολύφημου ίσως δρέψει δάφνες προπαγάνδας, συσκότισης, συκοφαντίας, εξυπνακισμού. Όχι απλά αριστερή ομάδα, αλλά καρά-αριστερή. «Πολλά κιλά» αριστερή ομάδα.

Μια θλιβερή «παράγκα» προπαγάνδας και μετατροπής του άσπρου σε μαύρο.

Μη μασάς Πολύφημε! Θα υπηρετήσεις την λαϊκή υπόθεση με την ποιότητα που σε διακρίνει από όλα τα πόστα… Έχεις αυτό που λέμε «μέταλλο»…

Γ.Πατ.

Σχόλια

Exit mobile version