Αρχική διεθνή Johatsu: Η «εξάτμιση» ως λύση

Johatsu: Η «εξάτμιση» ως λύση

Με σύμμαχο τους γιαπωνέζικους νόμους για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, περίπου 100.000 άνθρωποι τον χρόνο (καλά διαβάσατε 100.000 τον χρόνο) ακολουθούν τον δρόμο της «εξαφάνισης» στη χώρα της Άπω Ανατολής. Αυτό που πραγματικά συμβαίνει είναι ότι πνιγμένοι από οικονομικές, κυρίως, αλλά και κοινωνικές δυσκολίες χιλιάδες άνθρωποι επιλέγουν να φύγουν από τον τόπο κατοικίας τους και να αλλάξουν όνομα και στοιχεία ώστε να χαθούν από τα μάτια των αρχών. Οι «άνθρωποι που εξατμίζονται» (johatsu) είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο που ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960, αλλά από την αρχή της παρακμής της γιαπωνέζικης οικονομίας στη δεκαετία του 1990 έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Οι «εξατμισμένοι» συνήθως μετακομίζουν σε άλλες πόλεις ή γειτονιές για να μπορέσουν να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους. Πολλές από τις γειτονιές που επιλέγονται ως προορισμοί ελέγχονται από την Γιακούζα, τη μαφία της Ιαπωνίας. Εκεί μπορούν να βρουν κάποια δουλειά που θα τους αποφέρει τα προς το ζην, χωρίς να χρειαστεί να δώσουν ταυτότητες ή άλλα έγγραφα, ό,τι όνομα δηλώσεις είσαι. Συγγενείς και φίλοι αναζητούν τους johatsu, αλλά η αστυνομία δεν μπορεί να κάνει άρση του προσωπικού απορρήτου για να τους εντοπίσει παρά μόνο αν πρόκειται για κάποιο ποινικό αδίκημα.

Το γεγονός, πάντως, ότι στην Ιαπωνία υπάρχει ειδική λέξη για να περιγράψουν την αυτοκτονία από υπερβολική εργασία φανερώνει ότι η επιλογή της εξαφάνισης μάλλον αποτελεί μία ήπια λύση σε σχέση πάντα με την αυτοκτονία. Τον Οκτώβριο του 2016 μια έρευνα φανέρωσε ότι περίπου το 20% των Ιαπώνων δουλεύει τουλάχιστον 80 ώρες υπερωριών το μήνα…

 

Γ. Πατ.

Σχόλια

Exit mobile version