Συνέντευξη στη Βούλα Τούντα

Ο Ιωάννης Λαζάρου –δημοσιογράφος, ερευνητής και εικαστικός–, ο ένας εκ των δύο δημιουργών του ντοκιμαντέρ για τη Βόρεια Εύβοια, Σχέδιο 1 και 2 –ένα ντοκιμαντέρ που έκανε μαζί με την πολιτική επιστήμονα και δημοσιογράφο, Νέλλη Ψαρού–, μίλησε στον Δρόμο για πολλά και ενδιαφέροντα: Για την περιστολή των δικαιωμάτων και των ελευθεριών με πρόφαση τις απανωτές κρίσεις, για το παγκόσμιο φαινόμενο υφαρπαγής της γης με βίαιο τρόπο και την εκδίωξη των ντόπιων πληθυσμών, για την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων χώρων, για τα πάρτι των εταιρειών πάνω στη φυσική και στην ανθρώπινη καταστροφή και πολλά άλλα.

Πώς προέκυψε το εγχείρημα του ντοκιμαντέρ για τη Βόρεια Εύβοια αλλά και ο τίτλος: «Το Σχέδιο»;*
Έχουμε φίλους στην Εύβοια, η Νέλλη μάλιστα, έχει και εντοπιότητα, οπότε καθώς ήμασταν σε επαφή με τους ανθρώπους εκεί, μας περιέγραφαν περίεργα περιστατικά. Επίσης γνωρίζουμε από τη διεθνή πρακτική πως επάνω σε καταστροφές χτίζονται συμφέροντα. Και αυτή δεν φαινόταν να είναι μια απλή φωτιά, καθώς κατέκαψε πάνω από 520.000 στρέμματα με άπνοια. Όλοι μιλούσαν για κάποιο σχέδιο, ήτανε βέβαιοι μετά απ’ αυτά που ζήσανε, οπότε κι εμείς μπήκαμε στη διαδικασία να δούμε αν όντως υπήρχε αυτό το σχέδιο και έτσι ξεκίνησε αυτή η έρευνα.

Στην έρευνα που κάνατε οι κάτοικοι ήταν πρόθυμοι να συνεργαστούν να απαντήσουν στις ερωτήσεις σας; Βρήκατε ανάλογη προθυμία από τις αρχές;
Οι αρχές, έχοντας όλα τα μέσα στη διάθεσή τους, κάνουν δηλώσεις και συνήθως όταν τους παίρνεις κάποια συνέντευξη επιμένουν στις δηλώσεις που έχουν ήδη κάνει. Οπότε δεν απευθυνθήκαμε στις αρχές, αρχικά τουλάχιστον, αλλά στους κατοίκους. Οι άνθρωποι, είχαν την ανάγκη να μιλήσουν. Στείλαμε στην Πυροσβεστική κάποιες ερωτήσεις γραπτώς και αυτοί μας τηλεφώνησαν για να μας πουν ότι δεν μπορούν να μας απαντήσουν.

Τι πραγματεύεται το Σχέδιο 1, «8/10 και αναφορά» και πώς σχετίζεται ο τίτλος με αυτά που καταγγέλλουν οι κάτοικοι;
Το πρώτο μέρος του ντοκιμαντέρ αναφέρεται στο πώς κάηκε η Εύβοια, όπου οι κάτοικοι μας λέγανε ότι την κάψανε. Τους αφήσανε να καούν. Έχουμε ένα περιστατικό στο ντοκιμαντέρ, όπου κάποιος πυροσβέστης επιχείρησε να περάσει, να πάει στο μέτωπο. Τον σταμάτησε κάποιος αξιωματικός, ονόματι Μπάλσης, τον ρώτησε «πού πας, από ποιον έχεις εντολή»; Του είπε «από τον αξιωματικό μου». Εκείνος καλεί τον διοικητή του, «έδωσες εσύ εντολή;» του λέει αυτός «όχι» και του έριξε μία ποινή 8/10 και αναφορά, δηλαδή υστέρηση 8/10 του μισθού του και αναφορά. Αυτό βέβαια είναι ένα δείγμα για το ποιος ήταν ο σχεδιασμός. Δηλαδή, τον σταματάει ο αξιωματικός και όταν του λέει ότι έχει εντολή από τον αξιωματικό του, αυτός δεν τον πιστεύει. Γιατί δεν τον πιστεύει; Έτσι, από εκεί πήραμε και τον τίτλο «8/10 και αναφορά».

«Στους δικούς μας δεν επιτρεπόταν να μπουν στο δάσος, οι ξένοι έμπαιναν. Τα διηγούνται και οι κάτοικοι. Οπότε εδώ βλέπουμε πάλι, ότι δεν υπήρχε πρόθεση να σταματήσουν την καταστροφή. Δόθηκαν ευκαιρίες να σβήσει η φωτιά. Αν σταματούσε σε κάποια σημεία, θα έκαιγε το ένα τρίτο. Όμως, εκεί αρνήθηκε η πυροσβεστική να μπει μες στη φωτιά»

Υπάρχουν δηλώσεις αξιωματούχων της πυροσβεστικής ή κάποιου επίσημου που καταδεικνύουν την πρόθεση μη κατάσβεσης;
Υπάρχει το εξής χαρακτηριστικό. Ο Περιφερειάρχης κος Σπανός, σε συνεδρίαση και μπροστά στις κάμερες δήλωσε πως υπήρχαν εντολές «μη κατάσβεσης». Μετά από ένα τηλεφώνημα που δέχτηκε προσπάθησε να το μαζέψει. Ούτε αυτός δέχτηκε να μας παραχωρήσει συνέντευξη.

Εκείνες τις μέρες, ακούσαμε πως πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα παρέμεναν καθηλωμένα στο έδαφος. Κάποια στιγμή ήρθαν οι Ρουμάνοι πυροσβέστες. Αν θέλεις μας λες και για τη δική τους συμβολή.
Πράγματι, υπήρχαν πολλά αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος διότι τα ιδιωτικά, πλέον, αεροδρόμια προστατεύονται από το κράτος για κίνδυνο πυρκαγιάς Οπότε, αυτά είναι υποχρεωμένα να μένουν εκεί. Μεγάλη δύναμη της πυροσβεστικής είναι ταγμένη να φυλάει τα ιδιωτικά αεροδρόμια Σχετικά με τους ξένους πυροσβέστες, εξαρχής ζήτησαν να έρθουν εδώ να βοηθήσουν, η κυβέρνηση δεν δέχτηκε τη βοήθειά τους. Τους ειδοποίησαν τελικώς την τέταρτη μέρα της Φωτιάς. Πρέπει να σκεφτούμε και πόσο χρόνο χρειάζονται εκείνοι για να μετακινηθούν και να έρθουν εδώ, διότι έρχονται με τα δικά τους υλικά, φυσικά, και με τα δικά τους οχήματα. Αυτοί οι άνθρωποι έπαιξαν πάρα πολύ σημαντικό ρόλο, ήταν πάρα πολύ οργανωμένοι. Δηλαδή, είναι ένα δείγμα πώς πρέπει να είναι οργανωμένη η πυροσβεστική, πώς να είναι οι δασοπυροσβέστες εκπαιδευμένοι και πώς πρέπει να επιχειρούν μες στο δάσος. Στους δικούς μας δεν επιτρεπόταν να μπουν στο δάσος, οι ξένοι έμπαιναν. Τα διηγούνται και οι κάτοικοι. Οπότε εδώ βλέπουμε πάλι, ότι δεν υπήρχε πρόθεση να σταματήσουν την καταστροφή. Δόθηκαν ευκαιρίες να σβήσει η φωτιά. Αν σταματούσε σε κάποια σημεία, θα έκαιγε το ένα τρίτο. Όμως, εκεί αρνήθηκε η πυροσβεστική να μπει μες στη φωτιά.

Ο πρωθυπουργός βγήκε και είπε ότι αποκτήσαμε μια «κουλτούρα εκκενώσεων».
Οι εκκενώσεις, σε κάποιες περιπτώσεις, είναι απαραίτητες. Όμως εδώ μιλάμε για ανθρώπους που ζούνε μέσα στο δάσος, με το δάσος και από το δάσος. Άνθρωποι, οι οποίοι, από μικρά παιδιά είναι μες στις φωτιές και ξέρουνε τους δρόμους, ξέρουν να κάνουν αντιπυρικές ζώνες κ.λπ. Οπότε, έναν τέτοιο πληθυσμό δεν τον εκκενώνεις .Ίσως μόνο τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, δηλαδή, κατάκοιτους, μεγάλης ηλικίας, παιδιά κ.ά. Οι κάτοικοι ευτυχώς αρνήθηκαν να εκκενώσουν, όχι όλοι, κάποιοι από τους κατοίκους, κυρίως οι άνθρωποι που δούλευαν στο δάσος. Και αυτό είναι που τους βοήθησε να σώσουν τα χωριά τους. Γιατί αν είχαν εκκενώσει, θα είχαν καεί και τα χωριά τους.

Τελικά ό,τι σώθηκε οφείλεται στο φιλότιμο κάποιων πυροσβεστών, κυρίως ντόπιων , στην ανυπακοή των κατοίκων και στην αλληλεγγύη.

Έγιναν δαπάνες για διορισμούς στην Πυροσβεστική και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, ή τα 520.000 στρέμματα γης που χάθηκαν στην Εύβοια;
Έγιναν διορισμοί ιερέων και αστυνομικών. Αυτό, καταδεικνύει προτεραιότητες και σκοπιμότητες. Επίσης δεν είναι θέμα απλώς διορισμών .Κάθε χρόνο αυξάνονται τα χρήματα που δίνονται για την πυρόσβεση. Σε υλικοτεχνική υποδομή. Και όσο αυξάνονται αυτά τα κονδύλια, τόσο αυξάνονται και οι καταστροφές. Αυτό δεν ακούγεται πάρα πολύ λογικό. Άρα, κάτι συμβαίνει. Εκεί που υπάρχουν συμφέροντα, δηλαδή στις αγοραπωλησίες υλικών, εκεί δίνονται χρήματα. Σε προσλήψεις, δεν δίνονται. Ούτε στην πρόληψη. Έχουμε την αίσθηση, μετά και από την έρευνα που κάναμε, ότι δεν υπάρχει πρόθεση για την προστασία των δασών.

Ενώ καιγόταν ακόμα η Εύβοια, ο Μητσοτάκης δήλωνε: « εύχομαι και ελπίζω αυτή η μεγάλη οικολογική καταστροφή να αποτελέσει ευκαιρία ευρύτερων συγκλίσεων και συναινέσεων». Ευκαιρία για ποιους;
Ο τίτλος του δεύτερου ντοκιμαντέρ είναι «Πάρτυ Συνεργειών». Υπάρχουν κάποιες λέξεις, όπως είναι οι συνέργειες, οι συγκλίσεις, που όταν κράτος και εταιρίες, τις χρησιμοποιούν , στην πραγματικότητα μιλάνε για τα ΣΔΙΤ, δηλαδή τη σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Μιλάμε, για την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης των πάντων, όπου το κράτος νομοθετεί και οι ιδιώτες κερδοσκοπούν. Αμέσως μετά τη φωτιά, έτρεξαν οι εταιρείες να βοηθήσουν, εταιρείες που έχουνε ή που πρόκειται να αποκτήσουν συμφέροντα στην περιοχή.

Μπορούμε να πούμε σε ποιους τομείς δραστηριοποιούνται αυτές οι εταιρείες;
Δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς: στην ενέργεια, στα δημόσια έργα, δρόμους, λιμάνια, στον τουριστικό τομέα και στον βιομηχανικό.

Υπάρχει ένα θέμα με το πότε παρουσιάστηκαν αυτά τα σχέδια στον Τύπο, είτε στον διαδικτυακό τόπο «διάζωμα» που ανήκει στον Στ. Μπένο. Θα πρέπει να πούμε δυο λόγια για το ρόλο του Στ. Μπένου. Πότε ανακοινώθηκαν και τι λένε ακόμα και σε αυτούς που είναι οι πιο καλοπροαίρετοι και θεωρούν ότι η πυρκαγιά αυτή ήταν ένα τυχαίο συμβάν που δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί;
Στις 10 Αυγούστου, βγήκε ο πρωθυπουργός και ανακοίνωσε ότι συστήνει μία επιτροπή για την Ανασυγκρότηση της Βόρειας Εύβοιας και ότι πρόεδρος αυτής της επιτροπής θα είναι ο Σταύρος Μπένος. Αυτή είναι μια άτυπη επιτροπή, δηλαδή βασίζεται μόνο στο λόγο του πρωθυπουργού που την ανακοίνωσε. Δεν ξέρουμε ποιοι αποτελούν αυτή την επιτροπή, δεν ξέρουμε τίποτα. Ξέρουμε μόνο ότι πρόεδρος αυτής της επιτροπής είναι ο Σταύρος Μπένος. Ένας ιδιώτης. Ο Στ. Μπένος διατέλεσε δήμαρχος Καλαμάτας και αν δεν κάνω λάθος, και υφυπουργός πολιτισμού. Ίδρυσε ένα σωματείο για την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων με το όνομα «Διάζωμα». Σε αυτό το σωματείο, όπως δηλώνει και ο ίδιος και όπως βλέπουμε στην επίσημη ιστοσελίδα του, δεν συμμετέχουν μόνο φυσικά πρόσωπα αλλά και εταιρείες και όταν λέμε εταιρείες, μιλάμε για την Ελίτ των εταιρειών της Ελλάδας, δηλαδή, για μεγάλα κεφάλαια. Από την έρευνά μας προέκυψε ότι υπήρχε ένα αρχείο με τους βασικούς πυλώνες της Ανασυγκρότησης με ημερομηνία 14 Αυγούστου. Δηλαδή, μία μέρα μετά την κατάσβεση της κύριας φωτιάς, το σχέδιο ήταν έτοιμο και τέσσερις μέρες μετά από την ανακοίνωση της επιτροπής αυτής από τον Πρωθυπουργό. Το Διάζωμα λοιπόν έχει έτοιμο το σχέδιο στις 14 του μηνός. Ο τίτλος δε του αρχείου, ήταν «κύκλοι του Μαξίμου-κάθετες-τελικό». Αυτό το σχέδιο, παρουσιάστηκε στη Λίμνη Ευβοίας και αναρτήθηκε στην επίσημη σελίδα του «Διαζώματος» ένα μήνα μετά. Όμως ήταν έτοιμο, ήδη, από τις 14 του μηνός. Πότε προλάβανε να το σχεδιάσουν όλο αυτό; Το σχεδιάγραμμα, περιλαμβάνει τα πάντα: χωροταξικό σχεδιασμό, πράσινη ανάπτυξη, νέο δάσος, νέους οικισμούς, πράσινη ενέργεια και ένα σωρό άλλα τα οποία αναφέρονται στο ντοκιμαντέρ. Όταν επικοινωνήσαμε με το «Διάζωμα» για να τον ρωτήσουμε, ο Στ. Μπένος αρνήθηκε να μας δώσει συνέντευξη «για λόγους αρχής», όπως μας είπε.

Να πάμε λίγο σε αυτούς τους νεολογισμούς και τις καινούργιες ορολογίες: Όχι «κλιματική αλλαγή», είπε ο Μητσοτάκης, αλλά «κλιματική κρίση», «αρνητές της κλιματικής κρίσης» το «νέο δάσος». Τι επιδιώκεται με αυτή τη νέα ορολογία; Βλέπουμε ότι κάποιες λέξεις επανανοηματοδοτούνται.
Είναι ένα γενικότερο φαινόμενο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια. Όταν αναφέρονται σε «κέντρα καινοτομίας», στην ουσία μιλάνε για βιομηχανικές ζώνες. Αλλά η λέξη καινοτομία έχει μέσα το καινούργιο, είναι μία τομή, ας πούμε, σε όλο αυτό που συμβαίνει. Ακούγεται κάπως πιο ευχάριστο στο αυτί, όμως εξακολουθεί να είναι βιομηχανική ζώνη. Μιλάνε για «νέο δάσος» και το νέο μας δίνει μία καλή αίσθηση, όμως δεν έχουμε ιδέα περί τίνος πρόκειται. Μιλάνε, για δέντρα που δεν θα καίγονται, υβριδικά. Επίσης, τώρα με τις «κρίσεις», είναι πολύ πιο εύκολο να επιβάλει κάποιος μέτρα. Το ζήσαμε αυτό και την περίοδο της πανδημίας ,το ζήσαμε την περίοδο της τρομοκρατίας, δηλαδή, μετά τους Δίδυμους Πύργους. Είναι πιο εύκολο να πείσεις κάποιον να συμμορφωθεί (χρησιμοποιούν και αυτό τον όρο, και απαιτούν να υποκύψεις σε εντολές και παράνομες νομοθετήσεις), όταν πρόκειται για κάποια κρίση. Έτσι λοιπόν αναφέρονται στα πάντα με τον όρο κρίση για να μπορέσουν να επιβάλουν αυτή τη δυστοπία που ζούμε. Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, είπε ότι «“οι αντιεμβολιαστές” φημολογούν, ότι θα κάψουμε, λέει, το δάσος για να βάλουμε ανεμογεννήτριες ενώ δεν χρειαζόταν να κάψουμε το δάσος για να βάλουμε ανεμογεννήτριες». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, προσφάτως είπε ότι όπως είχαμε τους αρνητές της πανδημίας, τώρα θα έχουμε τους αρνητές της κλιματικής κρίσης. Δηλαδή μας προκαταβάλει ότι θα υπάρξουν και αυτοί. Γενικώς, οι κρίσεις, παίζουνε αυτό το ρόλο. Υπάρχει μια προσπάθεια επανανοηματοδότησης και εμείς πρέπει να το αποδεχτούμε. Στη διάρκεια της πανδημίας, μας μιλάγανε για την «Επιχείρηση Ελευθερία». Η «Επιχείρηση Ελευθερία» περιελάμβανε: επίδειξη πιστοποιητικού υγειονομικών φρονημάτων, υποχρεωτική χρήση μάσκας κ.ά.

Μας μιλούν συνεχώς για πράσινη ενέργεια και πράσινη μετάβαση, στο ντοκιμαντέρ θίγεται και αυτό το θέμα;
Υπάρχουν κάποιες πράσινες ατζέντες, οι οποίες προέρχονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχουνε σκοπό, όπως μας έχουν πει, να εκμηδενίσουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Αυτή είναι μία τεράστια συζήτηση που υπάρχει, αν το διοξείδιο του άνθρακα, είναι ρύπος. Επίσης αναφερόμαστε στο χρηματιστήριο των ρύπων, στα παιχνίδια που παίζονται και αν τελικά είναι τόσο πράσινη αυτή η ενέργεια. Στα πλαίσια της «πράσινης» ανάπτυξης επιβάλλονται νομοθεσίες που δεν σέβονται το περιβάλλον και εξυπηρετούν τεράστια συμφέροντα.

«Πρέπει να αγωνιστούμε συλλογικά με αλληλεγγύη, όπως έκαναν οι άνθρωποι στην Εύβοια τις μέρες της φωτιάς. Να προστατέψουμε όχι μόνο το περιβάλλον που δέχεται μία τεράστια επίθεση, αλλά ακόμη και τον δημόσιο χώρο. Να αποκτήσουμε αυτάρκεια, διότι ένας απ’ τους σκοπούς του νέου καπιταλισμού, είναι να μας την στερήσει»

Υπάρχει αυτό το σχέδιο για τη Βόρεια Εύβοια και το πάρτι συνεργειών. Πώς το βλέπουν όλο αυτό οι κάτοικοι, τι στάση κρατάνε και πώς θα μπορέσουν να ανατρέψουν αυτό που επιχειρείται σε βάρος της ζωής, της περιουσίας, του περιβάλλοντος, της αυτονομίας που είχαν;
Έχουμε διαβάσει το γνωστό βιβλίο «Το Δόγμα του Σοκ», κατά την άποψή μας, οι κάτοικοι, είναι θύματα μιας τέτοιας επίθεσης, με τα γνωστά αποτελέσματα. Και ενώ οι άνθρωποι βρίσκονται ακόμη σε κατάσταση σοκ, η κυβέρνηση τους εμπαίζει. Ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί πλήρως, έχουν πάρει ένα μέρος των αποζημιώσεων, οι οποίες δεν αντιστοιχούν και στην πραγματική ζημιά που έπαθαν. Ξεσηκώθηκαν κάποιοι, έκαναν και κάποιες νομικές ενέργειες. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει τελικά εκεί πέρα. Έχουν δεχτεί και μια επίθεση «αλληλεγγύης» από μεγάλες ΜΚΟ, ιδρύματα και εταιρείες που υπόσχονται εκατομμύρια βοήθειας, ενώ στην πραγματικότητα προσπαθούν να περάσουν παγκοσμιοποιητικές ατζέντες. Λένε στους κατοίκους να αλλάξουνε καλλιέργειες, να ξεριζώσουν τις ελιές, και τις παραδοσιακές καλλιέργειες και να καλλιεργήσουν γκότζι μπέρι και έντομα!

Θεωρείτε πως η καταστροφή συνδέεται με μεγάλα συμφέροντα;
Στο ντοκιμαντέρ αναφερόμαστε σε συγκεκριμένα συμφέροντα και τις σχέσεις τους με τους πολιτικούς. Να πω επίσης πως η έρευνά μας αυτή, έχει ως αφορμή την Εύβοια, αλλά θέλει να αναδείξει ακριβώς αυτό που γίνεται παγκοσμίως. Μια προσπάθεια επικράτησης, ενός ιδιότυπου, «εταιρικού, αποικιοκρατικού καπιταλισμού». Αυτό που κάνει ο καπιταλισμός είναι ότι πηγαίνει σε χώρες, όπως, στην Αφρική, στην Ινδία κ.α. και υφαρπάζει τη γη των ντόπιων, τους διώχνει από κει με διάφορους τρόπους. Ένας από αυτούς είναι και η φωτιά. Αυτό που γίνεται στην Εύβοια με τις ΜΚΟ και τις εταιρίες που έχουνε πάει εκεί τάχα να βοηθήσουν το βλέπουμε να ξετυλίγεται παγκοσμίως. Παράδειγμα η γνωστή WWF με τα πάρκα της. Τεράστιες εκτάσεις, δήθεν για την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής από όπου εκτοπίζονται οι κάτοικοι ενίοτε και με βίαιο τρόπο ενώ δεν έχουν το δικαίωμα ούτε να κυνηγήσουν, ούτε να καλλιεργήσουν. Τους στερούν τους πόρους και τη γη και οι κάτοικοι δεν έχουν μετά πού να γυρίσουν.

Από εδώ και πέρα, τι μπορεί να γίνει;
Σήμερα, το δάσος αναγεννάται, στα περισσότερα μέρη. Μα ζούμε με τον φόβο της επόμενης φωτιάς καθώς δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη να μην ξανακαεί. Αν ξανακαεί θα σβήσει κάθε ελπίδα αναγέννησης. Νοιώθουμε πως δεν υπάρχει διάθεση για ανασυγκρότηση της περιοχής, αλλά υπάρχει ένα πολύ καλό σχέδιο για την αρπαγή της γης και την εκδίωξη των κατοίκων οι οποίοι είναι εμπόδιο στα σχέδιά τους.
Πρέπει να αγωνιστούμε συλλογικά με αλληλεγγύη, όπως έκαναν οι άνθρωποι στην Εύβοια τις μέρες της φωτιάς. Να προστατέψουμε όχι μόνο το περιβάλλον που δέχεται μία τεράστια επίθεση, αλλά ακόμη και τον δημόσιο χώρο. Να αποκτήσουμε αυτάρκεια, διότι ένας απ’ τους σκοπούς του νέου καπιταλισμού, είναι να μας την στερήσει. Η επίθεση που γίνεται πλέον, είναι απέναντι σε όλες μας τις ελευθερίες: Της έκφρασης, της κίνησης, ακόμα και στην ίδια την κυριαρχία του σώματός μας. Και εξαρτάται από εμάς αν θα το επιτρέψουμε.

* Και τα δύο μέρη του ντοκιμαντέρ των Νέλλη Ψαρρού και Ιωάννη Λαζάρου, «Βόρεια Εύβοια- Το Σχέδιο» είναι αναρτημένα ελεύθερα στην σελίδα www.tosxedio.com

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!