Με επιστολή του προς το γ.γ. του ΟΗΕ, που κατατέθηκε στις 18/ 3, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στον οργανισμό, Φ. Σινιρλιόγλου, απαντώντας σε αντίστοιχη επιστολή του εκπρόσωπου της Κύπρου, καταργεί την επιρροή του Καστελόριζου στη χάραξη της ΑΟΖ στην περιοχή και καταλήγει στην πρόταση ότι τα νομικά και κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στην Αν. Μεσόγειο συνορεύουν απευθείας με αυτά της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με την επιστολή της προς τον ΟΗΕ, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι «διαθέτει τις μεγαλύτερες ηπειρωτικές ακτές της Ανατολικής Μεσογείου» και κατά συνέπεια τα «εξωτερικά όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας στις προαναφερθείσες θαλάσσιες περιοχές ακολουθούν τη διάμεση γραμμή μεταξύ των τουρκικών και αιγυπτιακών ακτών».

Στη συνέχεια μάλιστα ο Τούρκος πρέσβης γίνεται πιο προκλητικός αμφισβητώντας την υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Επιπλέον, θα ήθελα να επαναλάβω ότι δεν υπάρχει ενιαία αρχή η οποία νομικά ή στην πραγματικότητα είναι αρμόδια να εκπροσωπεί τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκυπρίους και κατά συνέπεια την Κύπρο ως σύνολο. Ως εκ τούτου, η Τουρκική Δημοκρατία και η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου συνήψαν συμφωνία οριοθέτησης υφαλοκρηπίδας το 2011 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη». Έτσι επισημαίνει ότι «οι δραστηριότητες του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός και των υποστηρικτικών του σκαφών υπάγονται εξ ολοκλήρου στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η Τουρκία ασκεί ipso facto (αυτοδικαίως) και ab initio (εξ αρχής) αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα και δικαιοδοσία που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο».

Θα ήταν περιττό να αναμείνει κανείς την ελληνική αντίδραση. Οι ισχυρισμοί της Τουρκίας αντλούν δύναμη από τα επιχειρήματα των Κοτζιά-Κατρούγκαλου και μάλιστα σε επίσημες συναντήσεις με τους εκπροσώπους της Τουρκίας.

Ν.Τ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!