Ευρωπαϊκή νομιμότητα

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ είχε αποφασίσει ομόφωνα ότι η ευρωπαϊκή στρατιωτική δύναμη EUFOR θα διασφαλίζει την τήρηση της Συμφωνίας του Ντέιτον στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη (μια μη λειτουργούσα συνομοσπονδιακή οντότητα που στην πραγματικότητα κυβερνάται από τον Γερμανό ύπατο Κρίστιαν Σμιτ). Οι Σερβοβόσνιοι απειλούν να αποσχιστούν, ενώ και στην Κροατομουσουλμανική Ομοσπονδία έχουν βγει τα μαχαίρια. «Τι θα κάνει η EUFOR εάν αποσυρθεί ένα από τα μέρη που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Ντέιτον;» ερωτήθηκε η ολλανδική κυβέρνηση στη βουλή, με αφορμή την αποστολή και νέας στρατιωτικής μονάδας στη Βοσνία. «Η EUFOR θα παρέμβει και θα εφαρμόσει τη συμφωνία», ήταν η απάντηση των Ολλανδών κυβερνώντων (δηλαδή οι Ευρωπαίοι θα επαναφέρουν δια της βίας όποιον αποσχιστεί…). «Και τι θα γίνει εάν αυτή τη φορά η Ρωσία δεν συμφωνήσει με την παράταση της εντολής του Συμβουλίου Ασφαλείας στην EUFOR;», ξαναρωτήθηκε η ολλανδική κυβέρνηση από ορισμένους επίμονους βουλευτές. «Εκτιμούμε ότι αυτός ο κίνδυνος είναι περιορισμένος», απάντησαν οι Ολλανδοί κυβερνώντες. «Ναι, αλλά εάν διαψευστούν οι προσδοκίες σας;» επέμεναν οι βουλευτές. «Εάν τεθεί ρωσικό βέτο, τόσο η Ε.Ε. όσο και το ΝΑΤΟ αναπτύσσουν εναλλακτικά σενάρια», απάντησαν οι κυβερνώντες. Μετάφραση: εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφασίσει κάτι που δεν μας συμφέρει, θα το γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια και θα κάνουμε αυτό που μας αρέσει. Ευρωπαϊκή νομιμότητα, όχι αστεία…

Βαριά πηδηματάκια

«Είναι καλό για την οικονομία της Ευρώπης να υπάρχει μια κυβέρνηση στη Βουλγαρία που να εγγυάται τη συμμετοχή στα προγράμματα της Ε.Ε. και να οδηγεί τη χώρα στην Ευρωζώνη» (τώρα για πόσο θα υπάρχει, είναι άλλο ζήτημα: μόνο το 24% των Βουλγάρων πιστεύει ότι η νέα κυβέρνηση θα αντέξει μέχρι τη λήξη της θητείας της). Εν πάση περιπτώσει, αυτό δήλωσε για τη χώρα της η κυρία Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, διευθύνουσα σύμβουλος του ΔΝΤ. Η Γκεοργκίεβα, με διδακτορικό Οικονομικών από το Ανώτατο Οικονομικό Ινστιτούτο Καρλ Μαρξ, γόνος στελεχών του πρώην καθεστώτος, μεταπήδησε έγκαιρα στη σωστή πλευρά. Γι’ αυτό, και παρόλο που έλαβε τη «λάθος» μόρφωση, τελικά δίδαξε στα καλά πανεπιστήμια της Δύσης, και έπειτα πέρασε από τη θέση της αναπληρώτριας προέδρου της Παγκόσμιας Τράπεζας, της Ευρωπαίας επιτρόπου, της αντιπροέδρου της Κομισιόν κ.ο.κ., μέχρι να γίνει… CEO του ΔΝΤ. Απ’ τον μαρξισμό στην Ε.Ε. και το ΔΝΤ, 2-3 μεταπτυχιακά δρόμος.

Μεταμέλεια μηδέν

«Όταν με ρώτησαν αν άξιζε η φυλάκιση, αν άξιζε ο πόλεμος, είπα ότι θα τα έκανα όλα ξανά, δεν θα άλλαζα τίποτα», δήλωσε ο Ντάριο Κόρντιτς. Πρόκειται για τον διοικητή του «Κροατικού Συμβουλίου Άμυνας» στον πόλεμο της Βοσνίας, ο οποίος καταδικάστηκε το 2001 από το Διεθνές Δικαστήριο για σχεδιασμό και υποκίνηση δολοφονιών και για εθνοκάθαρση. Μεταξύ άλλων, στις 16 Απριλίου 1993 με εντολή του δολοφονήθηκαν από τις κροατικές δυνάμεις 116 Βοσνιομουσουλμάνοι άμαχοι, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και παιδιών. Ο Κόρντιτς αποφυλακίστηκε το 2014, αφού εξέτισε τα 2/3 της 25χρονης ποινής του (το μεγαλύτερο μέρος της οποίας το πέρασε σε καθωσπρέπει αυστριακή φυλακή…).

Δυσοίωνο μέλλον

Το κόμμα του νέου προέδρου Μιλάτοβιτς «Ευρώπη Τώρα» βγήκε πρώτο στις εκλογές του Μαυροβουνίου με 26%. Αλλά με τέτοιο ποσοστό αδυνατεί να ξεμπερδέψει με το παρελθόν της 30χρονης θητείας του διεφθαρμένου φιλοαμερικάνου (και πρώην «κομμουνιστή») Τζουκάνοβιτς – του οποίου το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα βγήκε δεύτερο με 24%. Το φιλοσερβικό κόμμα «Για το Μέλλον του Μαυροβουνίου» εξασφάλισε 15%, και το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού Αμπάζοβιτς 12,5%. Το Βοσνιακό Κόμμα πήρε 7%, ενώ το Αλβανικό Φόρουμ, η Αλβανική Συμμαχία, η Κροατική Πρωτοβουλία Πολιτών και το φιλοσερβικό Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα οριακά εισέρχονται στο κοινοβούλιο. Είναι φανερό ότι πρέπει να γίνουν πολλές υποχωρήσεις προκειμένου να συσταθεί κυβέρνηση. Άρα οι μηχανισμοί του κράτους, στελεχωμένοι από τον Τζουκάνοβιτς και την κλίκα του, θα κάνουν για καιρό ακόμα τη δουλειά τους…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!