Τη δημιουργική λογιστική επιστρατεύει η κυβέρνηση προκειμένου να εξωραΐσει την πολύ άσχημη εικόνα υλοποίησης του Προϋπολογισμού.
Την εικόνα, όμως, αποτυπώνουν εύγλωττα τα στοιχεία του Α’ εξαμήνου, όπως τα δημοσιοποίησε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.
Η κυβέρνηση επικαλείται ότι ενώ είχε προβλεφθεί πρωτογενές έλλειμμα 3.877 εκατ. ευρώ για το Α’ εξάμηνο, τελικά τα πράγματα πήγαν καλύτερα καθώς το πρωτογενές έλλειμμα συρρικνώθηκε στα 1.511 εκατ. ευρώ. Πώς το κατάφεραν αυτό; Μη πληρώνοντας τις τακτικές υποχρεώσεις του κράτους (εκτός βέβαια από τους τόκους του δημόσιου χρέους), συρρικνώνοντας το ήδη πολύ περιορισμένο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και μη πληρώνοντας τις οφειλόμενες από το κράτος στους πολίτες και τις επιχειρήσεις επιστροφές φόρων. Αν αυτές οι πληρωμές είχαν γίνει όπως είχαν σχεδιασθεί, το πρωτογενές έλλειμμα θα εκτοξευόταν στα 3.737 εκατ. ευρώ.
Τι δείχνει όμως αυτή η τακτική της κυβέρνησης; Προφανώς, την ασφυξία στην οποία είναι αποφασισμένη να καταδικάσει την κοινωνία προκειμένου να είναι συνεπής απέναντι στην τρόικα. Ενδεχομένως όμως υποκρύπτει ευρύτερους σχεδιασμούς για εμβάθυνση στο μνημονιακό τέλμα, καθώς ως πρώτιστη προϋπόθεση για κάθε νέο πρόγραμμα έχει τεθεί από την τρόικα η (με κάθε τρόπο και κόλπο) επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος.
Από τα στοιχεία, το πιο ενδεικτικό για την κατάσταση της κοινωνίας είναι η υστέρηση στη συλλογή φόρων: μείον 1,6 δισ. Ο λαός δεν έχει να πληρώσει, ο μεγάλος πλούτος έτσι κι αλλιώς δεν φορολογείται, το εφοπλιστικό κεφάλαιο -ο πλέον υποφορολογημένος τομέας της οικονομίας- συμφώνησε απλώς σε μια εθελοντική συνεισφορά ολίγων εκατομμυρίων σε βάθος τριετίας. Όμως, με τα φορολογικά έσοδα σε κατρακύλα, με τις κρατικές δαπάνες σε ασφυξία, τι άλλο μπορεί να προκύψει παρά ακόμη βαθύτερη ύφεση; Ήδη όλοι οι επίσημοι φορείς αναθεωρούν τις προβλέψεις και συγκλίνουν σε ύφεση περί το 5% το 2013 αλλά και συνέχισή της το 2014. Σε τέτοιες συνθήκες, ακόμη και η εκτόξευση της ανεργίας στο 34% -όπως ήδη εκτιμούν ανεξάρτητοι φορείς- δεν είναι ο πάτος. Άλλωστε, όλα τα δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά κενά για το 2014-2016, πέραν αυτών που προκύπτουν για το 2013, προμηνύουν νέα mνημόνια…
Χ.Κ.