Ο αγώνας στις συγκοινωνίες, αγώνας όλων των εργαζομένων
Παρά τους τόνους λάσπης για το ύψος των μισθών τους, παρά την αντικειμενική δυσφορία που μπορεί να γεννά η παρατεταμένη απεργία των εργαζομένων στις συγκοινωνίες και οι δυσκολίες μετακίνησης που επιφέρει, είναι ένας αγώνας που αξίζει και πρέπει να στηριχτεί. Γιατί ο αγώνας να κρατηθούν οι συγκοινωνίες δημόσιες και φθηνές, είναι αγώνας όλων των εργαζομένων. Γιατί κανένα όφελος δεν έχουν τα λαϊκά στρώματα από τις αλλαγές που θα επιφέρει η αναδιάρθρωση που ετοιμάζουν στις αστικές συγκοινωνίες. Αντίθετα, ήδη πλήττονται από τα λειψά δρομολόγια, που αύριο θα γίνουν ακόμα λιγότερα και από τα ακριβά εισιτήρια, που θα φθάσουν μέχρι και στο διπλάσιο.
Η μαζική αντίδραση των εργαζομένων, που ξεπέρασε δισταγμούς και εμπόδια και συνεχίζεται με επιμονή και συντονισμό, είναι παράδειγμα προς μίμηση. Όπως χαρακτηριστικά γράφει και ανακοίνωση του συντονισμού πρωτοβάθμιων σωματείων, τώρα είναι η ώρα για ενωτικούς αγώνες όλων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, με συνελεύσεις και επιτροπές αγώνα «από τα κάτω», ώστε να αποτραπούν τα παζάρια και τα ξεπουλήματα, να μη μείνουν μόνοι τους οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες, όπως έγινε στον ΟΣΕ, να μην τολμήσει η κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιστράτευση, όπως έγινε στους μεταφορείς και τους ναυτεργάτες.
Σωματειακή επιτροπή; Απολύεσαι!
Οι έντονες φήμες για μειώσεις μισθών στην κυτιοποιία ΜΕΤΡΟΝ, προκάλεσαν τη συγκέντρωση των 70 εργαζομένων της επιχείρησης στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά, όπου συζητήθηκαν οι τρόποι αντίδρασης και αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε εκλογή σωματειακής επιτροπής. Η συγκέντρωση έγινε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου.
Δυο μέρες μετά, το πρωί της περασμένης Τρίτης, έξι εργαζόμενοι (από τους οποίους οι δύο είχαν δηλώσει συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο για τη σωματειακή επιτροπή και ο ένας είχε δηλώσει συμμετοχή στην εφορευτική επιτροπή) άκουσαν τη διοίκηση να τους ανακοινώνει την απόλυσή τους.
Είναι μια πρόγευση για τους όρους με τους οποίους πρόκειται να συναφθούν οι Ειδικές Επιχειρησιακές Συμβάσεις Εργασίας, που νομοθέτησε πρόσφατα η κυβέρνηση. Με τρομοκρατημένους εργαζόμενους, με χτύπημα κάθε προσπάθειας οργάνωσης, οι εργοδότες ενθαρρυμένοι ετοιμάζονται να αλώσουν κάθε εργασιακό δικαίωμα.
Οι απολύσεις αυτές δεν πρέπει να περάσουν. Ήδη χθες Πέμπτη οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στην τρίωρη στάση εργασίας που κήρυξε η Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, ενώ ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και η εκλογή Σωματειακής Επιτροπής με καθολική συμμετοχή.
Άμα δεν βγαίνουν τα… κουκιά
Πριν από λίγες μέρες ο Ριζοσπάστης δημοσίευε ρεπορτάζ, όπου κατήγγελλε ότι η… εργοδοσία προσπαθεί να αλώσει το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά. Το συνδικάτο που ελέγχεται από το ΠΑΜΕ, βρίσκεται σε αρχαιρεσίες από την 1η Δεκεμβρίου, ενώ στις 12/12 που έληγε η ημερομηνία με απόφαση της εφορευτικής επιτροπής παρατάθηκαν μέχρι τις 21/12, οπότε και δόθηκε νέα παράταση δύο ημερών.
Αυτή η «τραγελαφική» κατάσταση, όπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι, να κρατηθεί με κάθε τρόπο το συνδικάτο στις «ταξικές δυνάμεις», ακόμη και με ακραίες αντιδημοκρατικές διαδικασίες, είναι μια συνηθισμένη πρακτική σε πολλά σωματεία που ελέγχει το ΠΑΜΕ.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η πρακτική αυτή έχει και… οικονομικές συνέπειες. Μια διαδικασία που κρατά σχεδόν ένα μήνα, επιβαρύνει το ταμείο του συνδικάτου με δικαστικά έξοδα, ενώ την ίδια στιγμή δεν παρέχεται διευκόλυνση στους δοκιμαζόμενους από την ανεργία εργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης να ρυθμίσουν τις συνδρομές τους, ώστε να προσέλθουν να ψηφίσουν.
Ποιος μπορεί να αισθάνεται ευτυχής με τέτοιες απαράδεκτες καταστάσεις;
Μια παρέμβαση ανατρέπει τα… παχιά λόγια
Αμήχανη η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ χαιρετίζει συνέντευξη Τύπου του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης για τα Ναρκωτικά, πίσω από το πανό που ξεδίπλωσαν εργαζόμενοι στα 71 κέντρα πρόληψης. Οι εργαζόμενοι εδώ και 15 χρόνια εργάζονται στον ευαίσθητο τομέα της πρόληψης χωρίς να υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, χωρίς επιστημονική στήριξη και τώρα αντιμετωπίζουν και τον κίνδυνο πλήρους διάλυσης με τη διοικητική μεταρρύθμιση του Καλλικράτη. Όπως τόνισαν με την παρέμβασή τους, αγωνίζονται για την επίλυση του θεσμικού ζητήματος των κέντρων πρόληψης, νομοθετική κατοχύρωση πάγιας, επαρκούς και διαρκούς χρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, επαγγελματική διασφάλιση των εργαζομένων, άμεση καταβολή των συσσωρευμένων οφειλών, ύψους 17 εκατομμυρίων ευρώ, άμεση υπογραφή των συμβάσεων μεταξύ ΟΚΑΝΑ και εταιριών των κέντρων, που καθυστερούν μέχρι και μια διετία.