Οι καλύτερες προτάσεις είναι καταδικασμένες να μην εφαρμοστούν ποτέ, αν δεν συζητηθούν και δεν γίνουν αποδεκτές από εκείνους τους οποίους αφορούν.

Και στον ευαίσθητο και πολύπαθο χώρο του ποδοσφαίρου η προσπάθεια που έχει να καταβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για να ξεθεμελιώσει τη πίστη πως ένα μοντέλο υπάρχει -αυτό των μεγαλοπαραγόντων και της εμπορευματοποίησης- πρέπει να είναι ακόμα μεγαλύτερη.
Έτσι έχει ξεκινήσει μια σειρά συζητήσεων και πρωτοβουλιών αξιοποιώντας τις Τοπικές του Οργανώσεις προκειμένου να ακούσει και να ακουστεί, να προβληματίσει αλλά και να αντλήσει νέες ιδέες, μα πάνω απ όλα να καταστήσει σαφές πως με μια κυβέρνηση της αριστεράς θα αλλάξει ριζικά το τοπίο για το ποδόσφαιρο και η σύγκρουση με όλους αυτούς που κέρδιζαν τόσα χρόνια απομυζώντας τους πόρους του και ρίχνοντάς το στην ανυποληψία είναι αναπόφευκτη και επιβεβλημένη
Στο πλαίσιο αυτό, το διήμερο 26 και 27 Ιούνη, το Τμήμα Αθλητισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δράμας με τη συνδρομή του παλαίμαχου ποδοσφαιριστή, συνδικαλιστή και υπεύθυνου του τομέα ποδοσφαίρου του κόμματος Νίκου Μάλλιαρη, πήρε την πρωτοβουλία να αναδείξει τα προβλήματα του ποδοσφαίρου στις συνθήκες της κρίσης, συζητώντας με τις τοπικές αρχές, τα σωματεία αλλά και τους φιλάθλους ολόκληρου του νομού.
Έτσι, την Τετάρτη 26/6 το πρωί, ο Ν. Μάλλιαρης μαζί με τα στελέχη του Αθλητικού Τμήματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Δράμας Φεστερίδη Χρήστο, Παπουτσή Γιώργο, Ορφανίδη Αδάμ και το Γραμματέα της Ν.Ε. του κόμματος, Καρβούνη Δημήτρη, επισκέφτηκαν τον Δήμο Νευροκοπίου και στο Δημαρχείο και είχαν επαφές με εκπροσώπους των σωματείων του λεκανοπεδίου και τον υπεύθυνο αθλητισμού του Δήμου κ. Φλήκα Μιχάλη. Εκπροσωπήθηκαν τα σωματεία Ακρίτας Νευροκοπίου, πρωταθλητής στην Α1 Δράμας, διά του προέδρου του κ. Ταμπουρίδη Ελευθέριου και μελών της Διοίκησης, Βροντού, Γραμμένη, Λευκόγεια, ενώ ο πατέρας Σίμος εκπροσώπησε την υπό σύσταση ομάδα των χωριών Βαθύτοπος και Κατάφυτος.
Αντίστοιχα την Πέμπτη 27/7 το πρωί έγινε επίσκεψη στο Δήμο Προσοτσάνης και επαφή με τα σωματεία του Δήμου και το δήμαρχο κ. Λύσσελη Άγγελο. Εκπροσωπήθηκαν τα σωματεία Δόξα Πετρούσας, Δόξα Σιταγρών, Άρης Μαυρολεύκης, Πανσυνεταιριστική, Γραμμένη, Κοκκινόγεια και Μεγαλόκαμπος.
Με τους εκπροσώπους των σωματείων αλλά και τους θεσμικούς φορείς, έγινε συζήτηση αναφορικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο του Νομού εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Όλοι τόνισαν πως η κατάσταση είναι πέρα από τα όρια και τις αντοχές τους.
Την Τετάρτη 26/6 το απόγευμα, το Αθλητικό Τμήμα διοργάνωσε ανοιχτή εκδήλωση στο Ωδείο της πόλης, με θέμα: «Επαγγελματικό και ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο στα χρόνια της κρίσης, προβλήματα και λύσεις». Εκεί , παρουσία του δημάρχου Δράμας κ. Χαρακίδη Κυριάκου, εκπροσώπων της ΕΠΣ Δράμας, του προέδρου του Συνδέσμου Προπονητών, γυμναστών και ποδοσφαιριστών, ο Ν. Μάλλιαρης παρουσίασε τις βασικές αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το ποδόσφαιρο.
Τόνισε πως η αναβάθμιση του ποδοσφαίρου και η διέξοδος από την κρίση περνά από την αναζωογόνηση των σωματείων, με συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων σ’ αυτά, φιλάθλων, παραγόντων, ποδοσφαιριστών, ως μέλη με δικαιώματα «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» καθώς και από την εφαρμογή ενός θεσμικού πλαισίου που θα αποτρέπει την ανάπτυξη παρασιτικών-ιδιοτελών-κερδοσκοπικών φαινομένων και θα συμβάλλει στον εκδημοκρατισμό της ΕΠΟ και των τοπικών ποδοσφαιρικών ενώσεων. Το ποδόσφαιρο πρέπει να διέπεται από αρχές και κανόνες εντός και εκτός γηπέδων. Είναι ανάγκη να επαναφέρουμε τη συλλογικότητα, την αγωνιστικότητα, το ήθος, να ξαναφτιάξουμε ένα ποδόσφαιρο με παιδαγωγικό χαρακτήρα χωρίς τυφλό φανατισμό και στείρο οπαδισμό.
Ο δήμαρχος Δράμας, Κυριάκος Χαρακίδης, από την πλευρά του, στηλίτευσε κι αυτός κατεστημένες νοοτροπίες, δεσμεύτηκε πως παρ’ όλο που οι χρηματοδοτήσεις για αθλητισμό και πολιτισμό είναι μειωμένες κατά 50% κάνει και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί. Νωρίτερα ο Ν. Μάλλιαρης είχε την ευκαιρία να συναντηθεί στο Εθνικό Στάδιο Δράμας με παλαίμαχους ποδοσφαιριστές.
Τέλος, την Πέμπτη 27/6 το απόγευμα διοργανώθηκε Περιφερειακή σύσκεψη των αθλητικών τμημάτων του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΑΜΘ στην Ξάνθη. Όλοι όσοι ήταν παρόντες συζήτησαν για πρωτοβουλίες που πρέπει να παρθούν, ώστε οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για το ποδόσφαιρο να διαχυθούν άμεσα στην κοινωνία.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!