Ο Κίσινγκερ για τη Συρία

Από πρόσφατη συζήτηση με το γεράκι της αμερικανικής πολιτικής, στο Ford School.
«Υπάρχουν τρία πιθανά σενάρια. Μια νίκη του Άσαντ. Μια νίκη των Σουνιτών. Ή μια κατάληξη στην οποία οι διάφορες εθνότητες θα συμφωνήσουν να συνυπάρχουν αλλά σε λίγο-πολύ αυτόνομες περιοχές ώστε να μην καταπιέζει η μια την άλλη. Αυτό το σενάριο προτιμώ και εγώ. Αλλά αυτή δεν είναι μια δημοφιλής άποψη.
Πρώτα απ’ όλα η Συρία δεν είναι ένα ιστορικό κράτος. Δημιουργήθηκε στην παρούσα μορφή του το 1920 και του δόθηκε η μορφή εκείνη που διευκόλυνε τον έλεγχό του από τη Γαλλία, που είχε την Εντολή των Ηνωμένων Εθνών. Στο γειτονικό Ιράκ δόθηκε επίσης εκείνη η μορφή που διευκόλυνε τον έλεγχό του από την Αγγλία. Ταυτόχρονα η μορφή και των δύο κρατών σχεδιάστηκε ώστε κανείς από τους δύο να μην κυριαρχεί στην περιοχή.
Στον αμερικανικό Τύπο η σύγκρουση στη Συρία περιγράφεται ως σύγκρουση μεταξύ της δημοκρατίας και ενός δικτάτορα που σκοτώνει το λαό του και που πρέπει να τιμωρήσουμε. Δεν είναι όμως αυτό που συμβαίνει. Ίσως η σύγκρουση ξεκίνησε από μερικούς δημοκράτες. Αλλά στο σύνολό της πρόκειται για μια εθνική και σεκταριστική σύγκρουση.
Είμαι υπέρ της απαλλαγής από τον Άσαντ, ωστόσο η διαμάχη ανάμεσα σε εμάς και τους Ρώσους είναι ότι οι Ρώσοι λένε: ξεκινάτε να απαλλαγείτε από τον Άσαντ αλλά δεν είναι εκεί το ζήτημα γιατί διαλύετε το όλο κράτος και θα καταλήξετε όπως στο Ιράκ. Και θα έχετε έναν ακόμη χειρότερο εμφύλιο. Με αυτό τον τρόπο το χάος πήρε την παρούσα μορφή».

 

Η αυτοκρατορία σε υποχώρηση

Σε συνέντευξη Τύπου ο επιτελάρχης του αμερικανικού στρατού στρατηγός Οντιέρνο ανακοίνωσε πως μέχρι το 2018 ο στρατός θα μειωθεί κατά 14%, και στην περίπτωση που συνεχιστεί η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική και το 2014, μπορεί να φτάσει και το 31% μείωσης. Ο προϋπολογισμός που διπλασιάστηκε στα χρόνια 2001-2010 τώρα μειώνεται. Και το προσωπικό των 570.000 μπορεί μέχρι το 2018 να έχει μειωθεί στις 390.000.

 

Ένας κόσμος σε αναταραχή

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Βραζιλία όπου οι νεκροί έχουν φτάσει τους 5. Συνεχίζονται και στην Τουρκία όπου η βιαιότητα της αστυνομίας εντείνεται. Συγκρούσεις έγιναν και στην Πορτογαλία, στις διαδηλώσεις για τη νέα μεγάλη γενική απεργία που παρέλυσε τη χώρα. Συγκρούσεις προχθές και στη Χιλή που επαναλαμβάνονται εδώ και χρόνια με πρωταγωνιστή το μαθητικό κίνημα που διεκδικεί δημόσια δωρεάν παιδεία. Συγκρούσεις με 36 νεκρούς, αστυνομικούς, περαστικούς και αυτονομιστές μουσουλμάνους που επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στη δυτική επαρχία Ξινγιάνγκ στην Κίνα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!