Του Τάσου Καρβουνιάρη. Και βέβαια δεν αναφέρομαι στο γνωστό συνδικάτο που ιδρύθηκε το 1980 και ήταν ένα από τα βασικά αντιπολιτευτικά κέντρα, που οδήγησαν το 1989 στη πτώση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Πολωνίας.

Η αναφορά γίνεται στην έμπρακτη αλληλεγγύη των κινημάτων στη σημερινή Πολωνία, όπου μετά το 1989 επικράτησαν οι πιο ακραίες μορφές της «ελεύθερης» αγοράς (όπως έγινε σε όλες τις χώρες του πρώην «υπαρκτού σοσιαλισμού»). Και ιδιαίτερα η αναφορά γίνεται σε μία εμβληματική μορφή της σύγχρονης κινηματικής Αριστεράς στη Πολωνία, τον Πιότρ Ικονόβιτς (Piotr Ikonowicz). Το όνομα του 57χρονου Πιoτρ, είναι συνώνυμο με την έννοια της Αλληλεγγύης. Αγωνιστής του δρόμου και όχι των γραφείων, ακούραστος και συνεπής μαχητής, για τα δικαιώματα των πιο φτωχών στρωμάτων της πολωνικής κοινωνίας.
Ενεργός στην «Αλληλεγγύη» από την αρχή της ίδρυσης του συνδικάτου, καταδικάστηκε για την αντικαθεστωτική του δράση και φυλακίστηκε για αρκετούς μήνες το 1982. Διετέλεσε ένας από τους ηγέτες του Πολωνικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Εξελέγη για δύο θητείες στη πολωνική βουλή. Από τη δεκαετία του ’90 ενεργοποιείται στο κίνημα κατά των εξώσεων. Με ομάδες αλληλέγγυων, μπλόκαραν τις εισόδους των πολυκατοικιών, με σκοπό να εμποδίσουν την έξωση ατόμων, που δεν είχαν να πληρώσουν το ενοίκιο.
Αυτός ο ακτιβισμός συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, μέσω του «Γραφείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης». Το 2002 σε μία τέτοια παρέμβαση, κατηγορήθηκε, ότι χτύπησε έναν ιδιοκτήτη διαμερίσματος, που έκανε έξωση σε ένα ζευγάρι ηλικιωμένων. Καταδικάστηκε σε έξι μήνες κοινωνικής εργασίας. Δεν αποδέχθηκε αυτή τη ποινή, θεωρώντας ότι κοινωνική εργασία είναι αυτό, που επιτελεί, μέσω της συλλογικότητας του. Η πολωνική Δικαιοσύνη μετέτρεψε τη ποινή σε 90 ημέρες φυλάκιση. Φέτος, στις 14 Οκτωβρίου, του ζητήθηκε να παρουσιαστεί για να εκτίσει τη ποινή του, κάτι, που δεν έκανε και έτσι συνελήφθη στις 20 Οκτωβρίου και μεταφέρθηκε στη φυλακή.
Ξεκίνησε απεργία πείνας, θεωρώντας τον εαυτό του πολιτικό κρατούμενο. Μαζί του ξεκίνησε απεργία πείνας η σύζυγός του και ένας βουλευτής. Νωρίτερα, είχε ζητηθεί από τον ίδιο και από προσωπικότητες της Πολωνίας να του δοθεί χάρη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Μετά από διαμαρτυρίες που ξεσήκωσε η φυλάκιση του Ικονόβιτς, τόσο στη Πολωνία, όσο και στην Ευρώπη (Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς, ευρωβουλευτές Πρασίνων, κόμματα της Αριστεράς – μήνυμα έστειλε και το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, διανοούμενοι κ.λπ.), αφέθηκε ελεύθερος στις 12 Νοεμβρίου.
Τον Πιοτρ των θυμάμαι από τη δεκαετία του ’90 στη Πολωνία. Τον γνώρισα κατά τη διάρκεια του Alter Summit, στην Αθήνα. Ο Πιoτρ είχε εντυπωσιαστεί από το κίνημα που αναπτύχθηκε στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και τις αλληλέγγυες δομές.
Ένθερμος υποστηριχτής του ΣΥΡΙΖΑ. Οργάνωσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ελληνική πρεσβεία για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Παράλληλα, σκοπός του είναι η δημιουργία ενός ενωτικού σχηματισμού της Αριστεράς στη Πολωνία.
Η δράση του Πιότρ Ικονόβιτς, ως κοινωνικού ακτιβιστή, πρέπει να γίνει παράδειγμα για όλους μας.

*: Ο Τάσος Καρβουνιάρης είναι κοινωνιολόγος
 και δημοσιογράφος, ανταποκριτής
του πολωνικού δημόσιου ραδιοφώνου στην Ελλάδα.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!