Η «νίκη Μόντι» φέρνει περισσότερη φτώχεια στον ευρωπαϊκό Νότο. Του Ηλία Σταθάτου

Τα δημοσιεύματα που διαβάσαμε και οι θριαμβολογίες που ακούστηκαν ήταν αμέτρητες. Ο λόγος φυσικά για την περίφημη «νίκη Μόντι», στο τελευταίο Eurogroup. Σύμφωνα με την κυριαρχούσα ρητορεία η Άνγκελα Μέρκελ υποχώρησε απέναντι στο κοινό μέτωπο του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι και του Ιταλού ομολόγου του, Μάριο Μόντι –ειδικά, μάλιστα, ο τελευταίος θεωρείται ότι «στήλωσε τα πόδια απέναντι στο Βερολίνο», χαρίζοντας μια πολιτική νίκη στον ευρωπαϊκό Νότο. Το ότι υπήρχε κάποια πολιτική απόκλιση μεταξύ των δύο στρατοπέδων, δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί. Αλλά η μεγαλύτερη και σημαντικότερη απόκλιση, είναι μεταξύ των Diktat που επιβάλλει η πολιτική της Ε.Ε., και των αναγκών των λαών της Ευρώπης. Ο Νότος, αφού πρώτα «νίκησε», τώρα θα νιώσει στο πετσί του τις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις».

Ισπανία: Περικοπές 65 δισ. ευρώ
Το πακέτο διάσωσης των ισπανικών τραπεζών, ύψους 100 δισ. ευρώ, καθώς και η χρησιμοποίηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για τη γενικότερη τραπεζική ανακεφαλαιοποίηση, καθίσταται φανερό ότι τελικά συνδέονται με πολλούς και δυσμενείς όρους. Το τελεσίγραφο που δόθηκε στην ισπανική κυβέρνηση καθιστούσε σαφές ότι πρέπει να προχωρήσει σε μεγάλες περικοπές και αυξήσεις φόρων. Το μνημόνιο αλληλοκατανόησης μεταξύ της Ισπανίας και των Αρχών της Ευρωζώνης, που βρέθηκε στα χέρια της εφημερίδας Guardian, αναφέρει ρητά τα παραπάνω, επιμένει στην αύξηση του ΦΠΑ, ενώ πιέζει τη Μαδρίτη ότι «μέχρι τα τέλη Ιουλίου οι ισπανικές Αρχές πρέπει να παρουσιάσουν ένα μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό για το 2013-2014, ο οποίος να συγκεκριμενοποιεί τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στη διόρθωση του ελλείμματος».
Ως αποτέλεσμα, την Τετάρτη, ο αρχηγός του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και πρωθυπουργός, ανακοίνωσε (το τέταρτο σε 7 μήνες) πακέτο μέτρων: περικοπές στον δημόσιο τομέα, ύψους 3,5 δισ. ευρώ, δραστική μείωση των τοπικών και εθνικών δημοσίων εταιριών, μειώσεις στους μισθούς και στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και την κατάργηση του χριστουγεννιάτικου μπόνους σε μερίδα εργαζομένων, μείωση χρηματοδότησης κομμάτων και συνδικάτων κατά 20%, αναθεώρηση των επιδομάτων ανεργίας, αύξηση ΦΠΑ από 18% σε 21%, αύξηση έμμεσων φόρων στην ενέργεια, επανεξέταση των συντάξεων και μαζικές ιδιωτικοποιήσεις.
Μετά την ανακοίνωση της πολιτικής «του», ο Μαριάνο Ραχόι καταχειροκροτήθηκε από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι αγορές χαιρέτησαν τις αποφάσεις, ενώ πολλές φωνές τόνισαν ότι η ιβηρική χώρα εισέρχεται σε ένα φαύλο κύκλο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κοινωνικό συμβόλαιο στην Ισπανία φαίνεται να διαρρηγνύεται ταχέως, καθώς οι προαναφερόμενες πολιτικές είναι ακριβώς στην αντίθετη τροχιά από την πλατφόρμα πολιτικής με την οποίο το Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε στην εξουσία.
Η Ισπανία βρίσκεται σε διαδοχικούς κύκλους οικονομικής ύφεσης και η ανεργία αγγίζει το 25%, το υψηλότερο ποσοστό σήμερα στην Ευρώπη.

Ιταλική λιτότητα
Μεγάλες περικοπές στο δημόσιο τομέα της Ιταλίας ανακοίνωσε και η κυβέρνηση του τεχνοκράτη Μάριο Μόντι. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Γερουσία τη Δευτέρα, βγάζει σε καθεστώς «εργασιακής εφεδρείας» πλήθος εργαζομένων. Επίσης, ο αριθμός των υπαλλήλων στα υπουργεία και τους κρατικούς οργανισμούς σχεδιάζεται να μειωθεί κατά 11.000 και κατά 13.000, αντίστοιχα. Η χρηματοδότηση της Υγείας θα μειωθεί αρχικά κατά 2 δισ. ευρώ μέχρι το 2014, ενώ θα μειωθούν τα διαθέσιμα κρεβάτια στα νοσοκομεία κατά 18.000 και θα περικοπούν οι αγορές ιατροφαρμακευτικού υλικού. Σε γενικότερο επίπεδο,  οι ιταλικές κρατικές δαπάνες αναμένεται να περιοριστούν κατά 26 δισ. ευρώ. Η σχεδιασμένη για τον Οκτώβριο αύξηση του ΦΠΑ κατά 1% θα ισχύσει τελικά από τον Ιούλιο του 2013.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!