Ο Μανώλης Γλέζος επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας, στα ψηφοδέλτια του συνδυασμού ΣΥΡΙΖΑ – Ενωτικό Κοινωνικό Μέτωπο που κατατέθηκαν χτες σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας, αφού ήδη από τη Δευτέρα του Πάσχα είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις στην Επιτροπή Συντονισμού του συμμαχικού σχήματος για την τελική διαμόρφωσή τους.

Οι συνεδριάσεις ήταν καθημερινές και πολύωρες, δεδομένης της δυσκολίας να «κλείσουν» τα ψηφοδέλτια εξαιτίας της μεγάλης διαθεσιμότητας υποψηφίων και της ανάγκης να συνδυαστεί η εκπροσώπηση των πολιτικών ρευμάτων και κοινωνικών χώρων με την απαιτούμενη ποσόστωση γυναικών αλλά και τις προτάσεις και αποφάσεις των τοπικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ ανά την Ελλάδα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι δυσχέρειες αυτές ξεπεράστηκαν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, χάρη στην πολιτική στάση των περισσότερων δυνάμεων και στην αίσθηση ευθύνης που πρυτάνευσε μπροστά στην κρισιμότητα των στιγμών. Έτσι, σε γενικές γραμμές, στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ συνυπάρχουν αρμονικά οι συμβολισμοί και οι ζωντανές κινηματικές δυνάμεις.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πάντα «ιδιαίτερο» ψηφοδέλτιο Επικρατείας, του οποίου ηγείται με ομόφωνη απόφαση ο Μανώλης Γλέζος, ένα σύμβολο του αγώνα για πραγματική δημοκρατία και εθνική ανεξαρτησία. Στη δεύτερη θέση, η πανεπιστημιακός Θεανώ Φωτίου, που μαζί και με άλλους πανεπιστημιακούς εκπροσωπεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας ένα μεγάλο κίνημα το οποίο έχει «παγώσει» την εφαρμογή του εκτρωματικού «νόμου Διαμαντοπούλου». Στην τρίτη θέση βρίσκεται ο πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ Δημήτρης Τσουκαλάς, και στην τέταρτη η ηθοποιός Μάνια Παπαδημητρίου. Μια ξεχωριστή παρουσία στην αμέσως επόμενη θέση είναι ο δημοσιογράφος Μανώλης Κυπραίος, που έχασε ολοκληρωτικά την ακοή του από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης την οποία εκτόξευσαν πάνω του τα ΜΑΤ του Παπουτσή. Ακολουθεί η πανεπιστημιακός Ιφιγένεια Καμτσίδου, και μετά μια ιδιαίτερα σημαντική από πολιτική άποψη παρουσία: ο Στάθης Κουβελάκης, καθηγητής στο King’s College του Λονδίνου, που με τη συμμετοχή του δίνει ένα ισχυρό αριστερό και βαθιά ριζοσπαστικό, αντισυστημικό στίγμα. Στις επόμενες 4 θέσεις βρίσκονται η Δέσποινα Σπανού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, η Ράνια Σβίγκου, ο Σπύρος Σακέτας και η πανεπιστημιακός Ντίνα Βαΐου. Τη δωδέκατη και τιμητική θέση καταλαμβάνει ο σκιτσογράφος και σχολιαστής Στάθης Σταυρόπουλος. Ο Στάθης, αν και είχε «ταλαιπωρηθεί» από τις παλινωδίες του 2009, δίνει το «παρών» και σ’ αυτόν τον αγώνα, όπως το έκανε καθημερινά όλα αυτά τα χρόνια με τα σκίτσα του και τα κείμενά του, που μαστιγώνουν τον «πεμπτοφαλαγγίτικο εσμό» των τροϊκανών.
Εξάλλου, στις εκδηλώσεις που πυκνώνουν αυτές τις μέρες ανά την Ελλάδα με λαϊκή συμμετοχή πρωτόγνωρη για τα μέχρι τώρα δεδομένα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί τους πολίτες να αντισταθούν με τη συλλογική τους δράση στους σχεδιασμούς της ΕΕ, του ΔΝΤ και του διεθνοποιημένου κεφαλαίου. Καλεί το λαό να αποδοκιμάσει και εκλογικά τα κόμματα του Μνημονίου, τα οποία λειτουργούν ως ανάλγητοι, φανεροί ή κρυφοί, εκτελεστές των πολιτικών που αποφασίζονται από εξωγενή κέντρα ισχύος. «Τίποτα δεν τελειώνει με τις εκλογές», τονίζουν στις τοποθετήσεις τους τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που πράγματι πρέπει να προετοιμαστεί ήδη από τώρα για την «επόμενη μέρα». Χτες στα Χανιά ο Α. Τσίπρας κάλεσε τους πολίτες να αποδοκιμάσουν την πολιτική του Μνημονίου, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ ότι «το πρόγραμμά τους είναι το μνημόνιο μεταφρασμένο στα ελληνικά», προσθέτοντας: «Ζητάμε ψήφο εξουσίας, ψήφο σωτηρίας αν θέλετε, και όχι ψήφο διαμαρτυρίας – και από εκεί και πέρα η ιστορία θα κρίνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο για το αν μπόρεσαν, αλλά και για το αν είχαν την ευκαιρία και δεν τόλμησαν να βάλουν ένα λιθαράκι για να σταματήσουμε αυτή την ιστορική καταστροφή». Όσον αφορά την πληρωμή του χρέους, ο Α. Τσίπρας δήλωσε: «Διεκδικούμε το πάγωμα των χρεών και την αναστολή των πληρωμών όσο η οικονομία βρίσκεται μέσα σε έναν φαύλο κύκλο. Μέχρι τότε κανένα ευρώ δεν μπορεί και δεν πρέπει να δοθεί για την εξυπηρέτηση του χρέους, διότι οι ανθρώπινες ανάγκες είναι πάνω από το χρέος».
Ε.Φ.

 

Η ΚΟΕ στους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ

Με 25 υποψήφιους συμμετέχει η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας στους συνδυασμούς του ΣΥΡΙΖΑ σε 21 εκλογικές περιφέρειες, υλοποιώντας την απόφασή της «να μαυριστούν τα κόμματα της τρόικας, να ενισχυθεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να φτάσει παντού το μήνυμα της ΚΟΕ» και στόχο «την επόμενη μέρα των εκλογών να βρεθεί καταποντισμένο το μνημονιακό στρατόπεδο και σε καλύτερη θέση ο λαός για τη δική του οργάνωση και κινητοποίηση, για πιο ουσιαστικές πλέον προσπάθειες οικοδόμησης ενός πραγματικού πλατιού μετώπου για τη διέξοδο της χώρας». Η ΚΟΕ καλεί σε «στήριξη των υποψηφίων της, αλλά και όλων των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ που συμμετείχαν στα κινήματα και τους αγώνες, που προβάλλουν την προοπτική ρήξης με το ειδικό τροϊκανό καθεστώς, που απορρίπτουν το συστημισμό, τον συμφιλιωτισμό με την υπαρκτή Ευρώπη την οποία οι κυρίαρχοι έχουν οικοδομήσει και οποιοδήποτε “κεντροαριστερό” συνδιαχειριστικό σενάριο, που δεν υπήρξαν στελέχη της μίας δικομματικής πτέρυγας (ΠΑΣΟΚ) είτε, αν ανήκαν σε αυτό το χώρο, αποφασιστικά έχουν διαχωριστεί από αυτόν, την πορεία του και τις πρακτικές του». Οι θέσεις της ΚΟΕ και πληροφορίες για τους υποψηφίους της περιλαμβάνονται σε ειδικό παράρτημα της ιστοσελίδας της (https://ekloges2012.koel.gr/).

 

«Πρώτα στην κάλπη, μετά στο ταμείο»

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχόλιό του για την… αναβολή της περικοπής των συντάξεων, επισημαίνει: «Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ πριν λίγους μήνες ψήφισαν –μεταξύ άλλων απαράδεκτων μέτρων– τη μείωση των κύριων και των επικουρικών συντάξεων, επιφέροντας ένα ακόμη μεγάλο πλήγμα στο εισόδημα των λαϊκών στρωμάτων. Σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό τους για εκλογές στις 29/4, προέβλεπαν ότι οι μειώσεις θα ξεκινούσαν, με αναδρομική ισχύ, μέσα στο Μάιο. Όταν όμως μετακινήθηκαν οι εκλογές για τις 6/5, προέκυψε πρόβλημα, επειδή την τελευταία εβδομάδα πριν την κάλπη θα εμφανίζονταν σοβαρές μειώσεις σε ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού. Σκέφτηκαν, καταλλήλως λοιπόν, οι ιθύνοντες και μετακίνησαν την παρακράτηση, ώστε  αυτή να πραγματοποιηθεί μετά τις εκλογές. Πρώτα στην κάλπη και μετά πληρώνετε στο ταμείο, δηλαδή. Πρόκειται για προσβολή στη νοημοσύνη των πολιτών!».
Επίσης από το Γραφείο Τύπου ανακοινώθηκε ότι μεθαύριο Δευτέρα αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί την πρεσβεία της Αργεντινής, ώστε να ενημερωθεί για την πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης αυτής της χώρας να θέσει υπό κρατικό και κοινωνικό έλεγχο τον ορυκτό πλούτο και τις ενεργειακές πηγές της χώρας, που μέχρι σήμερα βρίσκονταν υπό την ιδιοκτησία της ισπανικής πολυεθνικής Repsol. Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, «αυτή η πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Αργεντινής βρίσκει τον ΣΥΡΙΖΑ αλληλέγγυο, αφού η πολιτική αυτή βρίσκεται στον πυρήνα της πρότασής του για τη δημοκρατική οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας».

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!