Μια σημαντική πρωτοβουλία  του ΣΥΡΙΖΑ

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επεξεργάστηκε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση πρόταση νόμου για την ανακούφιση και απαλλαγή των υπερχρεωμένων νοικοκυριών από δανειακές υποχρεώσεις στις τράπεζες. Κωδικά αποκαλείται «Νέα σεισάχθεια». Ο Αλ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας την πρόταση, δήλωσε ότι «κατατίθεται ως συμβολή δικαιοσύνης, ευθύνης και αποφασιστικότητας από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για να μπορέσουμε να αποσοβήσουμε το κοινωνικό κραχ, που με μαθηματική ακρίβεια έρχεται το φθινόπωρο… Σήμερα, όσοι και όσες διατηρούν ακόμα εισόδημα από εργασία διαπιστώνουν ότι αυτό το ονομαστικό εισόδημά τους είναι σε μεγάλο βαθμό εικονικό. Το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημά τους, μετά την αφαίρεση των υποχρεώσεών τους προς τις τράπεζες και το Δημόσιο είναι υποτυπώδες».
Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα της «Νέας σεισάχθειας», ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε ορισμένα σοκαριστικά στοιχεία: «Το πρώτο τρίμηνο του 2012, οι καθυστερήσεις αποπληρωμής δανειακών δόσεων είχαν φτάσει στο 17,2% στα στεγαστικά δάνεια και στο 32% στα καταναλωτικά δάνεια. Το συνολικό ποσό των δανείων σε καθυστέρηση είναι ήδη πάνω από 45 δισ. ευρώ. Οι ίδιες οι τράπεζες εκτιμούν ότι περισσότερα από 560.000 νοικοκυριά καθυστερούν από έναν έως τρεις μήνες να πληρώσουν τη δόση τους, ενώ 60.000 νοικοκυριά έχουν σταματήσει οριστικά να εξυπηρετούν τις οφειλές τους. Άλλες 800.000 περιπτώσεις βρίσκονται στα δικαστήρια. Την επόμενη διετία οι καθυστερήσεις αναμένεται να αυξηθούν σε ποσοστά πάνω από 45%».
Ιδιαίτερα αιχμηρός υπήρξε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στις αιτίες της υπερβολικής αύξησης του δανεισμού και της υπερχρέωσης των νοικοκυριών. «Όλοι θα σπεύσουν να ρίξουν το βάρος στους ίδιους τους πολίτες. Όμως, οι πολίτες είναι τα θύματα μιας απαράδεκτης πολιτικής που ασκήθηκε και από τις κυβερνήσεις αλλά και από την ίδια την Τράπεζα της Ελλάδας αλλά και από τις ίδιες τις τράπεζες που έχουν πολύ μεγάλες ευθύνες». Ο Αλ. Τσίπρας κατήγγειλε «την πολιτική των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. που αντιμετώπιζαν τον τραπεζικό δανεισμό για βραχυπρόθεσμες καταναλωτικές ανάγκες ως συμπλήρωμα του εισοδήματος των πολιτών».
Κατήγγειλε, επίσης, τη στάση της Τράπεζας της Ελλάδας «που δεν παρενέβαινε ακόμη και όταν ο δανεισμός ξεπερνούσε τα όρια της πιστοληπτικής ικανότητας των δανειοληπτών, αφού η υπερχρέωση των νοικοκυριών με ποικίλου είδους δάνεια αποτελούσε σημαντική πηγή κερδοφορίας για το ίδιο το τραπεζικό σύστημα. Τότε που τα κέρδη των ιδιωτών μετόχων στις τράπεζες ήταν μεγάλα και σημαντικά και φυσικά στα κέρδη όλοι ήθελαν να έχουν συνεισφορά. Όταν, όμως, οι τράπεζές τους αρχίζουν να παρουσιάζουν ζημίες, κανένας εκ των μετόχων δεν θέλει να βάλει το χέρι στην τσέπη».  Συνεχίζοντας ο Αλ., Τσίπρας ανέδειξε άλλη μια προκλητική μεθόδευση: «Οι ζημιές από τα καθυστερημένα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, έως τον Δεκέμβριο του 2011, φθάνουν στο ποσό των 15-17 δισ. ευρώ. Από αυτά οι τράπεζες έχουν ήδη εγγράψει ως προβλέψεις επισφαλειών, περίπου, 6-7 δισ. Κατά συνέπεια, απομένουν ακόμη 11 δισ. ως υπολογισμένες ζημιές. Οι τράπεζες αναπληρώνουν τις ζημιές αυτές με την ανακεφαλαιοποίησή τους από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Δηλαδή, από το πακέτο των 50 δισ. ευρώ που λαμβάνουν. Οι δανειολήπτες όμως δεν επωφελούνται, γιατί οι τράπεζες εξακολουθούν να απαιτούν την αποπληρωμή των καθυστερημένων απαιτήσεων… Οι διαγραφές πρέπει να επεκταθούν και στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν αδυναμία αποπληρωμής των δανείων τους και άρα σοβαρό θέμα επιβίωσης».
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του ο Αλ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι στο κοντινό μέλλον ο ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει πρόταση που θα αφορά υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, καθώς και τους αγρότες.

Χ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!