Το βρώμικο ’99 καιο Mr Άρθρο 99…

Η επανέκδοση, σε λίγες μέρες, της Ελευθεροτυπίας από ένα «ανανεωμένο» εκδοτικό σχήμα, περιέχει μια ουσιώδη λεπτομέρεια. Σημαντικό ποσοστό στο εκδοτικό σχήμα κατέχει πλέον ένας δικηγόρος, ο Χάρης Οικονομόπουλος. Το γεγονός αυτό ίσως εξηγεί τα νομικά… τεχνάσματα που ακολουθούνται για την επανέκδοση της εφημερίδας. Οι εργαζόμενοι της επιχείρησης Χ.Κ. Τεγόπουλος, στην οποία ανήκει η εφημερίδα, καλούνται να υπογράψουν συμβάσεις με μια άλλη εταιρία, η οποία στη συνέχεια θα τους δανείζει στην εκδοτική επιχείρηση. Με τον τρόπο αυτό, όπως καταγγέλλει η ΕΣΗΕΑ, επιχειρείται η απαλλαγή της επιχείρησης από ένα μέρος των εργαζομένων, αλλά και η απεμπόληση εκ μέρους τους εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.
Ο ρόλος επώνυμων δικηγόρων σε σειρά επιχειρηματικών «μεταβιβάσεων» δεν είναι πρωτοφανής. Μια αντίστοιχη λεπτομέρεια στις εξελίξεις γύρω από τις Εκδόσεις Λυμπέρη είναι αποκαλυπτική. Η νεοεμφανιζόμενη Alpha Publishing Ανώνυμη Εκδοτική Εταιρία, η οποία εμπλέκεται στη μεταβίβαση τίτλων από τις Εκδόσεις Λυμπέρη έχει έδρα στην οδό Λυκαβηττού 4, στο κέντρο της Αθήνας, στην ίδια ακριβώς διεύθυνση που στεγάζεται και το δικηγορικό γραφείο του κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη.
Ο κ. Σωτηριάδης εμφανίστηκε στις 8 Νοεμβρίου ως εκπρόσωπος του επιχειρηματία Αντώνη Λυμπέρη και ανακοίνωσε στους δικηγόρους των εργαζομένων του Εκδοτικού Ομίλου Λυμπέρη ότι η επιχείρηση θα καταφύγει σε αίτηση πτώχευσης, εφόσον η προσφυγή στο Άρθρο 99 κρίνεται αδύνατη. 71 από τους εργαζόμενους είχαν ήδη προσφύγει στη Δικαιοσύνη ζητώντας ασφαλιστικά μέτρα μη μεταβολής της περιουσίας του εργοδότη τους, κερδίζοντας στις 30 Οκτωβρίου προσωρινά μέτρα. Η κίνηση αυτή προφανώς ανέτρεψε τα όποια «σχέδια διάσωσης» ετοιμάζονταν να καταθέσουν ο επιχειρηματίας και οι δικηγόροι του, ώστε να πείσουν το δικαστήριο να τους εντάξει στην προστασία του Άρθρου 99.
Όμως οι προετοιμασίες για την… έξοδο είχαν ξεκινήσει προ πολλού και το διάδοχο σχήμα είχε ήδη στηθεί. Όπως φαίνεται από το φύλλο αρ. 6955/13 Ιουλίου 2012 της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως, από τις 13 Μαρτίου του 2012 ο κ. Λυμπέρης και οι δικηγόροι του είχαν φροντίσει να καταχωριστεί στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο η εταιρία που προαναφέραμε. Τόσο η σύνθεση των προσώπων που απαρτίζουν το Διοικητικό Συμβούλιο αυτής της εταιρίας (που μέχρι τότε παρέμενε ανενεργή), όσο και ο τίτλος της παραπέμπει στο γνωστό επιχειρηματία (και) των media, Δημήτρη Κοντομηνά. Ο διευθύνων σύμβουλος της νέας εταιρίας, Λαυρέντιος Αλβέρτης, μέχρι το καλοκαίρι ήταν διευθύνων σύμβουλος του Alpha TV, ενώ τον βρίσκουμε και σε άλλες επιχειρήσεις (ασφαλιστικές κ.λπ.) του κ. Κοντομηνά. Με όχημα αυτή την εταιρία τέσσερα από τα εβδομαδιαία περιοδικά του Ομίλου ξεκίνησαν να εκδίδονται από τις εγκαταστάσεις ενός άλλου μεγάλου εκδοτικού ομίλου -τις Αττικές Εκδόσεις του Θ. Φιλιππόπουλου- με φερόμενο ιδιοκτήτη την Alpha Editions!
Οι εργαζόμενοι των εκδόσεων Λυμπέρη, οι οποίοι έχουν προχωρήσει σε ασφαλιστικά μέτρα κατά του πρώην εργοδότη τους κι έχουν μπλοκάρει όλες τις διαδικασίες της παλιάς εκδοτικής επιχείρησης, βρίσκονται μπροστά σε νομικά τετελεσμένα.

Διαδικασίες προστασίας από τους εργαζόμενους
Η ένταξη επιχειρήσεων στο Άρθρο 99 έχει οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στην απελπισία. Η θωράκιση της προστασίας που παρέχουν οι διαδικασίες του Πτωχευτικού Νόμου στερούν από τους εργαζόμενους όσων επιχειρήσεων προσφεύγουν στο Άρθρο 99 τη δυνατότητα να διεκδικήσουν δεδουλευμένα, αποζημιώσεις και κάθε άλλη οφειλή. Όταν πια λήγει αυτή η «προστασία» (συνήθως μέσα από αργές και πολυδαίδαλες δικαστικές διαδικασίες) αυτό που έχει απομείνει είναι ένα κουφάρι της επιχείρησης, από το οποίο οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να πάρουν πλέον τίποτα.
Η δοκιμασμένη αυτή μέθοδος έχει δημιουργήσει πέρα από ουρές απελπισμένων και απλήρωτων εργαζόμενων και μια στρατιά καλοπληρωμένων νομικών που αναλαμβάνουν να βγάλουν τους επιχειρηματίες από τα δύσκολα. Η περίπτωση του κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη είναι χαρακτηριστική. Με ειδικές γνώσεις και παρεμβάσεις ακόμα και σε ημερίδες, όπως αυτή του ΕΒΕΑ στις 11/4 για την «ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας», ο κ. Σωτηριάδης έχει εξελιχθεί σε… σωτήρα πολλών επιχειρηματιών, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με χρέη εκατομμυρίων προς τους εργαζόμενούς τους, αλλά και σε προμηθευτές. Μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο δείχνει ότι το συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο έχει ασχοληθεί με τις υποθέσεις του γνωστού μόδιστρου Λάκη Γαβαλά, της επιχείρησης Glou και πρόσφατα της Neoset. Στις δυο πρώτες περιπτώσεις, στα δικαστήρια παρουσιάστηκαν σχέδια διάσωσης των εταιριών τα οποία, στην πορεία, αποδείχτηκαν προπέτασμα καπνού. Οι επιχειρήσεις έκλεισαν και οι εργαζόμενοι απλά… εμποδίστηκαν για καιρό να λάβουν τα χρήματά τους. Σύμφωνα με καταγγελία των εργαζομένων της επιχείρησης του Λάκη Γαβαλά ο συγκεκριμένος δικηγόρος «ψευδώς» δήλωνε σε διάφορα έντυπα, αλλά και στην αίτηση που κατέθεσε για ένταξη στο Άρθρο 99 ότι η επιχείρηση διατηρεί τις θέσεις εργασίας, όταν το προσωπικό είχε μειωθεί με διάφορους τρόπους κατά 70%.
Η δράση αυτή χάρισε στον κ. Σωτηριάδη και τον τίτλο του «Mr (δικηγόρου) Άρθρο 99», όπως γλαφυρά αναφέρεται σε αναρτήσεις στο Διαδίκτυο.

Γιώργος Κατερίνης

Αλληλεγγύη με τους εργοδότες
Τον κ. Σεραφείμ Σωτηριάδη τον συναντάμε ως υποψήφιο στις τελευταίες εκλογές του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών με την παράταξη «Αλληλεγγύη Δικηγόρων». Πρόκειται για παράταξη που κινείται στο χώρο του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το μέλος του Δ.Σ. του ΔΣΑ Δημήτρη Βερβεσό. Ο ίδιος ο επικεφαλής, ως δικηγόρος της εργοδοτικής οργάνωσης των ιδιοκτητών των κέντρων ξένων γλωσσών (Europalso) κατηγορείται από το ιστορικό σωματείο των καθηγητών «Βύρων» ότι δημιούργησε «κίτρινο» εργοδοτικό συνδικάτο για να σπάσει τη σύμβαση του κλάδου. Φαίνεται, λοιπόν, ότι για τα δύσκολα της… επιχειρηματικότητας υπάρχουν δικηγόροι έτοιμοι για όλα.

Στην ουρά για την προστασία
Η… πρόβλεψη της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 να τροποποιήσει τον Πτωχευτικό Κώδικα ίσως είναι η πιο «επιτυχής» παρέμβαση των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας. Όσα επακολούθησαν στα χρόνια του Μνημονίου, με τις εκατοντάδες των επιχειρήσεων να συνωστίζονται στα Πρωτοδικεία για το Άρθρο 99, μόνο ως διαβολική σύμπτωση θα μπορούσε να εκληφθεί.
Μόνο στο α’ εξάμηνο του 2012 κατατέθηκαν 86 αιτήσεις στο Πρωτοδικείο Αθηνών. Η τελευταία γνωστή επιχείρηση που αναζητά τη… σωτηρία της είναι η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ. Προηγήθηκαν η Neoset, η Sato, λίγο πριν η Καρούζος. Ακόμα, η ΤΥΠΟΕΚΔΟΤΙΚΗ του ΚΚΕ.
Συνολικά το 9% των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο (22 εταιρίες) κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στις διαδικασίες αυτές.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!