Αδιαφανής… χορός δισεκατομμυρίων

Επικυρώθηκε τη βδομάδα που πέρασε η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από τη Βουλή. Η διαδικασία είχε καθοριστεί με απευθείας απόφαση (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου) της κυβέρνησης Παπαδήμου ήδη από τον περασμένο Απρίλιο. Με βάση εκείνη την απόφαση ήδη έχουν δοθεί στις τράπεζες 18,5 δισ. ευρώ περίπου –φυσικά επιπλέον των 108 δισ. ευρώ που είχαν λάβει μέχρι τότε με διάφορα άλλα προσχήματα. Σήμερα, με την κύρωση της διαδικασίας από τη Βουλή ανοίγει ο δρόμος για την επιδότηση των τραπεζών με επιπρόσθετα κεφάλαια 31,5 δισ. ευρώ. Σύνολο, λοιπόν, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών 50 δισ. ευρώ.
Η ίδια η λέξη «ανακεφαλαιοποίηση» είναι μια νέα λέξη. Δεν υπήρχε στο δημόσιο βίο μέχρι να «ανακαλυφθεί» η χρησιμοποίησή της για τις τράπεζες. Ένα ακόμη «δώρο» του Μνημονίου. Τι υπονοεί, λοιπόν, αυτή η δυσνόητη λέξη; Υπονοεί μια καθαρά παράλογη και παράνομη διαδικασία, η οποία δεν πρέπει να γίνει ευρύτερα γνωστή και πρέπει να «καλυφθεί» με μια δυσνόητη λέξη. Με απλά λόγια οι τράπεζες λαμβάνουν ζεστό χρήμα το οποίο προέρχεται από το Μηχανισμό Στήριξης, δηλαδή την Τρόικα. Αλλά για την επιστροφή των χρημάτων αυτών υπεύθυνες δεν είναι οι Τράπεζες, αλλά ο ελληνικός λαός: τα χρήματα που δίνονται στις τράπεζες εγγράφονται στο Δημόσιο Χρέος. Την ίδια στιγμή η ιδιοκτησία των Τραπεζών δεν περνάει στο Ελληνικό Δημόσιο, αλλά ουσιαστικά παραμένει στους γνωστούς παλιούς μετόχους. Με απλά λόγια, πάλι ο Λάτσης θα κάνει κουμάντο στη Eurobank, πάλι ο Κωστόπουλος στην Alpha, πάλι ο Σάλλας στην Πειραιώς.
Αλλά δεν ανακεφαλαιοποιούνται όλες οι τράπεζες. Δεν ανακεφαλαιοποιήθηκε η ΑΤΕ. Δεν ανακεφαλαιοποιείται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Οι δημόσιες τράπεζες κρίνονται «μη βιώσιμες». Από τους ίδιους που χαρίζουν πακτωλό δισ. στις ιδιωτικές. «Με τι κριτήρια»; θα αναρωτηθεί εύλογα κάποιος. «Ουδείς δικαιούται να γνωρίζει τα κριτήρια εκτός από εμένα», απαντά ο διαβόητος διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Προβόπουλος. Η συγκυβέρνηση Σαμαρά κουρελιάζει κάθε έννοια δικαίου. Και ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν εκθέσεις διεθνών οίκων που δείχνουν ότι ΑΤΕ και ΤΤ είναι βιώσιμα και, μάλιστα, βρίσκονται σε καλύτερη θέση από τις ιδιωτικές τράπεζες –οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Π. Λαφαζάνης και Ν. Βαλαβάνη επικαλούνται την έκθεση του οίκου Alvarez & Marsal σε πρόσφατη παρέμβαση τους.
Τελικά, έχει απόλυτο δίκιο ο Αλ. Τσίπρας που μιλά, πολύ χαρακτηριστικά, για «πτωχευμένη τραπεζοκρατία» η οποία κυβερνά τη χώρα.

Χ.Κ.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!