Σφοδρές αντιδράσεις στη διαβούλευση του νομοσχεδίου για τις παραλίες

 Του Μάριου Διονέλλη

 

Εγκληματικές διαστάσεις παίρνει η καταπάτηση του αιγιαλού και η απαγόρευση πρόσβασης των πολιτών στις ακτές, με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που εκχωρεί πλήρη δικαιώματα χρήσης των παραλιών σε ιδιώτες, νομιμοποιώντας παράλληλα τις υπάρχουσες αυθαίρετες κατασκευές.

Για το νομοσχέδιο με τον… πολλά υποσχόμενο τίτλο Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας έχει ήδη ξεσπάσει κύμα αντιδράσεων από πολίτες και περιβαλλοντικούς φορείς, που καταδικάζουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις επιλογές της κυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, μεταξύ άλλων, απελευθέρωση του ορίου παραχωρούμενων εκτάσεων για ξαπλώστρες, ομπρέλες, αναψυκτήρια κ.λπ. στην παραλία ενώ μέχρι τώρα υπάρχει περιορισμός έως 500τ.μ. και με υποχρέωση ελεύθερης ζώνης 100 μέτρων. Επίσης, δίνει έναντι τιμήματος τη δυνατότητα νομιμοποίησης των αυθαίρετων κατασκευών στην παραλία, βάζοντας και ουσιαστικά στον πάγο τη διαδικασία κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στον αιγιαλό, ενώ δίνει και ώθηση σε νέες καταπατήσεις με μόνιμες κατασκευές από ιδιώτες για επιχειρηματικούς σκοπούς. Τέλος, στο νομοσχέδιο περιορίζεται προκλητικά η αναφορά στην υποχρέωση ελεύθερης και απρόσκοπτης πρόσβασης στον αιγιαλό, η οποία ήταν ρητώς διατυπωμένη σε αντίστοιχους νόμους μέχρι σήμερα.

 

«Δείτε την Ισπανία»

Για εγκληματική, ωμή και απροκάλυπτη καταστροφή του αιγιαλού κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του το WWF, με την υπεύθυνη πολιτικής του Θεοδότα Νάντσου να μιλά για «ένα τουριστικό μοντέλο της χωρίς μέτρο δόμησης που ήδη στην Ισπανία και άλλες χώρες έχει αποτύχει, δημιουργώντας τουριστικές πόλεις φαντάσματα που σε κάποιες περιπτώσεις έχουν αρχίσει ακόμα και να κατεδαφίζονται».

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο πρώην ειδικός γραμματέας Περιβάλλοντος, Σάκης Κουρουζίδης, καταγγέλλοντας το κλίμα αντιπαράθεσης που συνάντησε από τα συναρμόδια υπουργεία Τουρισμού και Ανάπτυξης όταν πριν από ένα χρόνο ξεκίνησε η κατεδάφιση αυθαιρέτων στην Κρήτη και διακόπηκε απότομα όταν οι μπουλντόζες έφτασαν μπροστά στην πύλη του μεγαλοξενοδόχου Μαντωνανάκη.

Η σημερινή προσπάθεια ολοκληρωτικής εκχώρησης του αιγιαλού σε ιδιώτες έχει επίσης μια κρητική διάσταση, αφού ο μέχρι πρότινος γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Γιώργος Δεικτάκης, είχε στην ουσία προαναγγείλει τη νομοθετική πρωτοβουλία βασισμένη στα σχέδια των ξενοδόχων, ενώ πριν από λίγες μέρες ο ίδιος ανέλαβε και βουλευτικό θώκο, όντας πανέτοιμος να ψηφίσει τις σχετικές ρυθμίσεις. Επίσης, στην Κρήτη, κατέρχεται ως υποψήφιος περιφερειάρχης ένας εκ των διαμορφωτών της περιβαλλοντοκτόνας πολιτικής. Ο μέχρι πρότινος γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης, Σεραφείμ Τσόκας, είναι ο εκλεκτός της Ν.Δ. για την Περιφέρεια Κρήτης, ενώ σε προεκλογικές ερωτήσεις σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει στο συγκεκριμένο ζήτημα εφόσον εκλεγεί, απαντά πως «γενικά χρειάζεται επαναχάραξη του αιγιαλού».

 

«Ευτυχώς δεν γίναμε Σοβιέτ»

Το θέμα της διαχείρισης των ακτών ήρθε στη Βουλή αυτή την εβδομάδα και μέσω άλλου νομοσχεδίου, του υπουργείου Ανάπτυξης, με τίτλο Απλούστευση της αδειοδότησης για την άσκηση οικονομικής δραστηριότητας. Στη συζήτηση στην αρμόδια διαρκή επιτροπή ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης απάντησε ειρωνικά στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ζητούσαν διαχείριση των παραλιών από φορείς του Δημοσίου: «Δεν θεωρούμε ότι το Δημόσιο, την ώρα που πάει να περιοριστεί και ορθώς πάει να περιοριστεί, για να μην είμαστε ένα σοβιετικό κράτος, πρέπει να αποκτήσει νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες», είπε ο υπουργός.

 

Η ηλεκτρονική διεύθυνση για την κατάθεση απόψεων στη διαβούλευση είναι www.opengov.gr/minfin/?p=4692 και ως τελευταία ημέρα διαβούλευσης έχει ορισθεί η Τρίτη 13 Μαΐου.

Σελίδα διαμαρτυρίας έχει φτιαχτεί στο Facebook με τίτλο «ΣΤΟΠ στην καταστροφή των ελληνικών αιγιαλών» και ήδη μέσα σε λίγες μέρες μετρά πάνω από 6.000 μέλη.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!