Συστατικό κομμάτι της πορτογαλικής ιστορικής «ιδιομορφίας», η Ένωση Αξιωματικών έχει καταγραφεί στη συλλογική συνείδηση του πορτογαλικού λαού ως οργανωτής της Επανάστασης των Γαρυφάλλων και αποτελείται κυρίως από χαμηλόβαθμους στρατιωτικούς.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση αυτή την περασμένη Τρίτη κάνει σαφές ότι οι αξιωματικοί είναι κομμάτι του λαού, ότι υπερασπίζεται όχι αποκλειστικά το στενό «κλαδικό» συμφέρον, αλλά συνολικά τα βασικά δικαιώματα που εγγυάται το Σύνταγμα σε όλους τους πολίτες, και καλεί την κυβέρνηση να παραιτηθεί και τον πρωθυπουργό να μεταναστεύσει επειδή «μετατρέπει την Πορτογαλία σε αποικία προς το συμφέρον του ευρωπαϊκού και διεθνούς μεγάλου χρηματιστικού κεφαλαίου». Η ανακοίνωση ανέβηκε σε ορισμένα σάιτ στην Ελλάδα, σε μια επιλεκτική και διαστρεβλωμένη μετάφραση και χρησιμοποιήθηκε από ακροδεξιούς κύκλους.
Ολόκληρο το μεταφρασμένο κείμενο έχει ως εξής:

 

Η Ένωση Αξιωματικών επιθυμεί να απομυθοποιήσει την κατάσταση που βιώνει σήμερα το Πορτογαλικό Έθνος. Πέρα από τη μετάθεση επί 15 χρόνια της επίλυσης κρίσιμων ζητημάτων για το επαγγελματικό τους καθεστώς, η οποία προκαλεί τεράστιες εισοδηματικές απώλειες στους στρατιωτικούς και τις οικογένειές τους, η Διοίκηση της Ένωσης Αξιωματικών συνεδρίασε για να εκτιμήσει τα νέα μέτρα λιτότητας που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός και επανέλαβε ο Υπουργός Οικονομικών.
Οι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων δεν επιθυμούν πλέον να έχουν οποιαδήποτε σχέση με αυτή τη σκληρή επίθεση που πραγματοποιείται ενάντια στους συμπολίτες μας. Κινούμαστε στην κατεύθυνση υπεράσπισης της Πορτογαλίας και των Πορτογάλων.
Η φυγή από δύσκολες καταστάσεις δεν περιλαμβάνεται στον Στρατιωτικό Κώδικα, πολύ περισσότερο το ψέμα και η χρησιμοποίηση του Πορτογαλικού λαού ως ινδικού χοιριδίου για κοινωνικά πειράματα. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο μιας κι εμείς προερχόμαστε από αυτό το λαό.
Είναι προφανής η αποτυχία των πολιτικών που επιβλήθηκαν από αυτή την κυβέρνηση, οι οποίες βασίστηκαν στην υποτίμηση της εργασίας και των κοινωνικών δικαιωμάτων μέσω της επιβολής όλο και περισσότερης λιτότητας, περισσότερης ανεργίας, και περισσότερης ελαστικοποίησης και αβεβαιότητας. Αυτές οι πολιτικές μετέτρεψαν τους φτωχούς αυτής της χώρας σε εξαθλιωμένους, και έκαναν φτωχούς αυτούς που ανήκαν στη μεσαία τάξη. Βλέπουμε μια χώρα που κλυδωνίζεται και βαδίζει χωρίς στόχο προς την άβυσσο.
Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε, για χάρη της οποιασδήποτε «τρόικας», την παραβίαση δικαιωμάτων που είναι νομίμως εγγεγραμμένα στο Πορτογαλικό Σύνταγμα, το οποίο έχουμε ορκιστεί να υπερασπίζουμε.
Δεν μπορούμε ούτε πρέπει να επιτρέψουμε ένα  Έθνος σαν το δικό μας, με πάνω από 900 χρόνια ιστορίας, να σβήσει επειδή κάποιοι κύριοι αποφάσισαν να κάνουν την Πορτογαλία μια αποικία προς το συμφέρον του ευρωπαϊκού και διεθνούς μεγάλου χρηματιστικού κεφαλαίου, το οποίο αποσκοπεί στη φτωχοποίηση της χώρας χωρίς να λαμβάνει υπόψη τα βασικά δικαιώματα των πολιτών, τους νόμους της Πορτογαλικής Δημοκρατίας και την ιστορία αυτού του Έθνους!
Η Ένωση Αξιωματικών επιθυμεί να τονίσει ότι δεν αρκεί να καρφιτσώνεις στο πέτο το σύμβολο της Εθνικής Σημαίας για να είσαι πραγματικός πατριώτης.
Αυτός που είναι πραγματικός πατριώτης είναι ο Λαός, από τον οποίο προερχόμαστε κι εμείς οι στρατιωτικοί και ο οποίος μέρα με τη μέρα βλέπει τους μισθούς του και τα δικαιώματά του να καταρρακώνονται υπό το πρόσχημα μιας κρίσης για την οποία δεν έχει καμία ευθύνη.
Οι Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων δώσαμε όρκο μπροστά στην Εθνική Σημαία να υπερασπίζουμε την Πατρίδα, να διαφυλάττουμε και να επιβάλουμε τη διαφύλαξη του Συντάγματος και των Νόμων της Δημοκρατίας.
Για αυτό το λόγο, Σύντροφοι, η Ένωση Αξιωματικών απορρίπτει με σφοδρότητα τις πολιτικές που ακολουθούνται, δεδομένου ότι αντιτίθενται σε όλα αυτά τα οποία ορκιστήκαμε να υπερασπίζουμε, ακόμα και θυσιάζοντας την ίδια τη ζωή μας αν χρειαστεί.
Κύριε Πρωθυπουργέ, για το καλό της Πορτογαλίας και των Πορτογάλων, κάντε τους μία χάρη: Παραιτηθείτε και μεταναστεύστε τώρα.
Σύντροφοι! Αυτός που αγωνίζεται δεν κερδίζει πάντα, αλλά αυτός που δεν αγωνίζεται, πάντα χάνει!

Λισαβόνα, 17 Σεπτέμβρη 2012
Η Διοίκηση

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!