Την Τετάρτη, 31 Μαΐου, η Κομισιόν παρουσίασε τις προτάσεις της για την εμβάθυνση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης (ΟΝΕ) μέχρι το 2025. Τι πρότεινε, μεταξύ άλλων, το ευρωιερατείο; Τη δημιουργία ενός προϋπολογισμού της Ευρωζώνης και ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου, καθώς και το διορισμό ενός προέδρου του Eurogroup, αποκλειστικής, μάλιστα, απασχόλησης, ο οποίος παράλληλα θα είναι και επίτροπος Οικονομίας της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στις Βρυξέλλες ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης και ολοκλήρωσης της ΟΝΕ, παρουσιάζοντας μια συγκεκριμένη «εργαλειοθήκη» για τα επόμενα δύο έτη (ως τις ευρωεκλογές του 2019), καθώς και έναν οδικό χάρτη για το τι μπορεί να ακολουθήσει ως το 2025.

Ο (κατά την κυβέρνηση σύμμαχος της Ελλάδας) Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι θα πρέπει να προωθηθεί η σύγκλιση ανάμεσα στις οικονομίες της Ευρωζώνης, έναντι μιας Ευρωζώνης των δύο ταχυτήτων που θα επέφερε σοβαρά προβλήματα. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Οικονομίας, η οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη παραμένει «εύθραυστη» και μια απόκλιση στις οικονομίες των χωρών που συμμετέχουν θα μπορούσε να οδηγήσει στην αύξηση των πολιτικών αποκλίσεων και των άκρων(!).

«Το ευρώ είναι ήδη σύμβολο ενότητας και εγγύηση σταθερότητας για τους Ευρωπαίους. Θα πρέπει τώρα να γίνει όχημα για την ευημερία όλων. Μόνο με την αντιστροφή των οικονομικών και κοινωνικών αποκλίσεων στη ζώνη του ευρώ θα μπορέσουμε να νικήσουμε τον επικίνδυνο λαϊκισμό που τροφοδοτούν οι αποκλίσεις αυτές. Έχει έρθει πλέον η στιγμή να ολοκληρώσουμε το ταξίδι που αρχίσαμε στο Μάαστριχτ προς μια πραγματική οικονομική και νομισματική ένωση, με ισχυρούς θεσμούς και δημοκρατική λογοδοσία», πρόσθεσε ο Π. Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις επισήμανε ότι το ευρώ παραμένει ανοιχτό σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. και εξήγησε ότι οι σημερινές προτάσεις της Επιτροπής αποτελούν τη βάση για την έναρξη μιας συζήτησης σχετικά με την εμβάθυνση της ΟΝΕ. «Το εγχείρημα του ευρώ αποτελούσε υπόσχεση ευημερίας. Η τήρηση της υπόσχεσης αυτής για τις μελλοντικές γενιές απαιτεί να επιδείξουμε το αναγκαίο πολιτικό θάρρος. Σήμερα παρουσιάζουμε διάφορες ιδέες που θα πρέπει να συμβάλουν στη δημιουργία ενός κοινού οράματος για το ευρώ, καθώς και συγκεκριμένα μέτρα για την επίτευξη του σκοπού αυτού», ανέφερε ο Β. Ντομπρόβσκις.

Έχει ακόμα κανείς αμφιβολίες ότι η Ευρώπη όντως αλλάζει;

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!