του Μίτσου Γκάζη
Η δημιουργία του φιλοξενείου προσφύγων στον χώρο των παλιών στάβλων στην Τούμπα, αποφασίστηκε στις 17/8, σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης. Η απόφαση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις μερίδας κατοίκων οι οποίοι έχουν πραγματοποιήσει δύο σχετικά μαζικές συνελεύσεις στη γειτονιά και διαμηνύουν πως δεν θα επιτρέψουν τη δημιουργία του φιλοξενείου και θα εμποδίσουν τις εργασίες ανακαίνισης που αναμένεται να ξεκινήσουν τον Οκτώβριο.
Η διοίκηση Μπουτάρη φέρει ακέραιες τις ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Είναι ένα μεγάλο ερώτημα αν πραγματικά νοιάζεται για τη δημιουργία αυτής της κοινωνικής δομής, ή το μόνο που την απασχολεί είναι να μη χάσει τα κοινοτικά κονδύλια και να κάνει «μπίζνες» με τις φίλιες ΜΚΟ. Η απουσία διαβούλευσης, ή έστω ενημέρωσης των κατοίκων, και η εκβιαστική, την τελευταία στιγμή, επιβολή του σχεδίου Μπουτάρη, δεν αφήνει αμφιβολίες για τα κίνητρα.
Όσοι αντιδρούν στη δημιουργία του φιλοξενείου, δεν είναι όλοι ρατσιστές. Ειδικά λαμβάνοντας υπ’ όψιν πως η σιωπηλή πλειοψηφία των κατοίκων θέλει απλά το καλό της γειτονιάς της και δεν συμφωνεί με το «όχι στους πρόσφυγες» που γράφτηκε σε ένα πανό, το να στηθεί ένα δίπολο, απ’ τη μία οι ρατσιστές νοικοκυραίοι κάτοικοι και απ’ την άλλη οι αντιρατσιστές (μαζί με τον Μπουτάρη;) υποστηρικτές του φιλοξενείου, συμφέρει μόνο όσους θέλουν την κοινωνία φοβισμένη και τους φτωχούς να τρώγονται αναμεταξύ τους – και πρώτα απ’ όλους συμφέρει τη Χρυσή Αυγή που προσπαθεί να στήσει φασιστικούς πυρήνες στην περιοχή.
Το φιλοξενείο προσφύγων πρέπει να γίνει. Να είμαστε ξεκάθαροι όμως, δεν μπορεί να υπάρξει φιλοξενείο σε μια αφιλόξενη γειτονιά. Αν πραγματικά νοιαζόμαστε για μια πολιτική ένταξης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, πρέπει να πάμε κόντρα στην επικοινωνιακή, αλα Μπουτάρη, αξιοποίηση του θέματος. Να δουλέψουμε μέσα στις γειτονιές, να συζητήσουμε με τους κατοίκους που νιώθουν παρατημένοι τόσο απ’ το κεντρικό κράτος, όσο και απ’ τη δημοτική αρχή.
Οι αντιρατσιστικές οργανώσεις, οι συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στη γειτονιά, οι εκλεγμένοι με την Αριστερά δημοτικοί σύμβουλοι πρέπει να πρωταγωνιστήσουν σε μια πρωτοβουλία διαβούλευσης για την αξιοποίηση του χώρου, που θα εντάσσει τη δημιουργία του φιλοξενείου στη διεκδίκηση ενός χώρου κοινωνικών δομών. Μια πρωτοβουλία που θα δίνει φωνή στους κατοίκους της γειτονιάς, θα πηγαίνει κόντρα στην «προοδευτική» αυταρχικότητα του Μπουτάρη και θα απομονώνει τους ακροδεξιούς και φασίστες που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το γεγονός για να σπείρουν την ιδεολογία του μίσους και του φόβου.
Υπάρχει βέβαια και το παράδειγμα της γειτονιάς του «Άγιου Παντελεήμονα»… και πρέπει να το αποφύγουμε.