Για 18 και πλέον ημέρες συνεχίζουν τη διαμαρτυρία τους έξω από το υπουργείο Οικονομικών οι επιτυχόντες πτυχιούχοι του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, από το 2008. Μαζί με όλους τους διαμαρτυρόμενους πολίτες οι επιτυχόντες, που θα έπρεπε από τον περσινό Ιούνιο να βρίσκονται σε θέσεις εργασίας (σε εφορίες, τελωνεία, στο Γενικό Λογιστήριο) δίνουν καθημερινά το δικό τους αγώνα, γι’ αυτό που αξιοκρατικά κέρδισαν.
Επίσχεση στο Σισμανόγλειο
Διεκδικώντας δεδουλευμένες αμοιβές εξαιρέσιμων και νυχτερινών, αργιών και υπερωριών τεσσάρων ολόκληρων μηνών (Ιανουάριος-Απρίλιος 2001) πάνω από 550 εργαζόμενοι του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου ξεκίνησαν επίσχεση εργασίας από τις 15 Ιουνίου, υλοποιώντας ομόφωνη απόφαση της γενικής τους συνέλευσης.
Ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις και στους συνεταιρισμούς;
Στην κατεύθυνση του Μνημονίου ευθυγραμμίζεται, πλήρως, η ηγεσία της ΠΑΣΕΓΕΣ. Αφού σιωπά (αν δεν στηρίζει) στο ξεπούλημα των συνεταιριστικών βιομηχανιών Δωδώνη, ΣΕΚΑΠ, ΕΛΒΙΖ, έρχεται να εφαρμόσει πλήρως το πνεύμα των περικοπών στο προσωπικό των συνεταιρισμών, καταργώντας στην πράξη τη Συλλογική Σύμβαση του κλάδου που υπογράφηκε μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο.
Με προκάλυμμα τη μείωση κατά 10% των αποζημιώσεων των μελών της διοίκησης και της αμοιβής του γενικού διευθυντή, το Δ.Σ. αποφάσισε στις 16/6 «να δρομολογήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, έτσι ώστε οι αποδοχές των εργαζομένων στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις να εναρμονιστούν με εκείνες της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ώστε με τον περιορισμό των μισθολογικών τους δαπανών να διασφαλιστεί η οικονομική τους επιβίωση, αλλά και η απόλυτα αναγκαία βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς τους».
Μπροστά στη σαρωτική υπονόμευση του συνεταιριστικού κινήματος και την πλήρη απαξίωση των συνεταιρισμών, με τη διάλυση και το ξεπούλημα κάθε συνεταιριστικής περιουσίας, τα μεγαλοστελέχη της ΠΑΣΕΓΕΣ έρχονται να βάλουν πλάτη στην πολιτική της κυβέρνησης για κατάργηση της κλαδικής σύμβασης, βαφτίζοντας «οικονομική επιβίωση» την περικοπή μισθών και δικαιωμάτων. Ήδη η ισχύς των συμβάσεων έχει υπονομευτεί από επιμέρους οργανώσεις, όπως η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αμυνταίου, που κατάρτισε Ειδική Επιχειρησιακή ΣΣΕ (εγκρίθηκε και από το περίφημο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου στις 25 Μαΐου) για να πληρώνει 745 ευρώ μηνιαίο μισθό στους γεωπόνους και 33,50 ευρώ ημερομίσθιο στους εργάτες.
Οι συνεταιρισμοί, από όργανα στήριξης της μικρομεσαίας αγροτιάς, μετατρέπονται σε όργανα υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων. Άξιος ο μισθός των «αγροτοσυνδικαλιστών» – ας είναι και περικομμένος…