του Μορίς Λεμουάν*

Στις 17 Οκτωβρίου το France Culture ενημερώνει: «Έκδοση στις ΗΠΑ του Άλεξ Σάαμπ, στενού συνεργάτη του Μαδούρο που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε την ανθρωπιστική βοήθεια που προοριζόταν για τη Βενεζουέλα». Η Libération από την πλευρά της γράφει: «Η αντιπολίτευση και άλλοι που ερεύνησαν το εν λόγω πρόσωπο διαβεβαιώνουν ότι ξέρει τα πάντα για τη διαφθορά του καθεστώτος Μαδούρο». Το επιβεβαιώνει και η La Croix: «Ύποπτος για υπεξαίρεση, ο Άλεξ Σάαμπ μπορεί να κατέχει πληροφορίες που ενοχοποιούν τον Μαδούρο». Πόσο μάλλον που, εάν πιστέψουμε την πάντα έγκυρη Le Monde, η οποία αναπαράγει τις δηλώσεις του Βενεζουελάνου αντιπολιτευόμενου Χούλιο Μπόρχες, «με την επικείμενη έκδοση του Άλεξ Σάαμπ ξεκινά η απόδοση δικαιοσύνης γι’ αυτόν που έκλεψε εκατομμύρια από τους Βενεζουελάνους». Εν ολίγοις, ανακεφαλαιώνει το France Inter, «ο Μαδούρο έχει λόγους να ανησυχεί, διότι κάποιος που γνωρίζει τα πάντα για την περιουσία του και τη διαφθορά στη Βενεζουέλα είναι σήμερα στα χέρια των ΗΠΑ».

Φίλοι της αντικειμενικής πληροφόρησης, καλωσορίσατε! Να και μια κάπως διαφορετική εκδοχή της ιστορίας: Ειδικός απεσταλμένος της κυβέρνησης της Βενεζουέλας με τον βαθμό του πρέσβη, ο Σάαμπ μετέβαινε στις 20 Ιουνίου 2020 από το Καράκας στο Ιράν, ώστε να διαπραγματευθεί την αγορά τροφίμων και άλλων αγαθών που είναι σε δραματική έλλειψη στη Βενεζουέλα εξαιτίας του οικονομικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού της χώρας από τις ΗΠΑ. Κατόπιν αιτήματος της Ουάσιγκτον, ο Σάαμπ συνελήφθη αυθαίρετα στη διάρκεια προσγείωσης για ανεφοδιασμό στο Πράσινο Ακρωτήριο…

Τι προηγήθηκε: Στις 8 Μαρτίου 2015 ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Ομπάμα υπογράφει την Εκτελεστική Διαταγή 13692, βάσει της οποίας εφεξής η Βενεζουέλα θεωρείται «ασύμμετρη απειλή για την εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ». Στις 28 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου ο στρατηγός Τζον Κέλι δηλώνει ότι οι ΗΠΑ θα επέμβουν στη Βενεζουέλα σε περίπτωση ανθρωπιστικής κρίσης. Το μόνο που μένει είναι να την προκαλέσουν. Τον Απρίλιο του 2016 αρχίζει το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο. Μοναδικός στόχος, να πεινάσουν οι Βενεζουελάνοι ώστε να στραφούν ενάντια στην μπολιβαριανή κυβέρνηση. Στις 9 Ιανουαρίου 2018, επί Τραμπ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ θριαμβολογεί σε συνέντευξή του στο Radio Colombia: «Οι κυρώσεις που επιβάλαμε ανάγκασαν την κυβέρνηση Μαδούρο να αρχίσει να αθετεί τις διεθνείς οικονομικές υποχρεώσεις της. Βλέπουμε ότι έρχεται μια πλήρης οικονομική κατάρρευση στη Βενεζουέλα. Άρα η στρατηγική μας αποδίδει, και θα τη συνεχίσουμε».

Φέτος, στις 12 Φεβρουαρίου, η εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών Alena Douhan κατήγγειλε τις καταστροφικές για τον πληθυσμό επιπτώσεις των κυρώσεων της Ουάσιγκτον, υπογραμμίζοντας τις δυσκολίες που συναντά η Βενεζουέλα για να πουλήσει το πετρέλαιό της στη διεθνή αγορά. Ζήτησε τη λήξη των κυρώσεων και να δοθεί πάλι πρόσβαση της κυβέρνησης της Βενεζουέλας στα αποθεματικά που της ανήκουν, αλλά έχουν «κλειδωθεί» από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Πορτογαλία –περίπου 6 δισεκατομμύρια δολάρια– ώστε να αγοράσει φάρμακα, εμβόλια και νοσοκομειακό υλικό…

Οι «κατηγορίες» κατά του Σάαμπ βασίζονται στη «μαρτυρία» του Κολομβιανού πρώην παραστρατιωτικού Μπολίς, ο οποίος είναι «προστατευόμενος μάρτυρας» της αμερικανικής κυβέρνησης… Όταν το αεροπλάνο του Σάαμπ προσγειώνεται στο Πράσινο Ακρωτήριο, και παρά τη διπλωματική ασυλία του, οι τοπικές αρχές τον συλλαμβάνουν, βάσει του διεθνούς δικαίου, το πολύ που θα μπορούσε να του συμβεί θα ήταν να απελαθεί ως ανεπιθύμητο πρόσωπο. Όμως κρατείται «προληπτικά» (ενώ το επίσημο αίτημα των ΗΠΑ για τη σύλληψη και έκδοση του Σάαμπ φτάνει 25 μέρες αργότερα!), και παραβιάζεται κάθε διεθνής εγγύηση και εθνική νομοθεσία. Η κυβέρνηση του Πράσινου Ακρωτηρίου, φοβούμενη ότι θα χάσει τις επικείμενες εκλογές (ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης είχε δηλώσει ότι θα απελευθερώσει τον Σάαμπ), επισπεύδει την παράνομη έκδοσή του στις ΗΠΑ. Τον βάζει δια της βίας σε ένα αμερικανικό αεροπλάνο στις 17 Οκτωβρίου, παραμονή των εκλογών. Την επόμενη μέρα όντως ηττάται στις εκλογές, αλλά είναι πια αργά για τον Σάαμπ…

* Ο Μορίς Λεμουάν είναι συγγραφέας και δημοσιογράφος εξειδικευμένος σε θέματα της Λατινικής Αμερικής. Εδώ δημοσιεύονται αποσπάσματα από εκτενές ερευνητικό άρθρο του, που αναρτήθηκε στις 22/10/2021 στον ιστότοπο Mémoire des luttes (www.medelu.org).

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!