Στο φύλλο του Δρόμου της περασμένης εβδομάδας αποδείξαμε με στοιχεία της Eurostat αλλά και συγκρίσεις διαχρονικά τιμών και μισθών ότι η φτωχοποίηση του λαού είναι ένα συνεχές έργο που υπηρετεί το σάπιο πολιτικό σύστημα. Εδώ θα εξετάσουμε το ίδιο θέμα, όχι συγκριτικά με την αγοραστική δύναμη αλλά σε απόλυτα μεγέθη για να δείξουμε ότι ότι τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα από τους γενικούς μέσους όρους που υπάρχουν στα συγκριτικά μεγέθη εισοδήματα με τιμές.
Μετά από 15 χρόνια μνημονίων η πλειοψηφία του λαού έχει «γονατίσει» οικονομικά. Ότι αποθεματικά υπήρχαν με μορφή καταθέσεων για κάτι στο μέλλον έχουν εξανεμιστεί προ πολλού. Στην παρούσα περίοδο της οικονομικής «ευφορίας», κατά τον κ. Μητσοτάκη και τους παρατρεχάμενούς του, η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για τα λαϊκά στρώματα, συμπεριλαμβανομένων και των μεσαίων που κατά το παρελθόν ξεχώριζαν έχοντας ένα σαφώς ανώτερο οικονομικό επίπεδο και ελπίδες για ακόμα κάτι καλύτερο. Ακτινογραφία αυτής της κατάστασης αποτελούν οι καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα.
Λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του πίνακα για την διάρθρωση των καταθέσεων και των καταθετών προκύπτουν ορισμένα σημαντικά συμπεράσματα που επιβεβαιώνουν τα προαναφερθέντα, ότι η οικονομική θέση των πολλών γίνεται ολοένα και πιο δυσμενής ενώ οι πολλοί ολίγοι βλέπουν τις περιουσίες τους να αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς. Η ανισοκατανομή εισοδημάτων σε όλο της το «μεγαλείο». Τα στοιχεία αυτά δεν προέρχονται από κάποιο χώρο που ασκεί κριτική στην κυβερνητική πολιτική αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδος, το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων & Επενδύσεων (ΤΕΚΕ). Τα διαθέσιμα στοιχεία καλύπτουν την περίοδο 2020-2022 και προξενεί εντύπωση γιατί ενώ φτάνουμε στα μέσα του Ιούνη 2024 η αντίστοιχη έκδοση για το 2023 δεν είναι διαθέσιμη, όταν όλα τα προηγούμενα έτη τα σχετικά δημοσιεύματα (Απολογισμός ΤΕΚΕ) κυκλοφορούσαν εντός του Μαρτίου κάθε έτους.
1. Η συντριπτική πλειοψηφία των λογαριασμών (72,5% επί του συνόλου για το 2022) έχουν υπόλοιπο έως 1.000 €. Δεδομένου ότι αυτά τα μεγέθη συνήθως λαμβάνονται στο τέλος του μήνα που έχουν κατατεθεί μισθοί και συντάξεις το πραγματικό μέσο υπόλοιπο ανά λογαριασμό πρέπει να είναι πολύ μικρότερο από τα 1.000 ευρώ, ουσιαστικά κάτω από τα 500! Δεν πρόκειται για αποταμίευση αλλά για το εισόδημα προς μηνιαία συντήρηση. Η όποια ενδεχόμενη αναφορά για ακίνητους λογαριασμούς με ελάχιστα χρήματα, που μειώνει το μέσο ύψος καταθέσεων ανά λογαριασμό, δεν αλλοιώνει την ουσία της παραπάνω διαπίστωσης.
2. Όλοι αυτοί οι λογαριασμοί έχουν συνολικό άθροισμα 2,64 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 1,4% του συνόλου των καταθέσεων.
3. Εάν αθροίσουμε την κατώτερη κλίμακα (έως 1.000 ευρώ) μαζί με την επόμενη καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι 8 στους 10 Έλληνες έχουν το πολύ έως 5.000 ευρώ συνολικές αποταμιεύσεις
4. Τα άλλοτε ισχυρά οικονομικά μεσαία εισοδήματα (5-50.000 €) σήμερα αντιπροσωπεύουν μόλις το 13% του συνόλου των καταθετών κατέχοντας το 35,7% του συνόλου των καταθέσεων.
5. Οι καταθέτες πάνω από 100.000 ευρώ αποτελούν μόλις το 0,7% του συνόλου και κατέχουν το 42% του συνόλου των καταθέσεων.
6. Διαχρονικά σε όλη την εξεταζόμενη περίοδο η θέση των κατώτερων στρωμάτων συνεχώς επιδεινώνεται ενώ αντίθετα οι λίγοι με τις υψηλές καταθέσεις γίνονται όλο και πλουσιότεροι.
7. Οι καταθέτες έως 1.000 αυξάνονται ως ποσοστό από 71,9% το 2020 σε 72,5% το 2022 και την ίδια περίοδο η συμμετοχή τους στο σύνολο των καταθέσεων, που διαχρονικά αυξάνονται (από 160,9 δισ. ευρώ το 2020 σε 191,8 το 2022), συνεχώς μειώνεται και φτάνει στο 5,1% το 2022 από 6,5% το 2020. Η εξέλιξη αυτή αποκαλύπτει τη φτώχεια των Ελλήνων, οι οποίοι συνεχίζουν να μην μπορούν να αποταμιεύσουν καθώς μετά τη δεκαετή κρίση ακολούθησε ο πληθωρισμός της κερδοσκοπίας.
8. Αντίστροφα οι λίγοι με τις υψηλές καταθέσεις κινούνται στα ίδια επίπεδα αριθμητικά, ως ποσοστό στο σύνολο των καταθετών, αλλά οι καταθέσεις τους αυξάνονται θεματικά σε ελάχιστο χρόνο και αντιπροσωπεύουν το 42% το 2022 από 36,5% το 2020. Σε απόλυτα μεγέθη οι αποταμιεύσεις τους στην περίοδο αυτή αυξάνονται από 58,7 δισ. ευρώ σε 80,6. Δηλαδή οι καταθέσεις τους εμφανίζουν αύξηση συνολικά 37,2% όταν στην ίδια περίοδο ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 11%.
9. Τέλος από τα παραπάνω προκύπτει έμμεσα και ένα ακόμα πολύ σημαντικό συμπέρασμα, που αφορά τους μικροεπιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι μπήκαν στο στόχαστρο της κυβέρνησης το τελευταίο διάστημα ως φοροδιαφεύγοντες και γι’ αυτό τους επιβλήθηκε το «χαράτσι» του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος. Από τα στοιχεία της στήλης 1.001 έως 5.000 ευρώ προκύπτει ότι το ποσοστό τους πληθυσμιακά φθίνει αλλά η συρρίκνωση των καταθέσεών τους ως ποσοστό στο σύνολο είναι πολύ μεγαλύτερη. Εάν ίσχυαν αυτά που ισχυρίζεται η κυβέρνηση και ο «ειδικών αποστολών» υπουργός των μεγάλων συμφερόντων κ. Χατζηδάκης τότε η συμμετοχή αυτής της ομάδας στο σύνολο των καταθέσεων θα αυξάνονταν αντί για τη ραγδαία μείωση που καταγράφουν. Συνεπώς το φορολογικό χαράτσι της κυβέρνησης είναι ένα ακόμα επιπλέον στοιχείο που οδηγεί στη ραγδαία φτωχοποίηση του κατώτερου τμήματος των μεσαίων στρωμάτων.
Φυσικά τα συμπεράσματα αυτά υστερούν από την πραγματικότητα, η οποία είναι πολύ δυσμενέστερη, καθώς καταγράφουν μόνο τα στοιχεία των εγχωρίων καταθέσεων. Όμως είναι γνωστό ότι τεράστια ποσά βγαίνουν κατ’ έτος από τη χώρα με διάφορους τρόπους για να «επενδυθούν» είτε σε κερδοσκοπικά παιγνίδια στις αναπτυγμένες αγορές της δύσης και της ανατολής είτε για να κατευθυνθούν στους γνωστούς «φορολογικούς παραδείσους» (offshore κ.λπ.).
Αδιάψευστος μάρτυρας αυτής της συνολικής κατάστασης, όπως αποτυπώθηκε παραπάνω, είναι η γελοιότητα της «πολιτικής συζήτησης» των τελευταίων ημερών για το πόθεν έσχες κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης!