Μετά τη γαλλική Σουέζ, τον όμιλο Μπόμπολα και τον Ιβάν Σαββίδη, ακόμα ένας μεγάλος επενδυτής ενδιαφέρεται για την εξαγορά του προς ιδιωτικοποίηση πακέτου της ΕΥΑΘ.
Έτσι, όπως έγινε γνωστό, το ίδρυμα «Bill and Melinda Gates Foundation» του μεγιστάνα των νέων τεχνολογιών, γνωστό για την ενίσχυση προγραμμάτων κατά του AIDS και της ελονοσίας, είναι ένα από τα 22 ιδρύματα, φορείς, οργανώσεις και συνεταιριστικές τράπεζες από όλο τον κόσμο που, ως Επενδυτές Κοινωνικής Ευθύνης, στηρίζουν την υποψηφιότητα της «Κίνησης 136» για την αγορά της ΕΥΑΘ. Οι 22 Επενδυτές Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ) διαχειρίζονται για τη στήριξη παρόμοιων προσπαθειών ανά τον κόσμο, ένα κεφάλαιο που υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της «Κίνησης 136» Λάζαρο Αγγέλου, συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους ΕΚΕ και την Ένωση Πολιτών για το Νερό είναι ο φιλέλληνας πρόεδρος της εταιρίας χρηματοοικονομικής επικοινωνίας «Bondholder Communications Group» («BondCom»), Ρόμπερτ Άπφελ, ο οποίος έχει αναλάβει και την πρωτοβουλία για τη διεθνή υποστήριξη της προσπάθειας.
Σύμφωνα με την Ένωση Πολιτών για το Νερό, η «BondCom» βασίζεται στη σύγχρονη τεχνολογία για τη διασύνδεση εκδοτών χρεογράφων με τους επενδυτές τους. Τα τελευταία πέντε χρόνια, στην εταιρία έχει ανατεθεί η εξυπηρέτηση συναλλαγών άνω των 800 δισ. δολαρίων.
Όπως λέει ο Λ. Αγγέλου, ήταν ο ίδιος ο Ρ. Άπφελ που ήρθε σε επαφή με την Ένωση Πολιτών για το Νερό, όταν διαπίστωσε ότι μια ομάδα Ελλήνων στη Θεσσαλονίκη αντιδρά και προσπαθεί να εμποδίσει την ιδιωτικοποίηση του νερού που πίνουν περισσότεροι από 1,5 εκατ. πολίτες. Με τη βοήθειά του μάλιστα διαμορφώθηκε η πρόταση που κατέθεσε η Ένωση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος για την πώληση της ΕΥΑΘ.
Σύμφωνα με την «Κίνηση 136», με 136 ευρώ επιπλέον προσθήκη στους λογαριασμούς του νερού, οι πολίτες της Θεσσαλονίκης θα αγόραζαν αυτό που τους ανήκει. Δηλαδή την ΕΥΑΘ. Στην πορεία η πρόταση δεν περπάτησε, τα χρήματα δεν υπήρχαν και η «Κίνηση 136» συντάχθηκε με το κίνημα που έλεγε όχι στην ιδιωτικοποίηση. Και ξαφνικά κατέθεσε προσφορά, βρήκε χρήματα και συνεργάζεται με διεθνής κερδοσκόπους –φιλέλληνες όμως- και μεγάλα επενδυτικά σχήματα.
Και εκεί που οι πολίτες θα έπαιρναν το νερό, οι μάγκες της 136, θα βρεθούν ως ισχυροί επενδυτές πίσω από μια ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση;
Ή αφού οι «Μπιλ Γκέιτς» χαρίσουν τα λεφτά, η εταιρία θα δοθεί στο λαό της Θεσσαλονίκης;
Πάντως μέχρι τώρα η μπίζνα τούς πάει καλά… και με κοινωνικό πρόσωπο.
Λ.Α.