της Σοφίας Τσιρίδου
Διαδικασίες επίσχεσης εργασίας έχουν κινήσει περίπου 110 από τους 160 εργαζόμενους της «Θεμελιοδομής» από τη Μ. Τετάρτη, οπότε και απορρίφθηκε το αίτημα της εταιρίας για υπαγωγή της στις εξυγιαντικές διατάξεις του άρθρου 44 του ν. 1892/90, για τη διαγραφή σημαντικού μέρους των χρεών της.
Η εταιρία έχει χρέη που ανέρχονται στα 180 εκατ. ευρώ απέναντι στους πιστωτές της, ενώ οι υποχρεώσεις της προς τους εργαζόμενους ανέρχονται στα 2,4 εκατ. ευρώ και αυτά αφορούν μόνο στα δεδουλευμένα, χωρίς να περιλαμβάνονται οι αποζημιώσεις. Η πλειοψηφία των εργαζομένων διεκδικεί μισθούς 10-12 μηνών, αφού τους τελευταίους μήνες η εταιρία καταβάλλει σε αυτούς μόνο κάποια έναντι.
Η επί 13 χρόνια εισηγμένη στο χρηματιστήριο εταιρία είχε φτάσει να απασχολεί 1.000 εργαζόμενους τα προηγούμενα χρόνια, κυριαρχώντας στο χώρο, λόγω και της εξειδίκευσής της στα γεωτεχνικά έργα. Το διάστημα 2002-2004, πέρα από τη συμμετοχή της στα ολυμπιακά έργα, είτε ως ανάδοχος, είτε ως υπεργολάβος αναδόχων, είχε προβεί και σε σειρά εξαγορών μεσαίων και μικρών εταιριών του χώρου, ακολουθώντας τη γενικότερη κατεύθυνση της υπερσυγκέντρωσης του κλάδου σε λίγες και ισχυρές κατασκευαστικές.
Ωστόσο, προβλήματα άρχισαν να δημιουργούνται ήδη από το 2005, μέρος των οποίων ήταν και η μη καταβολή των οφειλών του Δημοσίου προς την εταιρία, με αποτέλεσμα σήμερα να ανέρχονται στα 30 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει ο γραμματέας του συλλόγου των εργαζομένων, Γιάννης Βογιατζής, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές των εργαζομένων ξεκίνησαν από τον Γενάρη του 2009, όταν σταμάτησαν οι πληρωμές από την Μετρό Α.Ε. προς την εταιρία, η οποία είχε αναλάβει κάποιες υπεργολαβίες στο συγκεκριμένο έργο. Ενόψει της προσφυγής της εταιρίας για την υπαγωγή στο άρθρο 44 του ν. 1892/90 και με τη παρότρυνση της διοίκησης, οι εργαζόμενοι δεν είχαν προχωρήσει, από τότε, σε καμία κινητοποίηση.
Πλέον, διεκδικούν τη δέσμευση τμήματος από τις οφειλές του Δημοσίου για την καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Η ομηρία συνεχίζεται…
Στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιηθήκαν συναντήσεις των εργαζομένων με τον υφυπουργό Οικονομίας, Μάρκο Μπόλαρη και με την Επιθεώρηση Εργασίας, με ταυτόχρονες παραστάσεις διαμαρτυρίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας απουσίαζαν και από τις δύο αυτές συναντήσεις.
Μετά την πρώτη επαφή με τον υφυπουργό, ο οποίος δεσμεύτηκε για μια τριμερή συνάντηση μέσα στο επόμενο διάστημα, οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αναμονή, ενώ η ομηρία τους από τη διοίκηση η οποία, ουσιαστικά, προχώρησε σε στάση πληρωμών απέναντί τους, συνεχίζεται.
Οι πιέσεις της εταιρίας έχουν έτσι μετακυληθεί στους εργαζόμενους, την ίδια στιγμή που η κοινωνικοποίηση των κερδών των «χρυσών εποχών» δεν συνέβη ποτέ. Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου 50 εργαζόμενοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν ούτε τα δεδουλευμένα τους, αφού εργάζονταν με «μπλοκάκι».
Τσιρίδου Σοφία