Το κίνημα της «Αγανακτισμένης Αντιπολίτευσης» ξεπέρασε τις πολιτικές και κοινωνικές ηγεσίες

 

Ένα κίνημα πολιτών, με επικεφαλής τη νεολαία που κινητοποιείται μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, πλημμυρίζει τους δρόμους των πόλεων της Ονδούρας κάθε Παρασκευή με τη λεγόμενη «Πορεία των Πυρσών» κατά της διαφθοράς και της ατιμωρησίας που ταλανίζουν τη χώρα της Κεντρικής Αμερικής. Από τα τέλη Μαΐου, το κίνημα της «Αγανακτισμένης Αντιπολίτευσης» έσπασε τον αποκλεισμό των ΜΜΕ και ξεπέρασε τις πολιτικές και κοινωνικές ηγεσίες, διοργανώνοντας μαζικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Τεγκουσιγκάλπα και σε 50 άλλες πόλεις.

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της οργής ήταν η αποκάλυψη μιας μεγάλης απάτης ύψους 300 εκατομμυρίων δολαρίων στο κρατικό Ίδρυμα Κοινωνικής Ασφάλισης της Ονδούρας. Η υπόθεση περιλαμβάνει, σύμφωνα με την έρευνα, την πληρωμή ληγμένων φαρμάκων και την υπερτιμημένη αγορά εξοπλισμού, το ξέπλυμα χρήματος και τη χρήση των δημόσιων κονδυλίων για τη χρηματοδότηση της τελευταίας προεκλογικής εκστρατείας του δεξιού Εθνικού Κόμματος, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2010. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη υπόθεση διαφθοράς τα τελευταία 50 χρόνια και έχει προκαλέσει συλλογική οργή για τις συνέπειες που είχε στην υγεία των πολιτών.

 

Κοκτέιλ ανισότητας, διαφθοράς και βίας

Σε αυτή τη χώρα των 8,4 εκατομμυρίων κατοίκων, το 40% των νοικοκυριών ζει σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Επιπλέον, η Ονδούρα βρίσκεται ψηλά στη λίστα των πιο διεφθαρμένων χωρών της Λατινικής Αμερικής. Μεγάλη πληγή ακόμη είναι η ανασφάλεια εξαιτίας της κοινής και της οργανωμένης βίας. Το ποσοστό δολοφονιών για το 2014 ήταν 68 ανά 100.000 κατοίκους, γεγονός που καθιστά τη χώρα μία από τις πιο βίαιες στον κόσμο. Οι νέοι αποτελούν το 60% του πληθυσμού της Ονδούρας και, σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, η χώρα βιώνει μια κατάσταση στιγματισμού της νεολαίας εξαιτίας της βίας. Κατά τους τελευταίους 13 μήνες, καταγράφηκαν 1.076 δολοφονίες ατόμων ηλικίας 13-27 ετών.

Ο Εουχένιο Σόσα, ειδικός σε θέματα κοινωνικών κινημάτων, λέει ότι η Αγανακτισμένη Αντιπολίτευση έχει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά ενός κοινωνικού κινήματος του 21ου αιώνα: «Είναι κινήματα πολιτών όπου η δομή που οργανώνει δεν είναι η κλασική συμπαγής και ιεραρχική οργάνωση, αλλά ομάδες οριζόντιες και ρευστές – γι’ αυτό έχουν υπερβεί τις πολιτικές, συντεχνιακές και κοινωνικές ηγεσίες της χώρας. Πρόκειται για ένα κίνημα της μεσαίας τάξης και μια νέα γενιά που αμφισβητεί σοβαρά το σημερινό πολιτικό σύστημα».

Ν.Α.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!